Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Mitä on fartlek?

 

fartlek

Fartlek sana tulee ruotsinkielestä ja tarkoitaa suoraan käännettynä nopeusleikkiä. Fartlek on erinomainen tapa harjoitella kestävyyttä ja voimaa sekä kehittää vauhtia. Fartlek on vauhtiharjoittelun systemaattisempi muoto.

 

Fartlekin historiaa

Ruotsalainen Gösta Holmer kehitti fartlek-harjoittelun vuonna 1937, sen seurauksena, kun Paavo Nurmi ja muut “lentävät suomalaiset” (the Flying Finns) olivat läpi 1920 luvun kukistaneet ruotsalaiset maastojuoksijat mennen tullen. Holmerin suunnitelma oli juosta harjoituksissa kisa-vauhtia nopeammin ja keskittyä sekä vauhti- että kestävyyshajoitteluun.

 

Fartlek-harjoittelu

Verrattuna intervallihajoitteluun fartlek on vähemmän strukturoitua. Intervalliharjoittelu rakentuu annetun matkan juoksuun tietyssä ajassa ja tietyllä levolla intervallien välissä. Fartlek rakentuu annetun ajan ympärille. Esimerkiksi 2 minuuttia juostaan haluttuun tahtiin (vaikka 10km kisavauhdilla), jonka jälkeen toivutaan kevyellä hölkkävauhdilla seuraavaan ponnistukseen. Maastolla ei vauhtiharjoittelussa ole niin väliä. Se voi olla kumpuilevaa tai tasaista.

Harjoittelun tehokkuuden, keston ja maaston määrää juoksija itse. Fartlek sopii kaikenlaiseen maastoon, jopa juoksuradalle, jos radalle mieli tekee.

Fartlek harjoittaa sekä aerobista sekä anaerobista kestävyyttä. Se on noussut suosituksi harjoittelumuodoksi juoksijoiden keskuudessa, mikä tarjoaa mukavaa vaihtelua muuten ehkä yksitoikkoiseen harjoitteluun.

Fartlek on pohjimmiltaan harjoittelua, jossa muuttuva vauhti tuo lisää vaihtelua ja nautittavuutta treeneihin. Se on saman tyyppistä mutta erilaista kuin intervallihajoittelu. Intervallihajoittelu on kurinalaisempaa ja täsmällisempää mitä tulee tavoitteisiin, aikaan, matkaan. Juoksurata on siinä suhteessa tinkimätön. Fartlek ei ole yhtä vaativaa ja voidaan sovittaa jokaisen tarpeille ja moneen maastoon sopivaksi.

Lisää aiheesta:

 

Kirjoittaja: Piia Doyle

 

Speak Your Mind

*