Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Kisakauden startti Finlandia Marathonilla

Time-to-Runin Tommi Pekkanen starttasi kisakauden Jyväskylässä Finlandia Marathonilla. Kisakauden aloitus oli myöhäinen tottuneelle maratoonarille. Lue Tommin kevään ja kesän treeneistä ja valmistautumisesta kauden ensimmäiseen kisaan. Ja siitä, millainen vaikutus koronalla on ollut harjoitteluun ja motivaatioon.

 

Osallistuin Finlandia Marathon juoksuun hieman mietteliäällä päällä. Harjoittelukausi on sujunut hyvin ilman suurempia loukkaantumisia ja harjoitukset yksin ja ryhmässä ovat tuntuneet kehittävän juoksuani eteenpäin. Edellisistä vuosista poiketen, pidin juoksun mukana läpi talven. Yleensä siirryn hiihtoharjoitteluun marraskuusta eteenpäin ja juoksu jää taka-alalle. Harjoittelu ryhmän kanssa tuntui kulkevan ja varsinkin nopeusominaisuudet paranivat lähemmäksi kevättä kohden. Uskoisinkin olleeni ennen korkona-ajankohtaa parhaassa juoksukunnossa vuosiin. Korona lopetti meidän yhteiset juoksuharjoitukset, jotka koin itselleni motivaation ja innostuksen kannalta tärkeiksi. Sain itsestäni enemmän irti vetoharjoitteissa ja aina on mukava jutella juoksijoiden kanssa ja vaihtaa kuulumisia. Varsinkin henkisesti koin tämän ajanjakson vaikeaksi. Lomautukset ja huoli omasta ja sukulaisten voinnista mietitytti kovasti. Sain harjoitteet tehtyä suunnitelman mukaan, mutta ajatus ja keskittyminen niissä vaihteli.

Kesällä palattuamme takaisin ryhmäharjoitteluun ja vetojen tekemiseen kentällä, tuntui se kuin olisin aloittanut juoksemisen melkein alusta. Silti oli mukava huomata kehittymistä lyhyellä aikavälillä ja varsinkin vedot tuntuivat kulkevan hyvin. Sain tehtyä muutamia pitkiä lenkkejä myös laadulliseti hyvin.

Syksyn lähestyessä kesäharjoittelu oli sujunut hyvin ja odotukset juoksukilpailuista ja itse marathonjuoksusta tuntui hiipivän ajatuksiin yhä enemmän. Päätin osallistua Finlandia Marathonille, joka on tuttu itselleni aikaisemmista vuosista. Reitti on melko tasainen ja vuoden aikaan nähden sää sopiva. Ajoin perjantaina työpäivän jälkeen suoraan Jyväskylään. Söin hyvin ja sain nukuttua hyvät yöunet. Aamulla heräsin virkeänä ja olo tuntui levolliselta. Ainoa asia joka hieman mietitytti, oli oikean jalan takareisi, joka tuntui hieman kireältä. En kuitenkaan antanut sille hirveästi painoarvoa. Uskoin sen olevan vain kisajännityksestä johtuvaa tuntemusta.

Keräsin kisavaatteet ja kaikki muut tarpeelliset laukkuun ja lähdin kohti kisakeskusta noin 1,5h ennen omaa starttia. Kävin hakemasssa juoksunumeron ja lähdin etsimään pukeutumispaikkaa. Päätin lähteä t-paidalla ja shortseilla liikenteeseen. Otin myös kolme geeliä mukaan, jotka pyrin nauttimaan joka kierroksen alussa, eli 10km, 20km ja 30km kohdilla. Kävin myös verryttelemässä muutaman kilometrin ja tuntuma juoksuun tuntui hyvältä. Tarkoituksena oli lähteä juoksemaan 4.00-4.10min/km väliin meneviä kilometrejä. Koin olevani reippaasti 3 tunnin alle olevassa kunnossa. Finlandia marathonin yhtyedessä järjestettiin myös aikuisurheilijoiden SM- marathon, joten kirittäjiä juoksussa oli riittävästi.

Lähtöpamauksen siivittämänä lähdettiin liikenteeseen ja hyvin nopeasti syntyi juoksuryhmiä, joista pyrin valitsemaan itselleni sopivan. Meitä oli kolme juoksijaa, joiden kanssa jatkettiin matkaa eteenpäin. Vauhti tuntui hyvältä noin 4:05min/km ja pyrin peesaamaan rauhallisesti taka-alalla. Ensimmäisen kierroksen puolen välin jälkeen eteen avautui pitkä suora, jossa vastainen tuuli tuntui verottavan vauhtia. Onneksi ei tarvinnut olla kärjessä, vaan sain peesailla takana säästäen juoksuenergiaa. Ensimmäinen kierros meni ihan mukavasti ja juoksu tuntui kulkevan suunnitelman mukaan. Vauhti oli tasaista ja oma tuntemus hyvä, sekä matkan aikana nautittu neste tuntui imeytyvän hyvin. Toisen kierroksen vastatuuliosuudella jäin hieman kahdesta juoksijasta. Oikeassa takareidessä alkoi tuntumaan hieman kireyttä ja päätin hieman hiljentää vauhtia. Kolmannen kierroksen alkaessa olin jäänyt noin kymmenen sekuntia kahden juoksijan ryhmästä, jossa olin aikaisemmin. Taivalsin matkaa itsekseni ja pyrin pitämään kohtuullista vauhtia yllä. Valitettavasti takareiden kipeytyminen tai kireys vaikutti juoksuuni ja jouduin hiljentämään vauhtia melkein lönkyttelyksi. Päätin edetä vielä kolmannen kierroksen loppuun, jossa maalialue sijaitsi. En halunnut enempää satuttaa jalkaani ja päätin keskeyttää juoksemiseni siihen.

Harmitus oli suuri ja koitin kovasti etsiä vastauksia tämän juoksun keskeytymiselle. Mistä takareisi oli kipeytynyt? Oliko se jo aikaisemmin joissain treeneissä kipeytynyt ja en ollut kiinnittänyt siihen huomiota? Pitkä ajomatka Jyväskylään? Vai oliko marathonvauhti ja kunto ehkä sillä tasolla, jota odotin? Edellisiin vuosiin verrattuna itsellä oli aikaisemmin kilpailuja (puolimarathon, 10km ym.) alla ennen ensimmäistä marathon juoksua. Nyt kilpailut olivat osittain koronan takia jääneet juoksematta. Takareisi joka tapauksessa kipeytyi, joka oli päällimmäinen syy keskeytykselle.

Päätin antaa itselleni aikaa purskella tätä juoksua ja keskittyä tulevaan parantamalla itseni juoksukuntoon ja mahdollisesti kolmen viikon päästä juostavaan marathoniin Vantaalla! Toivottavasti siellä pystyn juoksemaan oman kuntoni vaatimalla tasolla ja pääsen aloittamaan seuraavaa harjoituskautta iloisin mielin!

Teksti: Tommi Pekkanen

Kuva: Antti Saarimaa

 

Trackbacks

Speak Your Mind

*