Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Laihduttamisessa kärsivällisyys on valttia

Uuden vuoden alkaessa on hyvä tilaisuus tarkistaa elintapansa ja kurkata kohti varpaita – näkyvätkö ne, vai onko tiellä kenties pullea vatsa? Etenkin joulun mässäilyn jälkeen tuntuu hyvältä tehdä oikaisuliike ruokailuun ja lisätä siihen elementtejä, jotka vievät kevään edetessä kohti kevyempää kehoa.

Laihduttamisessa kärsivällisyys on valttia

Olennaista on muistaa, että vaikka ruokapöydän ääressä syödyt ateriat olisivat juuri niin säntillisiä kuin kaikki ravitsemussuositukset määräävät, on energian saannissa silti mahdollista eksyä napostelemalla pähkinöitä, suklaata ja sipsejä.

Muista kuitenkin tänä vuonna, että elintapojaan on hankalaa muuttaa hetkessä, ainakaan pysyvästi. Ryhdy rakentamaan uutta kehoasi pienin askelin ja hienovaraisilla, mutta tärkeillä muutoksilla. Samoin kuin voittotaktiikkaansa voi rahapelaamisessa rakentaa pikkuhiljaa, tulee laihduttaessa viedä tavoitteitaan eteenpäin kärsivällisin muutoksin. Tutustu sivulla uudet kasinot 2021 uusimpaan tarjontaan, ja viihdytä itseäsi muutamalla pelikierroksella. Hiki voi nousta pintaan myös netissä!

Kirjaa tavoitteet ylös

Laihdutusprojektia suunnitellessasi, aloita kirjaamalla lupausten kirjaasi konkreettinen tavoite, johon tähtää. Lausahdus “tänä vuonna laihdutan ylimääräiset kiloni” ei riitä, vaan määrittele realistinen tavoite ihannepainollesi ja kehon koostumuksen tavoitteille. Haluatko lisää habaa ja vähemmän vatsaläskejä? Ehkä tilanteessasi ei ole tarvetta käydä vaa’alla lainkaan! Mittanauha ja peili ovat myös mainioita laihduttajan kavereita.

Kun tavoite on selkeästi kirjattu ylös, on aika siirtyä valmistelemaan menestystaktiikkaa tämän tavoitteen saavuttamiseen. Älä odota, että matka olisi helppo. Verta, hikeä ja kyyneleitä? Ehkä, mutta kärsimyksen määrää tärkeämpää on se, että etenet askel askeleelta kohti tavoitettasi – et poispäin siitä. Tee tämän matkan haasteista itsellesi nautinto.

Laihduta pienin askelin

Myös liikuntaan voi kehittyä riippuvuus, aivan kuten netin käyttöön, sosiaaliseen mediaan ja pelaamiseen. Liikunta saa kehossa aikaan samanlaisia mielihyvähormoneja, ja tämä tietenkin aloittelevaa laihduttajaa ja liikkujaa kannustaa. Aloita silti liikkumisen lisääminen pienin nousevin määrin, ettet heti uuvuta itseäsi tai saa kehoosi rasitusvammoja. Kipeytynyt polvi voi estää liikkumisen pitkäksi aikaa, joten malttia aloitukseen! Etenkin jos sinulla on runsaasti liikakiloja, kärsivällisyys on kultaa, jotta et riko kehoasi.

Tee myös ruokavaliomuutokset maltilla, jotta ne muotoutuvat paremmin osaksi arkeasi. Vaihda kaloripitoiset juomat veteen ja vaihda saunaoluet alkoholittomiin juomiin. Tutustu uusiin kasviksiin ja opettele valmistamaan parsakaalit ja muut ihanat vihannekset kevyellä höyrytyksellä, jotta niiden maku ja ravintoarvot säilyvät korkealaatuisina.

