Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksijan vatsavaivat

 

juoksijan vatsavaivat

Kuva: Michaela Lindström / mammaspring.com

Vatsavaivat ovat yleisiä juoksijoilla

Juoksu on hyväksi tasaisen suoliston toiminnan ylläpitämiseksi. Tämä on yksi teoria, miksi paksusuolen syöpää esiintyy vähemmän juoksijoiden keskuudessa. MUTTA, voidaan sanoa että se voi olla liikaakin hyvä asia.

Yleistä: Arviolta 20-50%:lla pitkän matkan juoksijoista on vatsavaivoja, joiden oireet vaihtelevat vatsanväänteistä ja huonosta olosta ilmavaivoihin ja ripuliin. Tämä voi tapahtua urheilusuorituksen aikana tai sen jälkeen.

Miksi: Syitä tähän vaivaan ei tarkalleen tiedetä, mikä voi johtua osittain siitä että tekijät vaikuttavat jokaiseen eritavalla. Yksi oletettu syy on, että juoksun ylös-alainen liike tärisyttää suolistoa. Ohutsuolen verenkierto siirtyy jalkoihin, ja tämä saattaa laukaista vatsan kouristukset ja/tai ripulin. Jos taustalla on mahdollisuus ärtyvän suoliston oireyhtymään, voi urheilun tuoma lisästressi tuoda oireet esille. Nestehukka pitkien juoksuharjoitusten aikana voi myös aiheuttaa ripulia. Laktoosi-intoleranssin oireet korostuvat urheilun aikana.

Oire: Vatsan väänteet/kouristukset, pahoinvointi, ilmavaivat, ripuli urheilun aikana ja sen jälkeen. Tämä saattaa aiheuttaa kivuliasta kouristelua ja pakollisen tarpeen ulostaa.

Ennaltaehkäisy:

 • Yritä välttää syömistä vähintään kaksi tuntia ennen harjoitusta – vatsassa oleva ruoka pahentaa asiaa ja edesauttaa ongelmaa.
 • Yritä välttää kahvin ja lämpimien juomien nauttimista, sillä tämä mahdollisesti nopeuttaa jätteiden liikkumista suolistossa.
 • Rajaa maitotuotteiden saantiasi, varsinkin jos olet altis ripulille.
 • Rajaa kuitupitoisten ruokien saanti päiviä ennen pitkänmatkan kisaa.
 • Vältä ruokia joiden tiedät aiheuttavan ilmavaivoja ja löysän ulosteen.
 • Juo runsaasi nesteitä. On parasta juoda kokonainen puoli litraa vettä tuntia ennen harjoitusta. Näin olet tarpeeksi nesteytynyt ja olet antanut tarpeeksi aikaa ylimääräiselle nesteelle poistua elimistöstäsi.
 • Ole tietoinen suolesi toiminnasta ja pyri ajoittamaan harjoittelu suolesi “toiminnan” jälkeen.
 • Jos kaikki varotoimet pettävät, kilpailuhin tai tapahtumiin joissa tiedät, että wc ei ole saatavilla, harkitse apteekista saatavien ripulilääkkeiden käyttöä, kuten Imodium. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tämä on vähentänyt ongelmia heillä jotka ovat alttiita urheilun aiheuttamalle ripulille. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa käyttää lääkkeitä päivittäin.
 • Suunnittele harjoittelureittisi vessojen varrelle. Jos urheillessasi tulee pakollinen tarve, voit juosta reittisi sen mukaan.
 • Harkitse lääkärintarkastusta ärtyvän suolen oireyhtymän varalta, ja ole avoin keskustelemaan vaivastasi lääkärisi kanssa.

 

Comments

 1. Maailman ärsyttävin oire.. itsellä tulee säännöllisin väliajoin treenien/matsien jälkeen, pelaan salibandya. Vatsan vääntely voi olla ajoittain hyvinkin tuskallista ja vessassa käynti helpoittaa vain hetkeksi. Kipua on sitten muutaman tunnin ajan.. seuraavana aamuna oireet ovat viimeistään menneet ohi. Jännä juttu asiassa tosiaan se, että ilmenee ehkä kerran kaksi kuukaudessa, sitten taas neljät treenit ilman minkäänlaista oiretta. Täytyy vaan elää sen kanssa : )

 2. Time-to-Run says:

  Moi Toni,

  Kiva kun kommentoit ja jaoit kokemuksiasi. Urheiluun liittyvät vatsan väännöt ovat melko yleisiä.

  Ennen itselle tärkeää harjoitusta tai kisaa “hermot” jo saattavat aiheuttaa vatsan vääntöjä ja saada aikaan sen, että vessassa joutuu käydä monta kertaa. Toiset voivat kokea sen ihan hyvänäkin asiana. Juoksukisaan saattaa olla mukavampi lähteä tyhjällä suolistolla.

  Henkilökohtaista on minkälainen suoritus vaikuttaa suoliston ärtymiseen ja toiset ovat herkempiä. Kovan suorituksen jälkeen vatsa saattaa olla kipeä ja sekaisin päivän tai parikin. Lieneekö syynä sitten se, että verenkierto kohdistuu enemmän palautusta kaipaaviin raajoihin kuin ruoansulatukseen tai, että vatsa on rasittunut kovasta tärähtelystä urheilun aikana. Kuten mainitsit, vatsan väännöt saattavat olla hyvinkin kivuliaita, ja huono olo saattaa seurata.

