Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Pukeudu oikein talviharjoitteluun

 

talviharjoittelu

Kerrospukeutumista talven treeneihin

Pukeutuminen on yksi talviharjoittelun suurimmista haasteista. Miten pukeutua oikein, kun ulkona on kylmä ja pitäisi pysyä lämpimänä samalla kun hikoilee? Vaatteeden tulisi olla myös kevyet ja joustavat, eivätkä ne saisi rajoittaa liikkumista.

Hyvä juoksukokonaisuus saadaan usein kerrospukeutumisella. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsa ja yhdessä ne pitävät olon mahdollisimman mukavana, sillä vaatekertojen väliin jäävä ilma lämmittää ja edistää hengittävyyttä.

Aluskerros

Lähimpänä ihoa on aluskerros, jonka tehtävänä on siirtää kosteutta kohti ylempiä kerroksia. Alimpana kerroksena kannattaa suosia teknisiä alusvaatteita sillä ne eristävät hyvin ja siirtävät kosteutta tehokkaasti. Kun alin kerros pysyy kuivana, myös olo pysyy mukavana. Hyvä tekninen kerrasto on kevyt ja joustava. Puuvillaisia alusvaatteita ja sukkia kannattaa välttää, vaikka ne aluksi mukavalta tuntuisivatkin päällä. Ne kostuvat erittäin nopeasti eivätkä kuivu yhtä nopeasti. Märkänä olo tuntuu kylmältä ja epämukavalta.

Välikerros

Välikerroksen tehtävänä on sitoa itseensä ilmaa ja pitää käyttäjä lämpimänä. Vaatteen lämpimyys riippuu täysin sen ilmavuudesta, ja niiden valinta riippuu ulkoilman lämpötilasta sekä käyttäjän aktiivisuudesta ja tottumuksista. Kaikki eivät tarvitse yhtä paljon vaatetusta samoissa olosuhteissa. Välikerroksen vaatteina kannattaa niinikään suosia kevyitä ja huokosia materiaaleja. Tekniset vaatteet, jotka siirtävät hyvin kosteutta, toimivat tässäkin hyvin. On tärkeää, että myös välikerrasto pysyy kuivana. Jos hiki jää niihin, ne menettävät kykynsä sitoa lämpöä ja muuttuvat kylmiksi. Hyviä materiaaleja ovat esim. huokoiset fleecet. Ne ovat erittäin kevyitä ja lämpimiä. Varmista, että myös välikerros on tarpeeksi joustava.

Kuorikerros

Kuorikerroksen tehtävä on suojata käyttäjä säätilan ja käyttötarkoituksen mukaan tuulelta, sateelta ja kylmyydeltä. Hyvä juoksutakki on kevyt eikä se kiristä juostessa. Hyvän takin selkäosa on kevyempää, hengittävää materiaalia ja etuosa suojaa tehokkaasti tuulelta. Talvella myös juoksuhousujen on hyvä olla etuosasta tuulisuojatut.

Muuta huomioitavaa

Nilkan seutu saattaa jäädä huomaamatta paljaaksi kohdasta, jossa housunlahje ja sukka kohtaavat. Akillesjänteet joutuvat juoksussa usein koville, ja kun vielä talven liukkaus ja kylmyys pahentavat tilannetta, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota nilkan seudun suojaamiseen. Säärystimet toimivat tässä kohtaa erityisen hyvin. Ne on helppo vetää lahkeiden yli ja asettaa niin, että koko nilkanseutu peittyy. Itsetehdyt säärystimet toimivat mainiosti.

Pää ja kädet reagoivat herkästi lämpötilojen vaihteluihin. Suojaa pää urheiluun tarkoitetulla pipolla, käsiin kannattaa niinikään laittaa juoksuun tai hiihtoon tarkoitetut käsineet.

Muista näkyä! Jos lenkkeilet hämärässä eikä juoksuasussa ole heijastimia tai ne eivät ole tarpeeksi tehokkaat, kannattaa hankkia esim. heijastinliivit. Heijastimet ovat edullinen henkivakuutus!

 

Trackbacks

  1. […] pitäisi tuntea olosi hieman kylmäksi astuessasi ulos. Sinun pitäisi investoida vaatteisiin ja käyttää paria vaatekerrosta. Ensimmäinen kerros on paita, joka pitää sinut kuivana. Et halua hien pysyvän ihollasi, koska […]

Speak Your Mind

*