Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Marjoista vitamiinit aamiaislautaselle

 

aamiaismarjat

Suomen luonnon superfoodit 

Ihan parasta Suomen kesässä ovat marjat – luonnon omat superfoodit. Niiden kerääminen ja talveksi pakkaseen hamstraaminen kuuluvat monen meistä kesään. Ensiksi kerätään ja ostetaan mansikat mansikkatilalta, syödään tietysti yllinkyllin ja loput laitetaan pakkaseen. Sitten kypsyvät mustikat ja vadelmat metsissä, joita kerätään niin paljon kun selkä kestää ja aikaa riittää. Karviaiset ja viinimarjat ovat parhaita suoraan oman pihan pensaasta, ja syksymmällä saadaan puolukoita.

Marjoista on ihan parasta tehdä terveellisiä herkkuja ja lisätä niitä aamupuuron ja -myslin päälle. Parhaimpia ne ovat tietysti tuoreeltaan. Pakastettaessa marjat tulevat hieman happamammiksi. Jos vain on mahdollisuus, niin marjoja kannattaakin käydä keräämässä sen verran kerrallaan, kun niitä muutamassa päivässä menee. Tuoreet marjat säilyvät jääkaapissa jonkin aikaa.

Itse olen syönyt aamupuuroni päällä mustikoita ensimmäisestä aamusta asti, kun saavuttiin Lanzarotelta Suomeen. Olen käynyt lähimetsässä keräämässä mustikoita pienissä erissä aina sen verran, että koko perheelle riittää reilu kourallinen näitä pieniä sinisiä terveyspommeja aamupalaksi. Toiset laittavat puuron päälle, toiset myslin sekaan ja osa syö kulhosta lusikalla sellaisenaan. On niitä omakeräämiä mustikoita pakkaseenkin hieman riittänyt, ja ihanat sukulaiset ovat tänä vuonna huolehtineet siitä, että meidän perheessä syödään mustikoita vielä mustikkakauden loputtuakin.

Marjoja puuron päälle

Kaikilla meillä on omat mieltymyket puuron suhteen: mihin se keitetään ja mitä puuron päälle laitetaan. Itse yritän tehdä puurosta mahdollisimman terveellisen aamiaisen. Keitän kaurahiutaleet aina vedessä ja suolassa. Olen lisännyt kaurahiutaleiden lisäksi puurooni myös auringonkukansiemeniä heti keittämisen alkuvaiheessa. Niistä saa mukavasti lisäproteiineja ja terveellisiä rasvahappoja, ne antavat puurolle mukavan koostumuksen ja tekevät siitä täyttävämmän. Ostan mieluiten ihan tavallisia kaurahiutaleita, en niitä suuria enkä pikahiutaleita. Niistä tulee omasta mielestäni juuri koostumukseltaan sopiva puuro, eikä niitäkään tarvitse kauaa haudutella. Olen puuron kanssa aika tarkka: se ei saa olla liian paksua, eikä liian löysää ja suolaa pitää olla sen verran, että se siellä maistuu. Päälle saatan laitaa marjojen lisäksi myös hedelmiä, usein banaania. Välillä mukaan voi sujahtaa t-lusikallinen voita tai kookosöljyä.

Mitä muuta marjoista?

Marjat ovat ihanteellisia smoothien joukossa, tuoreina tai pakastettuina! Kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä. Banaani on hyvä pohja smoothielle ja se sopii melkeinpä kaikkien marjojen kanssa. Smoothieen voi lisätä hieman pähkinävoita tai erilaisia siemenrouheita. Nesteeksi voi käyttää oman maun mukaan vaikka vettä, maitoa tai maidotonta vastaavaa (esim. kaura- tai riisimaitoa) tai joko kookosvettä tai -maitoa/kermaa. Itse olen tehnyt smoothieita, johon olen laittanut pakastettuja marjoja, banaania, kourallisen lehtikaalia, auringonkukan siemeniä tai pähkinävoita ja nesteeksi kookoskermaa ja vettä. Todella hyvää, terveellistä ja täyttävää!

Lapset ovat tehneet “terveysjätskiä” ihan vain sekoittamalla tehosekoittimessa pakastettuja marjoja. Välillä sekaan on heitetty myös banaania. Sokeria ei tarvitse lisätä. Todella hyvää ja luonnollisesti makeaa!

Puolukat eivät ole kaikkien herkkua, mutta itse olen aina pitänyt niistä. Puolukat pakastan kokonaisina ja otan niitä lasipurkillisen verran kerralla sulamaan. Murskaan sulaneet puolukat ja säilön ne ihan sellaisenaan lasipurkissa. Puolukat säilyvät hyvin omassa mehussaan, eikä lisäaineita/sokeria tarvita. Syön puolukoita useimmiten banaanin kanssa välipalaksi. Haarukalla banaani ja puolukat murskaksi ja mössöksi, eikä siihen välttämättä muuta tarvita. Raikas välipala! Jos kaipaa sekaan jotain ruokaisampaa, voi sekaan laittaa kaurahiutaleita tai vaikka pähkinärouhetta.

Kirjoittanut: Piia Doyle

 

Speak Your Mind

*