Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Cristobal Adell voitokas eeppisellä Tuga-MABO maratonilla

Borriol maraton

Äärimmäiset sääolot johtivat monen osallistujan vetäytymiseen kisasta

Sääennuste piti paikkansa: Taivas tummeni ja Borriolissa satoi taukoamatta koko viikonlopun. Lauantai-iltana satoi kaatamalla ja sama sade jatkui koko sunnuntain.

Kisa alkoi aamu seitemältä sunnuntaina. 355 rohkeaa kilpailijaa asettuivat lähtölinjalle (66 juoksijaa jätti tulematta huonon sään takia) ja suuntasivat kohti ensimmäistä “castell” nousua, tietämättöminä siitä, että tästä tulisi tähän astisista kaikkein eeppisin MABO.

Kärkijoukko koostui ryhmästä, johon kuului: Cristobal Adell, Alfredo Gil, ja Miguel Angel Sanchez. He juoksivat yhdessä aina 20 km saakka, jonka jälkeen Adell hyökkäsi ja jätti ryhmän taakseen. Tästä eteenpäin tämän Albocàsserista (kunta Castellónin maakunnassa) kotoisin olevan juoksijan meno vahvistui vahvistumistaan. Hän kasvatti johtoasemaansa jokaisella väliaikapointilla.

Klo 11:01 Adell ylitti maalilinjan voimakkaan sateen rummuttamana ajalla 4h 1’45 “. Toinen sija meni Alfredo Gilille (4h 11’13 “), jonka jälkeen maaliin saapui Miguel Angel Sanchez Cebrian vain muutaman sekunnin erolla, ajalla 4h 11 ’27”. Sanchez Cebrian onkin antanut näyttöä siitä, että hän on liittynyt uudelleen mukaan parhaimpien joukkoon.

Naisten kisassa käytiin vaikuttavaa taistelua kärkipaikoista. Etujoukossa juoksivat katalonialainen Ragna Debats, Valenciasta kotoisin oleva Raquel Martinez sekä englantilainen Sarah Morwood. Debats ja Martinez pitivivät vuorotellen kisan kärkipaikkaa hallussaan, Morwood jatkuvasti heidän kintereillään. Morwood saapui Borrioliin tuntemattomana. Hän oli jo viime vuonna kuitenkin saavuttanut 11. sijan UTMB-kisoissa, mikä uumoili hyviä mahdollisuuksia palkintopallille saakka. Ragna Debats vei lopulta voiton ajalla 4h 59 “44”, seuraavina maaliin saapuivat Raquel Martinez (5h 1’15 “) ja Sarah Morwood (5h 05’53”).

Sade oli säälimätön ja tunteja kestänyt kilpailu verotti juoksijoita. Kaikkiaan 48 kilpailijaa keskeytti kisan. Reitillä olleita ensiapujoukkoja ei onneksi tarvittu mihinkään vakavampaan, vaikka reitillä tapahtui joitakin kaatumisia ja muutamat juoksijat kärsivät hypotermiasta.

Joukkuekilpailun voitti Mur i Castell-Tuga, toiseksi tuli Atmosfera Sport Running, kolmanneksi sijoittui Tuga Outdoor Team.

Kisassa tehtiin myös hyvää. Rettin oireyhtymää sairastavan tytön isä, Josele, osallistui kisaan ja juoksi yhdessä kuuluisan valencialaisen pilotari-sankarin Alvaron kanssa. Tällä tempauksella kerättiin rahaa kyseisen sairauden tutkimustyöhön. La Caixa -pankki lahjoitti tempaukseen 3000 euroa, jonka lisäksi saatiin kasaan vielä 600 euroa. Kaikki rahat menevät Barcelonan “Hospital San Joan De Deu de Barcelona” sairaalalle.

IX TugaMABO oli toinen EMM-sarjan osakilpailu Venäjällä maaliskuun alussa järjestetyn Baikal Ice Marathonin jälkeen. Tämän vuoden kisa oli ansaitusti myös FEDME sertifioitu.

Tämän vuoden tapahtuman sponsoreina toimivat “La Diputación de Castellón”, Tuga Active Wear, “El ayuntamineto de Borriol” sekä Inov8.

Järjestäjä seura, CM La Pedrera, kiittää lämpimästi kaikkia 150 vapaaehtoista, jotka väsymättä tekivät töitä koko kisan ja viikonlopun ajan. Suuret kiitokset menevät myös Punaisen Ristin ensiapujoukoille, palokunnalle, paikalliselle santarmille ja poliisille, jotka olivat paikalla 9 tuntia sateesta huolimatta.

Kuvat: Andres Nuñez – Last Race Studio