Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Liikunta ja sydänsairaudet

 

Sydämen ja keuhkojen toiminta

 

Ihmiskeho on luotu liikuntaa varten, ei lepäämään. Ihminen on aikojen alusta lähtien käyttänyt lihaksiaan selviytyäkseen. Ihmisen elämäntyyli on kuitenkin muuttunut sellaiseksi, että nykyään ihminen ei enää luonnostaan saa tarpeeksi liikuntaa. Ihmisen sydän pumppaa levossa 4-5 litraa verta minuutissa. Liikunnan aikana määrä saattaa nousta 10-40 litraan minuutissa. Levossa ihmisen keuhkoissa vaihtuu 6 litraa ilmaa minuutissa. Määrä voi kuitenkin nousta 100 litraan minuutissa tarvittaessa, huippu-urheilijoilla jopa 200 litraan minuutissa.

Aloita liikkuminen kevyesti

Liikunta johtaa äärimmäisen harvoin vakaviin lääketieteellisiin komplikaatioihin. Mahdollisuuden todennäköisyys vaihtelee kuitenkin iän, urheilijan kunnon ja harjoittelumenetelmien mukaan. Jotkin aloittelijoiden harjoittelumenetelmät voivat aiheuttaa tarpeetonta rasitusta keholle ja olla sopimattomia harjoittelemattomalle keholle. Joissain tapauksissa vuosien tauon jälkeen urheilija saattaa päättää palata lenkkipoluille. Jotkut urheilijoista uskovat, että heidän kehonsa pitää siitä, että niitä muistutetaan ajasta, jolloin keho oli hyvässä kunnossa. Harjoitteluun paluu pitää kuitenkin aina ottaa kevyesti.

Liikunta ja sydänsairaudet

Sydänkohtauksen riskiä lisäävät ennen kaikkea tupakointi ja korkea verenpaine. Jos henkilö on yli 50-vuotias, hänellä on korkea verenpaine ja hän tupakoi runsaasti (yli 25 savuketta päivässä), hänellä on 100% korkeampi riski saada sydänkohtaus kuin tupakoimattomalla samanikäisellä normaalalin verenpaineen omaavalla. On myös tärkeä muistaa, että joskus henkilö voi sairastaa sydänsairautta ilman oireita. Tällöin hänellä on suuri riski saada sydänkohtaus liikunnan aikana.

Yksi syy lisää käydä lääkärintarkastuksessa ennen aktiivisen liikuntaharrastuksen aloittamista.

On olemassa tutkimuksia, jotka osoittavat, että sydänsairauksien määrä ja kuolemantapauksien määrä on pienempi liikunnallisten ihmisten keskuudessa. Vaikka on mahdotonta sanoa tarkasti, miten merkittävä rooli liikunnalla on, voidaan sen roolia pitää merkittävänä muiden elämäntapojen ohella. On tärkeää liikkua usein. On osoitettu, että säännöllinen liikunta alentaa verenpaineen kohoamista rasituksen aikana. Myös eräät sydäntaudeille altistavat veren rasva-arvot laskevat liikkumalla kahdesti tai kolmesti viikossa. On myös näyttöä siitä, että kohtuullinen säännöllinen liikunta ehkäisee sydänsairauksilta.

Äkilliset kuolemankohtaukset. Silloin tällöin tulee esille raportteja äkkikuolemista urheilun aikana. Tällaisissa tapauksissa useilla tekijöillä on todennäköisesti merkitystä. Tutkimukset osoittavat, että kylmä sää, kylmä suihku tai kylpy voivat aiheuttaa rajun verenpaineen nousun jolla voi olla tuhoisat vaikutukset harjoittelemattomalle keholle. Kova ruumiillinen työ kuumissa olosuhteissa voi johtaa valtavaan kehon nestehukkaan. Tämä saattaa johtaa siihen, että kehon verenkierto ja hikoilukoneisto eivät selviä sille asetetusta stressistä.

Lääketieteelliset seikat jotka tulisi ottaa huomioon tässä yhteydessä ovat rintakivut (kivun tyypistä riippumatta), edellinen sydänkohtaus, sydämen rytmihäiriöt, sydänläppäsairaudet, sydänlihastulehdus ja korkea verenpaine. Kaikki ovat riskitekijöitä samoin kuin tupakointi ja alkoholin käyttö. Doping on usein liitetty äkillisiin kuolemantapauksiin.

Rintakivut ja epänormaali väsymys urheilun aikana ovat vakavia varoitusmerkkejä. Jos oireita ilmenee, tulee urheilu lopettaa välittömästi.

Urheilukilpailuja ei tulisi koskaan juosta hyvin kuumissa tai kylmissä olosuhteissa. Kilpailijoille tulisi aina antaaa mahdollisuus riittävään lämmittelyyn kylmällä säällä. Harjoittelun tulisi olla säännöllistä, etäisyyttä ja intesiteettiä lisätään vähitellen.

Korkea verenpaine. Henkilöiden, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta (hypertensio), tulisi aina konsultoida lääkäriä ennen kuin aloittaa urheilemisen. Yleisesti kuitenkin, korkeasta verenpaineesta kärsivät henkilöt hyötyvät säännöllisestä liikunnasta.

Terveystarkastus. Jos urheilu aloitetaan vasta yli 40 ikävuoden jälkeen tai jos urheilu johtaa epänormaaliin väsymykseen, ilmiselvään hengästymiseen tai rytmihäiriöihin, tulisi konsultoida lääkäriä. On kuitenkin syytä huomioida, että jopa kaikkein huolellisimman tutkimuksen jälkeen, lääkäri ei voi aina ennustaa mahdollista äkkinäistä sydän- ja verisuonitaudin puhkeamista.

Tutkimukset ovat osoittaneet että henkilöt jotka eivät tupakoi, nauttivat vähän alkoholia, syövät ja urheilevat säännöllisesti, ja ovat normaalipainoisia elävät pidempään kuin henkilöt joilla on vähemmän terveelliset elämäntavat. Arkiset elämäntavat ovat tärkeämpiä kuin lääketieteelliset toimenpiteet mitä tulee sairauksien ja kuoleman ehkäisyyn.

 

Speak Your Mind

*