Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Millaiset ovat hyvät juoksukengät?

Juokseminen on monipuolisesti kehoa rasittava, kuntoa ja kestävyyttä kehittävä harrastus. Juokseminen on laji, johon on periaatteessa jokaisella mahdollisuus. Juoksu on siinäkin mielessä loistava harrastus, että sitä voi harrastaa missä vain, kunhan vain tietä on alla. Juokseminen ei siis ole rajattu tiettyihin paikkoihin tai alueille, vaan juosta voi niin kaupungissa kuin maallakin, asfaltilla kuin hiekallakin.

Millaiset ovat hyvät juoksukengät?

Liikuntaharrastuksessa kannattaa aina kiinnittää huomiota sopiviin varusteisiin. Oikein valitut varusteet tekevät harrastuksesta miellyttävää ja niiden avulla myös jalkasi eivät rasitu väärällä tavalla. Kenen tahansa juoksijan tärkein varuste on kengät.

Ahkera juoksija ehkä panostaa muihinkin varusteisiin, kuten sykettä mittaavaan laitteeseen tai hyviin kuulokkeisiin. Onhan musiikki aivan mainio tsemppari.

Kuinka valitset juoksukengät

Kun haluat ottaa kaiken irti juoksuharrastuksestasi ja välttää jaloillesi kohdistuneet liialliset rasitukset, hankaumat tai jopa rakkulat, on tärkeää valita kengät, jotka eivät heilu juostessa tai paina mistään. On ikävä juosta, jos kengät ovat epäsopivat. Tällöin et pysty keskittymään kunnolla oikeanlaiseen juoksutekniikkaan ja lisäksi saatat saada ikäviä jalkavaivoja, kuten rakkuloita.

Juoksukenkiä kannattaa ehdottomasti käydä sovittamassa liikkeessä. Internetistäkin toki löytyy paljon kenkiä, mutta on hankala päätellä, mitkä niistä olisivat juuri sinun jalkaasi ihanteelliset.

Hyvä juoksukenkä istuu jalkaan napakasti, mutta se ei saa silti puristaa tai tuntua epämukavalta. Varpaille pitäisi jäädä hyvä tila ja kantapää ei saa päästä liikkumaan kengän sisällä. Jos varpaat ovat liian ahtaalla kengän kärjessä, ei juokseminen ole mukavaa ja jälkeenpäin tuntuvat kivut voivat alkaa tuntumaan jo ensimmäisen juoksulenkin jälkeen.

Kengän valintaan vaikuttaa myös pronaatio ja moni kenkävalmistaja on onneksi ottanut tämänkin hyvin huomioon. Siitä lisää seuraavan väliotsikon alla.

Mikä ihmeen pronaatio?

Pronaatiolla tarkoitetaan jalkaterän asentoa. Jalkaterä kaareutuu itselleen ominaisella tavalla päästäkseen kontaktiin maan kanssa. Juoksukenkiä myydään paljon tämän pronaation mukaan. Nykyajan kenkien suunnittelussa otetaan siis huomioon erilaiset jalat ja niiden tarpeet.

Pronaatio on siis jalan luonnollinen, sille ominainen liike sillä hetkellä, kun se osuu maahan. Ylipronaatiolla tarkoitetaan, että jalka taittuu liiallisesti sisäänpäin.

On olemassa pronaatiotuettuja kenkiä, jotka tukevat ylipronaation omaavaa nilkkaa. Ne jarruttavat hieman tätä liiallista liikettä.

Entä vaimennus ja muut ominaisuudet?

Olet ehkä huomannut kenkäkaupoissa, että monen kengän tuotekuvauksessa kerrotaan iskunvaimennuksesta. Vaimennus parantaa juoksutuntumaa ja se on tärkeä ominaisuus varsinkin painavia kenkiä käytettäessä. Kevyet kengät eivät juurikaan tarvitse vaimennusta, sillä niillä on kevyempi juosta kuin painavilla kengillä.

Kengissä tulisi tietysti tarkastella myös kengän muotoa. Ota siis huomioon lestin leveys ja yleinen sopivuus jalkaasi. Kenkiä on saatavana todella paljon eri muotoisia, joten uskomme kyllä sopivan kengän löytyvän, vaikkei pari ensimmäistä sovitusta olisikaan vielä tuottanut tulosta.

Jos et ole sovituksista huolimatta löytänyt itsellesi sopivia juoksukenkiä, pyydä apua kenkäliikkeen myyjältä. Hän osaa auttaa sinua juuri sinun tarpeisiisi sopivan juoksukengän valinnan kanssa. Kerro hänelle, tuletko juoksemaan vai kävelemään kengillä, aiotko juosta enimmäkseen maastossa vaiko asfaltilla. Kengän valinnassa olennaista on jossain määrin myös juoksijan paino eli kenkään kohdistuva rasitus. Ottamalla myös tämän huomioon, voidaan valita kenkä, joka tulee kestämään mahdollisimman kauan.

Neuvontaa voit kivijalkakauppojen lisäksi saada myös Internetin kenkäkaupoista. Totta kuitenkin on, että asiakaspalvelija ei välttämättä pysty palvelemaan sinua etänä niin hyvin kuin hän pystyisi kasvokkain. Kenkien sovitus verkkokaupasta tilattaessa on myös hitaampaa, sillä joudut tilaamaan kengät ensin kotiisi, jonka jälkeen pystyt sovittamaan niitä. Jos kengät osoittautuvat epäsopiviksi, ne tulee lähettää takaisin asiakaspalautuksena. Joudut odottamaan tämän ajan ja pahimmassa tapauksessa et pääse käymään lenkillä sillä välin, kun odottelet uusia kenkiä.

Toivottavasti sait apua sinulle sopivien kenkien valintaan. Kun kyse on liikunnasta, ei kannata ostaa heti ensimmäisiä vastaantulevia kenkiä – saati käytettyjä. Kengät ovat juoksijan tärkein varuste ja niitä voisikin pitää juoksijan parhaina ystävinä. Totuus nimittäin on, että lasket kaiken kenkiesi varaan juoksemisen aikana.

Speak Your Mind

*