Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Menneen talven harjoittelu ja kohti kevättä

time-to-run suomi

Tämä talvi oli monella tapaa poikkeuksellinen. Pääkaupunkiseudulla tiet pysyivät paljaina koko talven muutamaa poikkeuspäivää lukuunottamatta. Koko talven sai siis juosta ulkona ja vieläpä hyvällä pidolla.

Talvi oli myös poikkeuksellinen siksi, että treenasin koko talven ilman pidempiä taukoja. Tähän astisella juoksijan urallani talvet ovat olleet minulle treenaamisen suhteen vaikeita. En tiedä tarkkaa syytä tähän, mutta uskon, että yksi syy on kylmyys. Inhoan lähteä kylmällä ulos juoksukamoissa, koska kroppa lämpenee niin hitaasti. Juoksu tuntuu jähmeältä kylmässä ja paksuissa juoksukamoissa ja kovempaa treenaaminen ei tunnu hyvältä. Useimmiten juoksu on tyssännyt ensimmäiseen talviflunssaan, jonka jälkeen takaisin treenin pariin pääseminen on ollut takkuilevaa.

Tänä talvena olin yhden viikonlopun flunssainen ja yhden viikon poissa pelistä pohjekipujen takia, mutta muuten olen juossut 4-5 kertaa viikossa. Emme käyneet talvella ollenkaan kentällä juoksemassa, vaikka säiden kannalta sinne olisikin voinut mennä. Kentällä kyllä keretään taas juosta. Perustreeniviikko talvella on näyttänyt tältä:

Maanantai: lepo
Tiistai: mäkitreeni tai fartlek
Keskiviikko: 20-30 minsan palauttelu tai lepo
Torstai: mäkitreeni tai fartlek
Perjantai: lepo
Lauantai: “rolling hills” (20-35 min)
Sunnuntai: pitkälenkki (60-75 min)

Meillä on täällä Kirkkonummella mukavasti mäkiä ja ollaan löydetty sopivia mäkireittejä kutakin treeniä varten. Meidän mäkitreenit ovat olleet omasta mielestäni “mukavia” ja olemme hakeutuneet sellaisille reiteille, joissa mäet ollaan voitu juosta reipasta tahtia ylös useamman kerran. Näiden treenien tarkoitus on ollut tuoda voimaa jalkoihin ja samalla kehittää vauhtikestävyyttä.

Näiden mäkitreenien vaikutuksen huomasin hyvin, kun kävimme pari kertaa Esport Areenan sisähallissa juoksemassa helmi-maaliskuussa. Juokseminen tuntui niin kevyeltä tasaisella alustalla kevyessä varustuksessa.  Tuo mäkitreenien tehokkuus näkyi eritysesti vauhdissa. 2000 m vedoissa vauhti pysyi noin 4:00 min/km kohdalla ja tonnin vedoissa 3:40-3:45 min/km kieppeillä. Fiilis oli kyllä niin mahtava treenatessa!

Tarkoitus oli ilmoittautua kauden ensimmäiseen juoksutapahtumaan toukokuussa. En ole sitä vielä tehnyt ja nyt se jää myös tältä erää tekemättä. Poikkeuksellista tässä vuodessa on myös korona-viruksen aiheuttama pandemia ja sen aiheuttama totaalinen lähes maailman laajuinen pysähtyminen. Muiden yleisötapahtumien ja kokoontumisten lailla, myös urheilutapahtumat on tältä keväältä ja kesältä peruttu.

Treenit jatkuivat normaalia kaavaa noudattaen tähän viikkoon asti. Talvitreenin “huipentuma” oli viikolla juostu Cooperin testi. Sillä ikään kuin testasimme talven harjoittelun tulokset ja asetimme lähtötason tulevalle kaudelle. Juoksin Cooperissa 3100m, johon olin oikein tyytyväinen. Jo muutaman viikon olemme harjoitelleet hieman pienemmillä tehoilla ympärillä jylläävän virusepidemian takia. Kova treeni heikentää hetkellisesti immuunijärjestelmää, ja tämän takia olemme olleet varovaisempia. Päätimme myös olla tältä erää kokoontumatta treeniporukalla, ja juoksemme kukin omilla tahoillamme.

Olemme nyt siirtyneet voimistavaan build-up kauteen. Sitä olisi nyt tarkoitus noudattaa muutama viikko. Jatkosta en vielä tiedä. Alkukesällä ei kisoja ole, joten itsellä on kaukaisemmassa tähtäimessä Tallinnan Maraton syyskuulla ja siellä puolikas. Toivottavasti epidemia olisi kuitenkin paljon ennen syyskuuta ohi, ja saisimme palata normiarkeen. Ensisijainen toive on tietysti pysyä terveenä ja sitä myöten jatkaa juoksemista.

Tsemppiä kaikille kevääseen ja pysytään terveinä <3

Piia

Speak Your Mind

*