Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Kuinka kauan pitää juosta

grain hill

Sohvaperunat, ja pikaruokaa syövät aikuiset saattavat välillä miettiä, kuinka paljon pitäisi harrastaa liikuntaa, jotta voisi syödä hampurilaisen.

Kuinka kauan pitää juosta, jotta voi pelata kolikkopelejä netissä puoli tuntia

Mutta entä jos vaihtoehtoina onkin pelata puoli tuntia nettipelejä kuten https://nomini.com/fi/games/categories/slots tai käydä lenkillä? Katsotaan tarkemmin erilaisia vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa eräiden suosittujen annosten sisältämä energia.

Erilaiset aktiviteetit ja niiden harrastaminen kuluttavat energiaa – totta, ja energiaa saadaan syömällä tai juomalla, mutta energiaa kulutetaan jo pelkästään olemalla, ja kolikkopelejä netissä pelaamalla saa kyllä energiaa kulumaan, riippuen täysin, miten itse suhtautuu pelaamiseen. Viihdepelaaminen ja pelien tarkempi seuraamien saattavat kyllä helposti nostattaa sykettä, eikä pelatessa ole pakko vain istua, vaan aina voi myös liikkua samalla – varsinkin jos oma pelikone on asetettu siten, että pelaaminen itseasiassa tapahtuu seisaaltaan. Ja pelaaminen jo istualtaan kuluttaa hyvinkin yli 200 kaloria enemmän kuin jos vain istut ja katsot televisiota.

Kalorilaskurit ja kehomme

Näissä seuraavissa ajatusmalleissa on lähdetty olettamuksesta, että henkilö on noin satakiloinen. Samalla kun mietitään juoksemista, ja sen kokonaisvaikutusta kehoomme, pitää muistaa, että kyse ei ole vain kalorinen kulutuksesta, vaan myös siitä, että kehomme on tehty liikkumaan, ja mikäli emme liiku aktiivisesti, kehomme ei pysy optimaalisessa toimintakunnossa, vaan se alkaa vähitellen oireilla, ja lopulta menee tilaan, missä liikkuminen alkaa oikeasti olla jo vaikeata.

Hyvä esimerkki on ottaa rauhallinen kävelylenkki, ja kävellä tunnin verran, se voi kuluttaa energiaa sellaiset 310 kcal, mutta vastaava tunti rauhallisella hölkällä vie 1000 kcal – rauhallisesti kävellessä voi miettiä kaikenlaista, tai sitten vain kuunnella luontoa. Kannattaa huomioita, että luonnon huomioiminen auttaa pääkoppaamme käsittelemään stressiä. Se myös lepuuttaa silmiämme ja aivojamme, joten sitä ei pidä väheksyä, ja lenkille lähtiessä voi joskus jättää myös ne kuulokkeet ja mahdolliset podcast ja äänikirjakuuntelut sinne kotiin.

Jos siis olet töissä syönyt lounaan, ja lounaalla vaikkapa 8 lihapullaa, ruskeata kastiketta, ja noin 3 desiä perunasoosia, olet saanut sellaiset 700 kcal energiaa varastoosi, kun vastaavasti jo yksi Big Mac ateria tuo 1200 kcal energiaa- kiitos sen sisältämän suolan ja rasvan.

Mitä meidän siis tulee tarkkailla syömisessämme:

– koska syömme
– kuinka paljon syömme
– kuinka paljon käytämme suolaa
– millaisia rasvoja syömme

Ja vastaavasti liikunnan suhteen

– kuinka usein viikossa haluat liikkua
– millä tavalla haluat harrastaa liikuntaa

Jo pieni määrä perusliikuntaa kuten käveleminen auttavat kehoasi pitämään yllä liikuntakykyä, mutta isompi liikuntamäärä tarkoittaa vastaavasti myös sitä, että kehoasi pitää tankata. Kyseessä on kehon tasapaino kulutuksen ja tankkauksen suhteen. Kyse on myös omasta mielialasta, ja sen ylläpidosta, se että välilä tykkää pelata kolikkopelejä netissä tai katsella tietovisaa televisiosta ei ole välttämättä lainkaan paha asia, varsinkin jos sen jälkeen lähtee sitten vielä iltakävelylle enne iltapalaa ja nukkumaan menoa. Iltapalalla sitten vain pitää muistaa, ettei syö liian rasvasta ruokaa, tai liikaa, sillä se vaikuttaa sitten yöuneen, ja uni on meille tärkeä väline kehomme nollaamiseksi taas tulevan päivän koitoksia varten.

Liikunta ja pelaaminen

Liikaa saa mediasta lukea sitä, kuinka huono asia pelaaminen on, ja kuinka se vähentää liikkumista. Tosiasiassa tilanteen ei todellakaan tarvitse olla tällainen, ja harvoin se myöskään on. Monet enemmän pelaavista harrastaa myös aktiivisesti liikuntaan, ja sellaisetkin, jotka tykkäävät pelata kolikkopelejä netissä ymmärtävät, että pelaamisen ohella on hyvä myös harrastaa edes perustason liikuntaa. Samalla useimmiten myös tiedostetaan, että mikäli liikunta ei maistu, niin ei pitäisi maistua myöskään suklaa, sipsit tai juustotkaan – kehomme kun varastoi ylimääräisen energian, ja tuloksena voi olla kohtuullisen nopeastikin kasvanut paino.

Pelaaminen voidaan verrata myös nykyaikaiseen toimistotyöhön, tai kodissa tehtävään etätyöhön – pienellä muutoksella, kuten korkealla työpöydällä ja seisomisella, saadaan tietokoneella tehtävästä päätetyöskentelystä mielekästä myös keholle – ja kun vie tämän vielä askeleen pidemmälle, eli hankkii sähköpöydän, jolla voi osan päivästä tehdä istuen ja osan seisten, ollaan jo pitkällä oman kehomme kunnon huolehtimisesta.

Me tiedämme useimmiten tekevämme asioita väärin. Meidän omat asenteemme lenkkeilyä tai salilla käymistä kohtaan voivat olla huonoja kehoamme ajatellen, mutta pienillä muutoksilla voimme helpottaa oman kehomme hoitamista – työasennot, ruokailut, nukkuminen, ja taukojen pitäminen – ovat kaikki osatekijöitä, jotka mahdollistavat paremman hyvinvoinnin, jopa ilman niitä juoksulenkkejä, tai salilla käymistä – muista vain, että kyse on kokonaisvaltaisesta tasapainosta.

Speak Your Mind

*