Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Uusi 800 metrin ennätys 30 vuotta myöhemmin

 

Meidän Time-to-Run treeniohjelmat ovat aikatavoitteellisia. Perusmittarina on 10 km aika, mutta kyllä näillä ohjelmilla parantuu muutkin matka-ajat. Treeniohjelmat toimivat hyvänä perustana esim. silloin, jos tavoitteena on parantaa puolimaratonin tai koko maratonin aikaa. Myös vitosen aika parantuu, siihen tähtäävät ohjelman tonnin vedot.

Nyt kun kisat ovat olleet peruttuja jo pidemmän aikaa, ja muutenkin tämä elo korona-viruksen kanssa on ollut epävarmaa, on ollut myös vaikea asettaa itselleen selkeitä juoksutavoitteita. Toki, itselläni on tavoitteena vielä joskus juosta kymppi alle 40 minuutin ja puolikas alle 90, mutta ilman kisoja/tapahtumia ei tuo tavoite ole ollut samalla tavalla fokuksessa.

Lyhyempiä vetoja ja 800 m

Ilon ja vaihtelun vuoksi päätimme lisätä myös juoksuporukamme “veteraanien” treeniohjelmaan lyhyempiä vetoja. Olemme sivusta ihastelleet nuorten juoksijoidemme reipasta menoa lyhyemmillä vedoilla ja halunneet itsekin saada lisää vauhtia jalkoihin. Valmentaja muokkasi meidän treeniohjelmaa niin, että teemme normaaliin tapaan 2000 metrin vedot ja treeniohjelman pisimmän lenkin ensimmäisellä viikolla, ja 1000 m vedot toisella viikolla. Sen jälkeen ohjelma kevenee ja saamme hyvin mahdutettua 2-3 kovempivauhtista harjoitusta loppuohjelmaan. Ja ai että, kun on ollut kiva juosta “kovaa”!

Olimme kerenneet tehdä 4 lyhyempää vetotreeniä kuukauden sisään (laitan treenit näkyville tuonne loppuun), jonka jälkeen halusimme juosta 800 metriä testimielessä. Olen viimeksi juossut 800 m lukioikäisenä Espoon lukioiden välisissä kilpailuissa 1990-luvun alkupuolella. Liikunnanopettajani lähetti minut kisoihin, koska olin liikuntatunnilla ollut luokkani nopein tuolla matkalla. Tuo aika ei ole muistissa. Kisoissa jäin kuitenkin aivan alakynteen vastustajilleni ja taisin tulla viimeisenä maaliin ajalla 3:09.

Muistan kuinka kilpasisareni näyttivät omissa silmissäni kaikki kunnon juoksijoilta ja tunsin olevani aivan väärässä paikassa. He ampaisivat jo starttilinjalta gasellin lailla matkaan ja tulivat räikeällä erolla maaliin ennen minua. Sen jälkeen en ole tuota matkaa juossut, mutta aika on jostain syystä painunut syvälle muistiin 😀

Viikko sitten olin uudestaan tuon 800 metrin äärellä. Itselläni ei ollut minkäälaista ajatusta siitä, mihin aikaan matka voisi nykyisellä kunnolla taittua. Tavoite oli kuitenkin parantaa tuota lukioaikaista ennätystä.

Ajoitin juoksun mielestäni kerrankin järkevästi. Startista ampaisin tuttuun tapaani reippaasti matkaan, jonka jälkeen tasoitin vauhdin sellaiseksi, jolla jaksaisin juosta tasaista vauhtia loppumatkan ja josta vielä jäisi hieman kiristettävää loppusuoralle. Sain tahditettua oman juoksun mielestäni melko nappiin ja pysäytin kellon maaliviivalla aikaan 2:39.

Puolen minuutin parannus 800 metrin aikaan lähemmäs 30 vuotta myöhemmin. Ei huono 😀

Teimme siis kuukauden sisään 4 kovempitempoista harjoitusta. Aloitimme huhtikuun puolivälissä ja näin etenimme niiden kanssa. Väliin mahtui myös siis 1000m ja 2000m vetoja, sekä pidemmät ja palauttavat lenkit. Tässä vain nuo kovempitempoiset treenit. Keskiajat ovat minun aikojani.

15.4. 8 x 500 m (keskiaika 1:52)
20.4. 4 x 600 m (keskiaika 2:10)
6.5. 10 x 300 m (keskiaika 62 sek)
11.5. 10 x 200 m (keskiaika 37 sek)

13.5. 800 m @ 2:39

On ollut todella mukavaa vaihtelua kaikkien vuosien jälkeen juosta kovemmalla temmolla lyhyempiä vetoja. Tonnin ja erityisesti kahden tonnin vedot vaativat aivan erilaisen asenteen ja fokuksen, joten kaikki lyhyempi tuntuu itsestä ainakin paljon rennommalta ja kivemmaltakin tällä hetkellä. Vaikka kyllä nuo 500 ja 600 metriäkin ovat jo pitkiä matkoja, kun juostaan kovaa 😉

Kiva nähdä millaisiin vauhteihin oma keho ja jalat vielä pystyvät.

Tällä viikolla alkoi uusi harjoitusjakso ja meneillään on viikko 1. Se tietää huomenna, torstaina, 5 x 2000 m vetoja 90 sekunnin palautuksilla. Ihan hirvee treeni, mutta sen jälkeen olo on kuin voittajalla!

Juoksuterveisin

Piia

 

Speak Your Mind

*