Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksijan punaiset päivät

 

Yksi suurimpia huolenaiheita naisille on kuukautiskierron vaikutus juoksuharjoitteluun. Tämä juontaa kenties juurensa ajalta, jolloin tytöt eivät saaneet osallistua koululiikuntatunneille kuukautisten aikana koska sitä pidettiin huonona tyttöjen terveydelle sekä epähygieenisenä. Kasvava naisurheilijoiden määrä on kuitenkin auttanut tutkijoita ymmärtämään kuukautiskierron ja liikunnan vuorovaikutuksen paremmin kuin koskaan ennen. Tämä on vaikuttanut siihen, että valmentajat voivat perustaa neuvonsa tosiasiaan, eikä niinkään vanhan kansan uskomuksiin. 

Juokseminen kuukautisten aikana ei ole enää tabu, ja huippujuoksijat suunnittelevat harjoittelunsa kuukautiskierron ympärille.

Jokaisen naisen kuukautiskierto on yksilöllinen ja niiden vaikutus yksittäisiin ihmisiin vaihtelee suuresti. Tästä johtuu myös, että kuukautisten vaikutus juoksuun koetaan eri tavalla. Joillekin naisille kuukautisista ei ole ilmeistä haittaa kun taas toiset kärsivät huomattavista kivuista ja epämukavuuden tunteista . Useimmilla naisilla kivut alkavat muutama päivä ennen kuukautisia ja helpottavat vuodon alkaessa.

Suurin haitta kuukautisista juoksijoille on kuukautisvuoto (epämukavuus juostessa kuukautissuojan kanssa) ja kuukautiskivut. Juokseminen ei lisää kokanaista kuukautisvuodon määrää. Keskimäärin nainen menettää kuukautisten aikana 35 millilitraa verta, 10 – 80 millilitran määrää pidetään normaalina. Juoksemisen, ja urheilun yleensä, on todettu auttavan naisia selvitymään kuukautisten tuomista fysiologisita muutoksista. Juokseminen nostaa mielialaa ja kuukautisten tuomaa alakuloisuutta. Se auttaa myös kontrolloimaan ylenpalttista herkuttelua, mikä usein liitetään kuukautisiin, ja vie sinut ulos raikkaaseen ulkoilmaan sekä huomiosi pois kehosi sen hetkisestä tilasta.

Juoksun on myös osoitettu lievittävän kuukautiskipuja harjoittelun aikana. On hyvä huomioida, että kivut saattavat palata kun olet lopettanut harjoittelun. Jotkut naiset tuntevat olonsa raskaaksi kuukautisten aikana ja kärsivät lievästä painonnoususta. Tämä johtuu nesteen kertymisestä elimistöön, ja siitä on selvästi haittaa kestävyysurheilijoille. Juokseminen ja hikoilu voivat ainoastaan lievitää tätä ongelmaa.

Ratkaiseva tosiseikka siis on: lopeta itsesääli kun on taas se aika kuukaudesta – ylös, ulos ja lenkille!

Speak Your Mind

*