Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Urheiluliivisanasto

 

Tämä artikkeli on jatkoa Time-to-Run artikkelille: Urheiluliivien tärkeys.

Juoksu on ehkä yksi edullisimmista urheilulajeista mitä tulee varusteisiin ja laitteisiin. Ainoa tärkeä varuste on hyvin sopivat jalkineet. Naiset kuitenkin (myös hölkkääjät) joutuvat tekemään toisenkin olennaisen investoinnin, nimittäin kunnolliset urheilurintaliivit.

Urheiluliivisanasto

Urheilutoppi, nämä all-in-one juoksutoppi/urheiluliivit ovat keränneet suosiotaan viime vuosina. Urheilutopit poistavat tarpeen hankkia erikseen urheiluliivit ja juoksupaidan.

Saumattomissa liiveissä ei nimensä mukaan ole ommeltuja saumoja. Saumat saattavat hangata ja nännit saattavat vuotaa verta, jos sauma osuu ikävästi nännialueelle.

Kaarituellisiin liiveihin on lisätty tukikaaret tuomaan lisätukea.

X-kiinnitykseksi tai painijan seläksi kutsutaan liivejä joissa selkäosassa olkaimet yhtyvät keskelle. Olkaimet pysyvät paikoillaan ja mahdollistavat käsivarsien täyden liikeradan.

Edestä lukittavat ovat usein helppo pukea päälle, mutta varo lukitusmekanismin hankausta. Varmista, että lukitus on pehmusteen takana.

Wick-lite tai Coolmax merkkiset kankaat takaavat maksimi kosteuden säätelyn, kuljettaen kosteuden pois keholta.

Elastaania (Spandex) yhdistetään muihin kuituihin (polyesteri, polyamidi, nailon) antamaan tuotteelle joustavuutta. Elastaanin tunnettu kauppamerkki on Lycra.

Valintaa tehdessä

Pienirintaisille naisille joustavat urheilutopit ovat ihanteellisia. Ne tarjoavat myös riittävän tuen. Ainoa haittapuoli näissä topeissa on se, että ne litistävät rintoja ja saavat entuudestaan pienet rinnat näyttämään vieläkin pienemmiltä. Suuririntaisten naisten tulisi valita urheiluliivit jotka tarjoavat maksimaalisen tuen. Nämä saattavat olla vähemmän imartelevia kuin seksikkäät urheilutopit, mutta loppujen lopuksi maksimi tuki on suositeltavaa. Mitä isommat rinnat, sitä enemmän on roikuttavaa jos et käytä tarpeeksi tukevia liivejä. Saatavilla on erityisesti juoksijoille suunniteltuja liivejä, jotka ovat kehitetty antamaan äärimmäistä tukea.

Muista aina kokeilla urheiluliivejä ennen ostopäätöstä. Koot ja mallit vaihtelevat. Varmista, että liivit istuvat hyvin ja tiukasti mutta litistämättä rintoja epämukavasti. Valitse mielummin liivit, joissa ei ole hankaavia saumoja tai kiinnityssysteemiä joka saattaa painaa tai hangata. Heiluttele käsivarsiasi varmistaaksesi, että liivit pysyvät hyvin paikoillaan ja mahdollistavat täyden liikeradan.

Useimmilla suuremmilla urheiluliivien valmistajilla, kuten Champion, New Balance, Adidas, Shock Absorber, Moving Comfort ja Triumph on valikoima erilaisia urheiluliivejä. Valinta näiden merkkien välillä voi olla vaikeaa. On hyvä idea tarkistaa suuremmat urheilukauppaketjut, joilla saattaa olla laadukkaita kopioita. Myös H&M sekä Ellos tarjoavat urheiluliivejä kohtuuhintaan. Shock Absorber tarjoaa erittäin laajan valikoiman urheiluliivejä. Heidän valikoimassaan voit valita urheiluliivisi tukitason (1-4) liikuntamuodon rinnoille aiheuttaman liikkeen perusteella.

Teini-ikäiset

Teini-ikäisten kehittyvät rinnat ovat eritysen herkät ja haavoittuvat. On hyvä idea varmistaa että myös teini-ikäiset aloittavat urheiluliivien käytön hyvissä ajoin. Urheilutopit ovat ihanteellisia, ne ovat nuorekkaita ja ikäryhmälle sopivia. Urheilutopit sopivat myös teini-ikäisen arkikäyttöön, eikä tavallisia rintaliivejä tarvita.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana rinnat kasvavat vamistuessaan tulevaan imetykseen. Rinnat ovat herkät, ja juostessa rinnat voivat tuntua kivuliailta. Tarvitset luultavasti isomman liivikoon, mutta myös malli johon olet tottunut ei olekaan enää riittävä. Hyvä vinkki on juosta kahdet liivit päällekkäin. Saattaa kuulostaa oudolta, mutta parempi sekin kuin kivuliaat rinnat. Kun imetät, muista, että on hyvä imettää vauva ennen lenkille lähtöä. Tämä ehkäisee maidon vuodon ja maidosta tyhjillä rinnoilla on mukavempi juosta. Lisäksi, juoksun aikana maitohappo saattaa kerääntyä rintamaitoon mikä saattaa olla epämieluisaa vauvallesi.

Muita Time-to-Run artikkeleita urheiluliivit-osiossa:

Speak Your Mind

*