Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Nesteytys liikunnan aikana

 

Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa pieni nestehukka saattaa haitata suorituskykyä kuumina päivinä. Nesteen nauttiminen suurissa määrissä on osoittautunut hyväksi juoksijoille ja pyörilijäille.

Nesteytys

Nesteytys

Kuumassa 25 asteen säässä urheilija voi hikoilla 1-1,5 litraa tunnissa. Yhdysvaltojen urheilulääketieteen yliopisto (ACSM) suosittaa, että tämä nestehukka korvataan nauttimalla nestettä 15-20 minuutin välein. Annoskoon tulisi olla 150-350 ml kerralla, jos vain mahdollista. Useimmat kestävyysurheilijat nauttivat kuitenkin alle 170 ml jokaista kahtakymmentä juoksuun käytettyä minuuttia kohden. Tämä ei riitä korvaamaan urheilun aikana hikoilun yhteydessä menetettyä määrää.

UCT Urheilutieteen instituutti (UCT Sport Science Instute) laittoi ohjeet testiin nähdäkseen, ovatko ne käytännöllisiä myös alle 25 asteen sääoloissa ja onko niistä mitään hyötyä. Tutkimuksessa havaittiin, että 340 ml kertaannosten nauttiminen aiheutti suurta epämiellyttävyyden tunnetta useimmille osanottajille. Jotkut urheilijat tunsivat itsensä niin ähkyiksi, etteivät pystyneet edes suorittamaan koetta loppuun.

Tutkimuksen tekijät päättelivät, että optimaalisen nesteytyksen kannalta riittävän nesteen imeytyminen urheilusuorituksen aikana voi olla mahdotonta. Ylimääräisellä nesteen nauttimisella ei ollut vaikutusta veren plasman määrään eikä osmoottisuuteen. Se ei myöskään parantanut kahden tunnin juoksusuorituksen tuloksia 25 asteen lämpätilassa.

Lähde: Medicine and Science in Sport and Exercise Vol32 No. 10.pp 1783-1789, 2000.

Speak Your Mind

*