Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Rasitusanafylaksia (ihon kutina)

 

Rasitusanafylaksia

Juoksun aikana ilmenevä ihon kutina

Tämä artikkelin kirjoitti Tohtori Andrew Bosch vastaukseksi kysymyksiin liittyen “Miksi kutisen niin pahasti pian juoksemisen aloitettuani?”

Anafylaksia on allerginen reaktio jonka ihmiset saavat esimerkiksi mehiläisen pistosta. Kiinnostavaa on, että tämä oire on kuvattu juoksijoilla.

Oireyhtymälle ominaista on ihon, kasvojen, kämmenien sekä jalkapohjien punoitus ja kutina/kihelmöinti harjoituksen alkuhetkillä sekä harjoittelun aikana. Vakavissa tapauksissa on raportoitu niinkin vakavia oireita kuten rakkuloitumista, verenkierron häiriöitä sekä ylähengitysteiden tukkeutumista kurkun alueen turvotuksen vuoksi. Ruoansulatuskanavan oireita kuten vatsakipua, pahoinvointia tai ripulia voi myös esiintyä. Myös päänsärky on mahdollista.  Kohtaukset, jotka voivat kestää 1-4 tuntia, ovat yleensä täysin ennakoimattomia eivätkä välttämättä esiinny jokaisen harjoituksen yhteydessä. Olen tavannut juoksijoita ketkä ovat täysin oireettomia kunhan harjoittelevat säännöllisesti, mutta muutamat ensimmäiset harjoitukset muutaman päivän tai viikon tauon jälkeen voivat johtaa ennustettavaan kohtaukseen. Näissä tapauksissa vastaus on selvä: Älä pidä liian monen päivän taukoa kerralla!

Yleisemmin, näyttää todennäköiseltä, että oireyhtymä esiintyy alttiilla henkilöillä ainoastaan jos harjoitus seuraa altistumista tietyille proteiineille (antigeeneille) joille henkilöt ovat allergisia. Antigeenien lähteitä, jotka on tunnistettu, ovat äyriäiset/simpukat, kofeiini, aspiriini, vehnä ja selleri. Pitkäaikainen oireyhtymän ehkäisy vaatii niiden antigeenien tunnistamisen sekä välttämisen jotka saavat aikaan reaktion.

Lääkitys, ottamalla antihistamiinia ennen harjoitusta, auttaa joskus mutta tämä tuskin on optimaalinen pitkän aikavälin ratkaisu. Toisaalta, monet ihmiset ottavat antihistamiineja pitkiäkin aikoja kerralla hallitakseen yleisiä allergioita joita ilmaantuu siitepölykausina.

Lääkärin konsultointi hoitovaihtoehdoista krooniseen käyttöön on suositeltavaa, jos antihistamiini pitää oireet kurissa sinnikkäissä rasitusanafylaksia tapauksissa.

Artikkelin on kirjoittanut Andrew Bosch, Head of TheABC
Suomentanut: Piia Doyle

Speak Your Mind

*