Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Kuinka talvella lenkkeily voi auttaa sinua parantamaan immuunijärjestelmääsi?

Kylmä talvisää tarkoittaa monille istumista sohvalla tai taukoa säännöllisestä ulkoliikunnasta. Talvella sisäilma kuivuu, mikä on hedelmällinen maaperä bakteereille, jotka taas hyökkäävät immuunijärjestelmään. Jos lisäät talon sisäilmaan liikkumisen puutteen, on selvää, miksi nuha, flunssa ja muut virukset kukoistavat talvella.

Pitäisikö minun lenkkeillä talvella

Lenkkeily kylmässä ja jopa lämpötiloissa nollan alapuolella voi olla terveellistä sinulle. Talvella lenkkeily ei ole vain okei, vaan se voi myös parantaa immuunijärjestelmääsi. Joitain sääntöjä on kuitenkin noudatettava.

Ankara keli on stressaava kehollesi, ja niin on myös korkean intensiteetin treenaus. Avain talvella lenkkeilyyn on maltillisuus. Jos juokset 10 kilometriä muina vuodenaikoina, vähennä se talviaikaan seitsemään. Älä kiihdytä vauhtia, ja muista perussäännöt juoksemiseen kylmällä säällä. Aivan kuten lyhennit treeniäsi, sinun pitäisi lisätä alkulämmittelyn aikaa noin 30 %. Jäähdyttelyvaihe on lyhyempi kuin kesällä kylmän sään ansiosta. Pidempi alkulämmittely on välttämätöntä mahdollisten lihasjännitysten tai kouristusten estämiseksi.

Hengitys on olennainen taito lenkkeilyssä ympäri vuoden ja yhä vieläkin tärkeämpi talviolosuhteissa. Sinun tulee hengittää nenän läpi ja välttää kylmän ja kuivan ilman hengittämistä suun kautta. Tällä tavalla suojaat hengitysteitä ja limakalvoja. Huono hengitystekniikka voi aiheuttaa yskää ja johtaa jopa infektioihin hengitysteissä. Voit asettaa ohuen kankaan tai naamion suun eteen varotoimenpiteenä. Ilma on hieman lämpimämpää ja kosteampaa.

Valitse oikeanlainen vaatetus

Voit tehdä enemmän vahinkoa kuin hyvää, jos valitset väärät vaatteet talviselle lenkillesi. Vedonlyönti ja arvuuttelu ei kannata näissä asioissa. Juoksu on intensiivinen harjoitus, joka saa kehosi lämpiämään, joten sinun pitäisi tuntea olosi hieman kylmäksi astuessasi ulos. Sinun pitäisi investoida vaatteisiin ja käyttää paria vaatekerrosta. Ensimmäinen kerros on paita, joka pitää sinut kuivana. Et halua hien pysyvän ihollasi, koska se haihduttaa kehosi lämpöä ja viilentää sinua. Märkä paita ja alhainen lämpötila voi lisätä kylmyyttä.

Lämmin toinen kerros säilyttää lämpöä, ja sinun pitäisi panostaa fleece-takkiin tai talvella kunnolliseen ja siihen tarkoitettuun juoksupaitaan. Talvisääolosuhteissa on enemmän haasteita kuin vain alhainen lämpötila, joten viimeisen kerroksen tulisi olla tuulenpitävä ja vedenpitävä takki. Lämmön menettäminen kylmällä säällä tapahtuu nopeasti, jos et käytä oikeanlaista vaatetusta. Laita käsineet käteen sekä juoksupipo päähän ja olet valmis talviseen juoksulenkkiin. Sinun kannattaa myös harkita talvikäyttöön tarkoitettuja lenkkareita, etteivät jäiset ja lumiset pinnat aiheuta kaatumisen vaaraa.

Talvikengissä on oltava kunnon pito, niiden on hengitettävä hyvin ja samalla niiden on suojattava jalkojasi myös märissä sääolosuhteissa.

Immuunijärjestelmän tehostaminen

Juoksu parantaa verenkiertoa ja vapauttaa endorfiineja, mikä saa sinut tuntemaan olosi paremmaksi. Stressin vähentäminen ja ikävien mielialojen torjuminen auttavat myös torjumaan kaikkialla esiintyviä virusinfektioita talvella. Hyvä juoksulenkki parantaa immuniteettiin liittyvien solujen liikkumista kehosi läpi. Tämä tarkoittaa, että vaikka joutuisit kosketuksiin virusten kanssa, ne eivät todennäköisesti tartuta sinua. Maltillisuus on avain asia talvella, ja noudattamalla ohjeita kylmissä lämpötiloissa lenkkeilystä auttaa sinua torjumaan sairauksia. On täysin terveellistä juosta jopa -10 asteen lämpötilassa.

Ole varovainen

Jos sinulla on jo joitain oireita, kuten yskää tai valuva nenä, sinun tulee välttää lenkkeilyä. Sama pätee, jos sinulla on flunssa tai muu infektio tai jos olet toipumassa mistä tahansa sairaudesta. Juoksu tai muut kardiotreenit ovat stressaavia keholle, ja on parempi toipua täysin ennen kuin alat rasittamaan kehoasi.

Vaikka sinulla ei ole oireita, liian paljon liikuntaa ulkona kylmissä olosuhteissa voi olla haitallista.

Muita etuja

Kylmällä säällä juokseminen auttaa painonpudotuksessa, koska keho taistelee juoksun aikana ja kylmässä säässä, joten kaloreja palaa nopeammin. Immuunijärjestelmän tehostamisen lisäksi, talvella lenkkeily on erinomainen kardiotreeni. Sydämen työskentely määrä nousee ja tämä pitää sen huippukunnossa.

Raikasta ilmaa ja terveellistä annosta D-vitamiinia suositellaan kaikkina vuodenaikoina, eikä talven ole mitään syytä olla poikkeus. Jos et pysty juoksemaan kylmällä säällä, kokeile kohtalaista kävelyä pari kertaa viikossa. Joillekin ihmisille pitkä ja vauhdikas kävely voi olla yhtä tehokas kuin lenkkeily.

Viimeiset päätelmät

Niin kauan kuin noudatat terveellisen ja turvallisen talvilenkkeilyn tärkeimpiä “sääntöjä”, mikään ei tule tiellesi lenkkeillessäsi myös kylmissä ja märissä olosuhteissa: Kaikki kohtuullisessa määrin, eli juokse kohtuullisella nopeudella, äläkä juokse liian kauas.

Speak Your Mind

*