Palkitse itseäsi edistymisestä

Kun edistyt, muista palkita itseäsi. Laihtumista tavoittelevan ei kannata palkita itseään ahmimalla kaikkein kaloripitoisimpia herkkuja, vaan muulla mukavalla ja kannustavalla tekemisellä. Kuitenkin, jos vaikka kuukauden onnistuneen elämäntapamuutoksen päätteeksi maistat pitkästä aikaa suklaamousseleivosta, saatat huomatakin miten tyhjältä ja imelältä se maistuu. Kehosi ja makuhermosi ovat jo oppineet arvostamaan maukkaampia, ravintorikkaampia makuja.

Arvosta itseäsi, edistymistäsi ja muuttuvaa kehoasi. Muista, että tämä oli sinun itsesi suunnittelema polku, jolla haluat jatkossakin kulkea. Kun kuljet taas kuukauden ja toisenkin eteenpäin, voit katsoa edistymistäsi entistä tyytyväisempänä.

Rutiinit tukemaan tavoitteita

Valitse päivittäiset tekemiset niin, ettet rutiininomaisesti osta herkkuja, kun satut houkutusten äärelle. Ohita kahvilakonditoria kaukaa ja jätä lähileipomon tuoksuvat pullahöyryt pois lenkkipolkusi reitiltä. Ehkä löytäisit uudet lenkkirutiinit luomutilan myyntipöydästä ja torikauppiaan vihanneskojusta?

Kun käyt ruokakaupassa, vietä aiempaa enemmän aikaa vihannesosastolla. Tutustu niihin outoihinkin hedelmiin ja juureksiin, joihin et ole aiemmin koskenut. Voit saada uusia elämyksiä ja tuttavuuksia näistä eksoottisista herkuista. Elokuvailtojen herkkulautasesi alkaa äkkiä näyttää paljon aiempaa värikkäämmältä! Vietä aikaa myös vertaillen pakkausten ravintoselosteita. Kun saat muutettua kaikkein arkisimmat ruokatavarasi astetta terveellisemmiksi, esimerkiksi kuitupitoisemmiksi ja vähempi suolaisiksi, olet tiellä kohti terveempää kehoa.

Suunnittele hyvin, vältä houkutuksia

Sen sijaan, ohita kaupan karkkihylly pikaisesti. Mitä nälkäisempänä menet ostoksille, sitä suurempi vaara on myös sortua äkkipäissään valittuun suklaapatukkaan tai kahmaista kourallinen jogurttipähkinöitä muka-terveellisiksi herkuiksi.

Samoin kaupan kassojen läheltä olisi poistettava suklaapatukoiden tarjonta. Sillä, miten houkutukset ovat esillä, on suuri merkitys ihmisten käyttäytymiselle. Mitäs jos kassojen vieressä olisi kirsikkatomaatteja ja pikkuporkkanoita? Limsapullojen tilalle kauppias voi sijoittaa terveellisiä kivennäisvesiä ja kombucha-juomia.

Myös Veikkaus on ryhtynyt poistamaan tuhansia rahapeliautomaatteja paikoilta, joissa ihmiset tyypillisesti liikkuvat. Houkuttimien sijoittelu asiakkaiden kulkureiteille ohjaa ihmisten toimintaa – kun edessä on herkullinen omena, tarttuu käsi helposti sellaiseen. Jos houkuttimena on jotakin vielä paheellisempaa, on helppoa tarttua myös siihen.

Muodostamalla itsellesi uusia tapoja, opettelemalla parempia valintoja ja pysymällä kärsivällisesti valitsemallasi tiellä kohti terveempää kehoa, tulet saavuttamaan tavoitteesi. Onnea matkaan!

 

 

 

 

Trackbacks

  1. […] Saatavilla on lukuisia erilaisia personal trainer -valmennusovelluksia, joista hyväksi havaittuja ovat esimerkiksi HeiaHeia! ja My Fitness Pal. Niistä jälkimmäinen laskee mukaan myös kalorit, joten se tarjoaa kokonaispainoitteisen ja kurinalaisen elämäntavan, josta on apua etenkin painonpudotuksessa. […]

Speak Your Mind

*