Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Mitä ovat hiilihydraatit

 

Kaikki hiilihydraatit koostuvat sokereista. On olemassa useita erilaisia sokereita mutta kehon aineenvaihdunta muuttaa kaiken sokerin glukoosiksi, mikä on kehon ensisijainen energianlähde. Glukoosi on ensisijainen sokeri monissa elintarvikkeissa mutta on myös olemassa muita sokereita kuten mm. hedelmien fruktoosi, maidon laktoosi ja galaktoosi. Suurin osa sokereista imeytyvät ja muuntuvat kehossa glukoosiksi, kun taas osaa sokereista ei kehomme kykene sulattamaan. Näitä sokereita kutsumme kuiduiksi.

Mitä ovat monimutkaiset hiilihydraatit?

Monimutkaiset hiilihydraatit, eli polysakkaridit, ovat yksinkertaisesti sokereita jotka ovat liittyneet yhteen muodostaen monimutkaisia ketjuja. Tärkein näistä on tärkkelys. Ruoansulatusentsyymit joutuvat tekemään kovasti töitä rikkoakseen monimutkaiset ketjut yksittäisiksi sokereiksi suolistossa imeytymistä varten . Tästä johtuu, että monimutkaisten hiilihydraattien sulatus kestää pidempään. Tämä hidas sokerien sulaminen tarjoaa meille tasaisen energiansaannin ja rajoittaa sokerien muuttumisen rasvaksi ja sen varastoinnin!

Mitä ovat yksinkertaiset hiilihydraatit?

Yksinkertaiset hiilihydraatit, eli monosakkaridit, ovat pienempiä ja sanansa mukaisesti yksinkertaisempia sokerimolekyylejä. Glukoosi, fruktoosi ja galaktoosi ovat monosakkarideja. Tavallinen sokeri, eli sakkaroosi, koostuu kahdesta monosakkaridista ja on ns. disakkaridi. Nämä sokerit sulautuvat nopeasti, koska yksittäiset sokerit ovat valmiita imeytymään välittömästi, ja ruoansulatusentsyymit pääsevät nopeasti hajoittamaan pariutuneet molekyylit. Voisi sanoa, että suurin osa työstä on tehty!

Yksinkertaisten hiilihydraattien imeytyminen

Nopea hiilihydraattien imeytyminen lisää mahdollisuuksia, että sokeri muutetaan kehossa rasvaksi, mutta ainoastaan jos sitä imeytyy kehoomme suuria määriä. Ruoat kuten kakut, pasteijat, keksit, suklaa ja sokeri sisältävät paljon “tyhjiä” kaloreita. Koska, solumme eivät useinkaan tarvitse sellaista määrää energiaa kerralla, sokeri täytyy joko muuttaa glykogeeniksi (varastohiilihydraatti soluissa) tai rasvaksi. Solut voivat varastoida vain tietyn määrä glykogeenejä, mistä johtuu, että usein yksinkertaisilla hiilihydraateilla ladatut elintarvikkeet edistävät kehon rasvavarastoja. Paitsi, jos glykogeeni varastot ovat alhaiset esim. anaerobisen liikunnan jälkeen.

Luonnontuotteet, kuten hedelmät, sisältävät luonnostaan yksinkertaisia sokereita. Koska näiden tuotteiden energiamäärä on alhainen, mahdollisuus että sokeri muuttuu rasvaksi on pieni. Sen lisäksi, hedelmät sisältävät paljon kuitua mikä edesauttaa hidasta ruoansulatusta sekä rajoittaa sokerin tulvaa soluihin kun sitä ei tarvita!

Miksi hiilihydraatit ovat tärkeitä?

Hiilihydraatit ovat elimistön pääasiallinen polttoaine. Energiaa voidaan vapauttaa nopeasti ja helposti kun solumme sitä vaativat. Hiilihydraatit eivät vaadi happea palaakseen, siksi hiilihydraatit tarjoavat tärkeän energian lähteen esim. lihasten supisteluun. Tämä taas tarkoittaa, että hiilihydraattien saanti on erittäin tärkeää säännölliselle harjoittelulle. Jos hiilihydraattivarastot ovat tyhjillään, urheileminen saattaa tuntua tosi työläältä!

Lähde: Time-to-Run Avustaja

 

 

Speak Your Mind

*