  Tärkeää olisi juoda paljon vettä ja välttää suolta ärsyttäviä ruoka-aineita. Ruoka-asiatkin ovat henkilökohtaisia, mutta noin yleisesti voisi sanoa, että maitotuotteet, herneet, pavut ja paljon kuitua sisältävät tuotteet ovat sellaisia, jotka saattavat ärsyttää suolistoa. Gluteenista puhutaan tällä hetkellä myös paljon ja sen mahdollisesta epäsuotuisasta vaikutuksesta suoliston toimintaan.

  Ainakin päivää ennen urheilusuoritusta ja suorituksen jälkeen voisi suosia enemmän kasviksia, juureksia, hedelmiä, riisiä ja kauraa.

  On vaikea sanoa, pääseekö vitsauksesta kärsivät koskaan kokonaan eroon vaivastaan, mutta kenties muuttamalla ruokailua ja tankkaamalla enemmän vettä ennen urheilusuoritusta ja sen jälkeen väänteet vähenevät. Kannattaa ainakin kokeilla!

 3. Aikoinaan päätin, että juoksu saa jäädä kun vatsaongelmat eivät ottaneet laantuakseen. Nyt 10 vuoden tauon jälkeen juoksuinnostus on kova, mutta oikeastaan mikään ei ole muuttunut vatsan suhteen. Ongelmat tulevat pelkästään tasaisesta juoksun “tärinästä”, nimenomaan kun juoksu kestää yhtäjaksoisesti pidemmän aikaa. Jalkapallossa on tullut pelattua todella kovassa helteessä (ja nestehukassa) ja kilometrejä parhaimmillaan pelin aikana ~15km, mutta tämä ei ole koskaan aiheuttanut vatsalle ongelmia, kun spurttien välissä on muutamia kävelyaskelia. Ei kertaakaan 25v aikana. Sama hiihdot yms. voi lähteä melkein suoraan ruokapöydästä. Ei mitään ongelmaa. Usein taas kestävyysjuoksussa jo vartin jälkeen on vatsa sekaisin. Muutaman kilpailun olen onnistunut saamaan läpi hyvin tuloksin juuri pienellä syömisellä ja imodiumilla, mutta kuukausi takaperin sama imodium heitti koko vatsan sekaisin jo kisan aikana 20min jälkeen ja oireet jatkuivat puoli vuorokautta. Todella ärsyttävää kun luuli jo löytäneensä melko luotettavan keinon jolla lähteä levollisin mielin kisoihin. Maitotuotteet eivät sovi, vaikka laktoosi-intoleranssia ei ole todettu. Gluteiinitonta kokeilin, ei auttanut. Ehkä ratkaisuna entistäkin pienemmät ruoka-annokset useammin syötynä. Paskamainen ongelma.

  • Moikka Eetu! Ihan ensiksi pahoittelen myöhäistä vastausta. Kesälomavilskettä on riittänyt.

   Kiva kun kirjoitit. Kyllä, kirjaimellisesti paskamainen ongelma. Ikävä kuulla, että olet joutunut kärsimään niin rajuista vatsanväänteistä juoksun aikana, että ainoa vaihtoehto on ollut jättää juoksut väliin.

   Oletko kokeillut juoksemista tyhjällä vatsalla heti aamusta? Ja vieläpä mahdollisesti vessassa käynnin jälkeen, että kaikki ylimääräinen ärsytys olisi pois suolistosta? Ennen kisaa tai kovempaa treeniä tämä saattaa olla ihan hyvä vaihtoehto – kevyempi olo ja kroppa! Hiilareita voi aamulla tankata urheilujuoman muodossa, ja siinä samalla hoituu nesteytyskin. 30-60 minuuttia ennen juoksun alkamista, kannattaa pidättäytyä myös juomiselta (pieniä suullisia lukuunottamatta). Näin nesteet ovat kerenneet pois vatsasta eikä siellä juoksun aikana hölsky mitään. Rakko kannattaa myös tyhjentää mahdollisimman “myöhään”, eli just ennen starttia.

   Puhut kommentissasi kisoista. Ovatko vatsanväänteet siis ainoastaan kisapäivän vitsaus vai ilmeneekö samat oireet myös harjoitellessa?

 4. Olen a-junnu ikäinen futaaja. Mulla on ollut jo hieman yli vuoden vatsan kanssa ongelmia. Ongelman alkaessa vatsa tuli kipeäksi satunnaisesti rankan pelin jälkeen. Vuosi eteenpäin ja tällä hetkellä vatsa on kipeä joka toinen treenikerta. Vatsa saattaa tulla kipeäksi myös kesken treenin, jos seistään hetki paikallaan. Tuntuu että vatsaan kerääntyy ilmaa. Helpottaa vain jos päästää pieruja (haisee muuten järkyttävän pahalle) tai jos pystyy ulostamaan. Vatsallaan makaaminen helpottaa myös jonkin verran. Tuntuu ettei sillä ole väliä, että mihin aikaan syön ennen harjoitusta. Olen kaikkea kokeillut eikä mikään tunnu auttavan. Lääkärissä jollain suolispesialistillakin on tullut viime kesänä käytyä, kaikki keliakat sun muut testasi, eikä mulla mitään ollut. Lekuri anto ohjeeks että älä ruisleipää syö ennen matseja :D. Mikäköhän ihme tää on? Onko kellään muulla samanlaisia kokemuksia? Ketään en ainakaan ite tunne kellä ois samallainen vatsa ku mulla.

Speak Your Mind

*