Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Verinen virtsa urheilun jälkeen

 

Verinen virtsa huolestuttaa juoksijoita

Artikkeli liittyy Bryan J Vealin kysymykseen ‘verestä virtsassa’. Time-to-Runin urheilufysiologian tohtori Andy Bosch vastasi kysymykseen artikkelin muodossa.

Kestävyysjuoksijoiden tulisi aina tarkkailla virtsaansa, koska se on hyvä tapa tarkkailla nestetasapainoa. Monet ovat huomanneet, kuinka kauan maratonin jälkeen saattaa kestää, ennen kuin tulee tarve käydä wc:n puolella.

Joitakin juoksijoita saattaa vaivata, miten tummalta virtsa voi näyttää maratonin jälkeen – erityisesti jos maraton on juostu kuumassa säässä. Jos virtsan sijaan juoksija näkee verta, tilanne saattaa olla vieläkin vaivaavampi. Useimmat juoksijat kokevat tilanteen huolestuttavana. Pian juoksija soittaa läpi kaikki mahdolliset ihmiset, jotka saattaisivat pystyä auttamaan. Seuraavana päivänä juoksija useimmiten menee lääkäriin saadakseen selville syyn virtsan verisyyteen.

Juoksija saa yleensä huojentuneena tietää, että mitään hoitoa ei tarvita, eikä mikään ole vialla. Verellä virtsassa voi olla useita syitä. Yleisin on kuitenkin virtsarakon seinien yhteen iskeytyminen juoksemisen aikana. Kun sama toistuu useita kertoja, seurauksena on iso joukko pieniä vaurioita, jotka saattavat lopulta aiheuttaa verenvuotoa. Vaurioita voidaan tutkia kystoskooppi-nimisellä laitteella, mutta yleensä paraneminen tapahtuu itsestään muutaman päivän sisällä.

Koska vauriot aiheutuvat virtsarakon seinämien toisiinsa osumisesta, suurin todennäköisyys vauroiden syntymiselle on, kun juostaan tyhjällä virtsarakolla. Siksi hyvä tapa välttää vaurioiden syntymistä onkin jättää jonkin verran virtsaa rakkoon ennen maratonin alkua. Virtsarakossa oleva virtsa estää seinämien toisiinsa osumista.

Virtsaa syntyy munuaisten suonikeräsen suodatuksen tuloksena. Normaalisti verta ei kuitenkaan pääse suonikeräsestä virtsan sekaan. Joskus liikunnan aikana suonikeräsen läpäisevyys kasvaa, jolloin punasoluja saattaa päästä virtsan sekaan. Läpäisevyys palautuu normaaliksi liikunnan loppuessa, eikä ongelman pitäisi olla pysyvä. Punainen hemoglobiini saattaa myös joissakin tilanteissa päästä virtsan sekaan. Jos punasolut ovat vaurioituneet juoksusta johtuvan punasoluhajon seurauksena, ne poistuvat kehosta virtsan mukana. Ilmiönä tämä ei kuitenkaan ole kovin yleinen.

Steenkampin vuonna 1986 tekemä tutkimus osoitti jopa, etteivät punasolut vaurioidu maratonkisan aikana. Siksi onkin syytä epäillä, että juoksusta johtuvaa punasoluhajoa tapahtuu vain ihmisillä, joiden punasolut ovat keskimääräistä heiveröisempiä.

Juokseminen ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka aiheuttaa veren pääsyä virtsaan. Siksi on kuitenkin viisasta käydä lääkärillä, kun verta ilmenee ensimmäisen kerran virtsassa. Erityisesti jos veren erittyminen virtsaan ei lakkaa parin päivän sisällä tai muina oireina on alaselkäkipua tai kuumetta tai jos verta ilmenee virtsassa myös levon aikana. Yleisesti ottaen juoksijan ei kuitenkaan tarvitse huolestua, jos virtsan seassa on verta maratonin jälkeen.

Suomentanut: Piia Doyle

 

Comments

  1. Still running says

    Haluan kertoa, että itselläni verivirtsaisuuden syyksi paljastui virtsarakkosyöpä, joten älkää jättäkö lääkäriä väliin.

Speak Your Mind

*