Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Ruokapyramidi

 

Useimmat ihmiset tuntevat ravintosuosituksen, joka on jaettu neljään ryhmään. Tutkimukset osoittavat tämän luokituksen kuitenkin riittämättömäksi. Luokitus muutettiinkiin ruokapyramidin muotoon. Siinä näytetään päivittäinen minimisuositus kaikille ravinnon osille kuin myös esimerkkejä ryhmän ruoka-aineista.. Tämä järjestelmä säilyttää neljän ruokaryhmän periaatteen ravintoon, mutta keskittyy viljatuotteisiin, vihanneksiin ja hedelmiin ravinnon perusjalkana.

Ruokapyramidi

the food guide pyramid
fats, oils and sweets
aim for lower intake
milk, yoghurt and cheese group
servings
meat, poultry, fish, dry beans, eggs and nuts group
vegetable group
fruit group
bread, cereal, rice and pasta group
= ruokapyramidi
= rasvat, öljyt ja makeiset
= pyri nauttimaan vähän
= maito, jogurtti ja juusto -ryhmä
= annosta
= liha, siipikarja, kala, kuivapavut, munat ja pähkinät
= vihannesryhmä
= hedelmäryhmä
= leipä, murot, riisi ja pasta -ryhmä

 

Hiilihydraattipitoiset ruoat (leivät ja murot -ryhmä) muodostavat ravinnon kivijalan. Muut ryhmät ovat pyramidissa suhteessa niiden tärkeyteen terveellisessä ruokavaliossa; korkean eläinproteiinin määrän omaavien ruoka-aineiden, rasvojen ja maitotuotteiden merkitys on vähäisempi.

Pyramidissa erittäin merkittävä muutos näkyy hedelmien ja vihanneksien erottelussa kahteen ryhmään; molemmilla on oma päivittäissuosituksensa. Annoksen koko ja määrä tulisi säätää henkilön kasvutarpeiden, liikunnan määrän ja toivotun painon säilyttmisen mukaan.

Rasvat muodostavat pelkästään pyramidin huipun. Tarkoitus on korostaa, että rasvojen tulisi muodostaa minimaalinen määrä päivittäisistä kaloreista. Rasvojen minimimäärää ei ole määritelty, koska ihmisillä on pikemminkin tapana nauttia liikaa kuin liian vähän rasvoja.

Speak Your Mind

*