Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksukenkiä ostamassa

 

juoksukengät

Ensimmäistä juoksukenkäparia ostaessasi sinun tulee valita parhaiten sopivimmat kengät. Kerromme sinulle muutaman perusasian, jotka vaikuttavat kenkävalintaasi.

Huomioon otettavia tekijöitä ovat

  • jalan muoto
  • jalan liikkeen määrä (pronaatio)
  • paino
  • käytettävissä oleva rahamäärä

Tulevaisuudessa juoksumääräsi tulee myös vaikuttamaan kenkävalintaasi.

Jalan muoto

Joistain urheiluliikkeistä saattaa löytyä laitteisto jalan muodon ja askelluksen tutkimiseen. Jos törmäät tällaiseen liikkeeseen, saat varmasti tärkeää tietoa kenkävalintaasi varten. Jos lähettyvillä ei kuitenkaan ole tällaisella laitteistolla varustettua liikettä, voit tutkia jalkasi muodon seuraavalla tavalla.

Kaikki ovat varmasti nähneet kaakelilattialla märän jalan jättämän jäljen. Sen avulla pystyt yksinkertaisella tavalla jo tutkimaan oman jalkasi muodon. Laita jalkasi vesialtaaseen ja astu kuivalle, sileälle alustalle.

Normaalin holvikaaren jalka jättää jäljen jossa päkiä yhdistyy kantapäähän leveällä nauhalla.

Lättäjalassa on matala holvi. Se jättää lähes jalan koko pinta-alan kokoisen jäljen.

Korkeaholvinen jalka jättää jäljen, jossa päkiän yhdistää kantapäähän erittäin kapea nauha. Jos jalkasi jättää kaikkia kolmea muistuttavan jäljen, toista testi kunnes saat selvän jalan jäljen.

Nyt tiedät jalkasi muodon. Nyt on vuorossa jalan liikkeen tutkiminen.

Jalan muoto ja sen liike

Normaalin holvikaaren jalka: Jalka laskeutuu kantapäällä, jonka jälkeen se rullaa sisäänpäin (pronatoi) vaimentaakseen iskua. Normaalin holvikaaren omaavat juoksijat ovat biomekaanisesti taloudellisia eivätkä tarvitse raskaita jalan liikettä ohjaavia kenkiä (motion control shoes). Tavalliset tukevat juoksukengät ovat sopivat.

Lättäjalalla on taipumus ylipronatioon. Jalka laskeutuu käntäpäällä, jonka jälkeen se rullaa liikaa sisäänpäin. Aikaa myöten tämä saattaa johtaa useisiin rasitusvammoihin. Tavallisesti on suositeltavaa käyttää liikettä rajoittavia, tukevia (motion control) juoksukenkiä, jotka rajoittavat jalan liikapronatiota. Pehmeitä, joustavia, kaarevilla lesteillä varustettuja kenkiä kannattaa välttää. Kengän tarjoama tuki on lättäjalalle tärkeintä.

Korkeaholvinen jalka on supinoiva tai alipronatoiva. Tämä tarkoittaa, ettei se ole hyvä iskunvaimentaja. Hyvin iskua vaimentavat, joustavat kengät ovat suositeltavia. Ylitukevia tai liikapronatiota estäviä kenkiä ei pidä käyttää. Ne vähentävät jalan liikkuvuutta.

Paino

Paino määrittelee, millaiset kengät sinun pitäisi ostaa. Jos olet ylipainoinen, on entistä tärkeämpää ostaa oikeanlaiset kengät heti. Muista, että kehollasi on alussa vaikeuksia sopeutua juoksemiseen, koska joudut tekemään työtä koko painollasi. Niveliisi kohdistuu suuri rasitus. Kannattaa siis maksaa hieman enemmän laadukkaista juoksukengistä.

Käytettävissä oleva rahamäärä

Alussa tuskin tulet juoksemaan suuria määriä, joten ei ole tärkeää heti ostaa kalleimpia, hienoimpia juoksukenkiä. Tärkeämpää on ostaa juuri sinulle sopiva kenkä. Muista, että voit joutua maksamaan lääkärikuluina sen, mitä säästät kengissä. Ole siis viisas valitessasi kenkiä.

Trackbacks

  1. […] lisääntyessä myös kengät kuluvat nopeammin. Lisäksi jalat voivat turvota raskauden edetessä. Sijoita hyvänlaatuisiin juoksukenkiin, jotka vaimentavat kehoon kohdistuvaa iskua. Näin minimoit selkään, lantioon ja polviin […]

  2. […] pitää miettiä hyvät juoksukengät. Hyvien juoksukenkien avulla ehkäistään hiertymiä, kiputiloja ja esimerkiksi nilkan […]

Speak Your Mind

*