Global Running News  Global Running News
Injuries and Treatment  Injuries
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Training
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Δημοσθένης Ευαγγελίδης

Copenhagen Marathon 2011

Φτάσαμε στην Κοπεγχάγη αεροπορικώς, δύο ημέρες πριν τον μαραθώνιο, και αποδείχτηκε ότι οι πρώτες εντυπώσεις από την πόλη ήταν εντελώς αντιπροσωπευτικές.

Πριν προσγειωθούμε, τράβηξαν την προσοχή μου οι μεγάλες ανεμογεννήτριες που είναι τοποθετημένες μεσοπέλαγα, κοντά στην εντυπωσιακή γέφυρα που ενώνει τη δανική πρωτεύουσα με το Μάλμε της Σουηδίας. Η Κοπεγχάγη είναι μια άκρως οικολογική αλλά και τεχνολογικά προηγμένη πόλη, όπου οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο και τα πόδια, είναι ο κανόνας, όπως και η ανακύκλωση. Συναντάς παντού WiFi, τα αυτοκίνητα είναι δυσανάλογα λίγα στους δρόμους, ενώ η πόλη είναι πολύ καθαρή, παρά τους πολυάριθμους τουρίστες και το σχετικά μικρό αριθμό κάδων απορριμμάτων στο κέντρο.

Μετά την άφιξή μας στο αεροδρόμιο, χρειάστηκε μόλις 20 λεπτά για να φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας με το τρένο. Η γρήγορη, απλή και φτηνή σύνδεση του αεροδρομίου με το κέντρο της πόλης είναι, κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος τρόπος να υποδέχεσαι έναν επισκέπτη! Η ευκολία με την οποία μετακινηθήκαμε φαίνεται να διέπει όλη την καθημερινότητα των δανών, καθώς όλα μοιάζουν να γίνονται χαλαρά και αβίαστα. Οι δρόμοι είναι φαρδιοί και η ροή της κυκλοφορίας συνεχής, η γενική ηρεμία δεν διαταράσσεται από φωνές και κόρνες, ενώ ο περισσότερος κόσμος είναι ντυμένος με άνετα, απλά ρούχα, ανεξαρτήτως ιδιότητας και κοινωνικής θέσης.

Βγαίνοντας από το σταθμό του τρένου, αντικρίσαμε γύρω στα 350 σταθμευμένα ποδήλατα (πραγματικός αριθμός) και αμέτρητα ακόμη να κυκλοφορούν στους δρόμους! Οπωσδήποτε, η αναφορά στη διάδοση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς στην Κοπεγχάγη είναι τετριμμένη, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό το ότι πάνω από το ένα τρίτο από τους 1.500.000 κατοίκους της πόλης είναι κάτοχος ποδηλάτου. «Φαντάσου όλα αυτά να ήταν αυτοκίνητα», παρατήρησε η Κική, η σύζυγός μου. Βέβαια, η χρήση του ποδηλάτου διευκολύνεται από τους πλατείς ποδηλατοδρόμους που εκτείνονται σε όλη την πόλη, αλλά δυσχεραίνεται από τους δριμείς χειμώνες – «φοράω τετραπλά γάντια», μου είπε χαρακτηριστικά ένας καθηγητής πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η καλλιέργεια και η άτυπη προσωπική δέσμευση κάθε κατοίκου για καλύτερη ποιότητα ζωής, τον ωθεί στο να ποδηλατήσει υπό όλες τις συνθήκες.

Οι δανοί που συναντήσαμε φτάνοντας, κατέρριψαν πολύ γρήγορα το λανθασμένο στερεότυπο για τους «ψυχρούς βόρειους» που επικρατεί στη Μεσόγειο, δείχνοντας ειλικρινή διάθεση να μας βοηθήσουν για οποιοδήποτε πρόβλημα, με έμφυτη ευγένεια και χαμόγελο, μιλώντας άπταιστα αγγλικά. Γνωρίσαμε αρκετούς, διαφορετικούς ντόπιους, με κοινά στοιχεία την προθυμία και την ευφυΐα, την απλότητα και την αμεσότητα, ανεξαρτήτως του ποιος είσαι και από πού έρχεσαι.

Η πόλη καθεαυτή είναι πολύ όμορφη, δεδομένου ότι κυριαρχούν τα χαμηλά κτίρια αρχιτεκτονικής των περασμένων αιώνων, ενώ χαρακτηρίζεται από την παρουσία της θάλασσας και των διάσπαρτων πάρκων. Στο τουριστικό κέντρο κυριαρχεί ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πεζόδρομος της Ευρώπης (Stroget), αν και τα πιο ενδιαφέροντα σημεία θα τα ανακαλύψει κανείς στους παράδρομούς του. Το κέντρο της πόλης φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα μνημεία και μουσεία, και ο καλύτερος τρόπος για να περιηγηθεί κανείς σ’ αυτό είναι να περπατήσει. Υπάρχει, βέβαια, η δυνατότητα της γρήγορης ξενάγησης με λεωφορείο ή πλοιάριο, καθώς και η εναλλακτική αλλά πολύ ταιριαστή προοπτική της ενοικίασης ποδηλάτου.  Συνολικά, η πόλη έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, αλλά αυτό – κατά τη γνώμη μου – δεν έχει αλλοιώσει ιδιαίτερα το χαρακτήρα της.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο μαραθώνιος της Κοπεγχάγης είναι ίσως ο πλέον δυναμικά ανερχόμενος της Ευρώπης. Διπλασιάζοντας της συμμετοχές του μέσα σε μία εξαετία (2006:  5474, 2011: 11917, περίπου 2000 ξένοι), δεν έχει πολλά να ζηλέψει από τις μεγάλες διοργανώσεις, όσον αφορά στην οργανωτική πλευρά. Η χάραξη της διαδρομής εκτείνεται εξ ολοκλήρου στο κέντρο της πόλης, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ελκυστικό για το μέσο δρομέα, ενώ ο σχεδιασμός του διευκολύνει τους θεατές, που κατακλύζουν κάθε σημείο επιδεικνύοντας ενθουσιώδη διάθεση. Είναι γεγονός ότι συναντάται λιθόστρωτο σε πολλά σημεία, ενώ οι στροφές και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι συχνές, αλλά αυτό αποκλείεται να αποτελέσει εμπόδιο για όποιον στοχεύει σε ένα χρόνο πέραν των 2 ½  ωρών.

Ελπίζω να συναντηθούμε στο Μαραθώνιο της Κοπεγχάγης το 2012. Η πόλη, ο αγώνας και το γενικότερο κλίμα θα σας ανταμείψουν!

Speak Your Mind

*