Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksu ja infektiotaudit

 

Jos sinut on määrätty vuodelepoon vakavan infektion seurauksena (rauhaskuume, voimakas vilustuminen, flunssa tai keuhkoputkentulehdus), lääkärisi on todennäköisesti myös määrännyt sinulle antibioottikuurin ja välittömät oireet ovat hävinneet.

Valitettavasti, antibiootteja voidaan verrata kärpäsen tappamiseen moukarilla seinään. Kärpänen tulee varmasti tapetuksi jos osuma on hyvin tähdätty, seinä tuhoutuu osuitpa kärpäseen tai et. Antibioottien tiedetään tuhoavan puolet elimistömme vitamiini- ja mineraalivaroista. Tuloksena on, että tunnet olosi “nääntyneeksi” pitkänkin aikaa, ja joissain tapauksissa tulehdus uusii, vaikkakin lievempänä. Tämä voi tehdä tuhoa harjoituksellesi.

Kunto kehittyy 12 viikon jaksoissa, joka toisen päivän harjoittelulla (minimi) vähintään 35 minuutin ajan. Urheilija, joka jatkuvasti lepää viikon tai kaksi tämän 12 viikon aikana, ei paljoa paranna kuntoaan. Tärkein seikka kunnon parantamiseen on katkoksettomat harjoittelu jaksot. On kunnon kannalta hyödyllisempää harjoitella 3 kertaa viikossa 24 viikon ajan, kuin harjoitella 5 kertaa viikossa samalla ajanjaksolla jos joudut pitämään viikon tauon kuukausittan sairauden vuoksi.

Välttääksesi terveytesi vakavan romahduksen – seuraa näitä ohjeita sen jälkeen kun vakava infektio on nujerrettu.

  • Ota pulssi heti herättyäsi. Kirjoita se alas, esim. 15 lyöntiä 15 sekunnissa x 4 = 60 lyöntiä minuutissa.
  • Heti kun nouset ylös sängystä laita yllesi aamutakki – ota pulssi uudestaan. Tällä kertaa se saattaa olla 18 lyöntiä 15 sekunnissa mikä antaa sinulle 72 lyöntiä minuutissa. Kirjoita ylös erotus, mikä tässä esimerkissä on 12 lyöntiä.
  • Kun olet tehnyt tätä viikon ajan, saat keskimääräisen erotuksen. Kun tämä erotus on koholla – ts. korkeampi kun keskimääräinen erotus – älä harjoittele sinä päivänä. Tämä on merkki stressistä ja lievästä tulehduksesta. Toisaalta, voi harjoitella rankemmin silloin kun tämä erotus on alhaisempi kuin keskimäärä erotus.
  • Jos edellinen infektio kosketti henkitorvea (yskä tai keuhkoputkentulehdus), vitamiinin, joka vastaa henkitorven ja sen kalvon terveydestä, saantia tulisi lisätä. Päivittäinen saantisuositus (RDA) A-vitamiinille on 800 mg; tämä tulisi tuplata mutta vain 1 kuukauden ajaksi.
  • Tulehdukset tyhjentävät huomattavasti C-vitamiini varoja silmissä ja lisämunuaisessa. Jälkimmäinen on hyvin tärkeä juoksijalle: lisämunuainen erittää kortikotropiini-hormonia (ACTH) kaikkeen fyysiseen liikuntaan. Myös, kaikki kuluttamasi C-vitamiini pian kahmaistaan apuriksi tuottamaan uusia valkosoluja – leukosyyttejä, jotka auttavat kehoa suojautumaan infektioilta. Nosta C-vitamiinin päivittäinen saantisi 1000 milligrammaan kuukauden ajaksi. Tämä vapauttaa hormoneja jotka a) saavat tuntemaan olon hyväksi, b) alentavat verenpainetta ja c) nostavat kipukynnystä.
  • Sinkki on mineraali joka on pitkään tunnistettu olevan osana immuuniipuollustusta. Juoksijat kärsivät usein sinkin vajavuudesta sillä suuri osa sinkkiä poistuu elimistöstä hien kautta. Nosta sinkin saantisi 30 milligrammaan päivässä. Ole tarkkana, että otat ravintolisän ruokailusi yhteydessä. Tyhjään vatsaan nautittuna, sinkki voi aiheuttaa huonovointisuutta.
  • Syö kohtuullisen kokoisia ateria-annoksia joka 4. tunti. Annoksen tulisi sisältää hedelmiä, vihanneksia, rasvatonta lihaa, kalaa, rasvatonta maitoa sekä kokojyväviljaa. Vältä roskaruokaa: olet sitä mitä syöt.

 

Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut  Time-to-Run Cape Town valmentaja, edesmennyt Dave Spence
Suomentanut: Piia Doyle

 

Speak Your Mind

*