Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Amenorrea – kuukautiset jäävät pois

 

kuukautiset

Miksi juoksijoilla kuukautiset jäävät joskus pois?

Amenorrea on lääketieteellinen termi, joka viittaa kuukautiskierron häiriöön jossa hedelmällisessä iässä olevan naisen kuukautiset ovat ollet pitkään poissa jostakin muusta syystä kuin raskaudesta johtuen. Urheilun tiedetään vaikuttavan kuukautiskiertoon, vaikka syitä ei tarkalleen tiedetäkään. Moni nainen uskoo, että kuukautiset ovat loppuneet liian urheiluharjoittelun vuoksi. Tämä ei kuitenkaan ole totta sillä hyvinkin laihoilla urheilijoilla, jotka harjoittelevat paljon, on säännölliset kuukaudet. Toinen suosittu uskomus on, että jos olet liian laiha kuukautiset loppuvat. Tämäkin uskomus osoittautuu vääräksi, sillä tutkimukset eivät ole löytäneet eroja kehon rasvaprosentissa urheilijoiden välillä joilla on säännölliset kuukautiset ja heillä joilla ei ole.

Tosi asia on, että kuukautisten loppuminen on yleisesti liitetty nopeaan laihduttamiseen, stressiin ja muutoksiin kehon hormonimäärässä. Anoreetikot tunnetusti käsivät amenorreasta. Vaikka amenorreaa ilmenee naisten keskuudessa joilla ei ole syömishäiriöitä, on kuukautisten jääminen pois varoittava merkki rajoitetusta, anorektiomaisesta syömiskäyttäytymisestä. Valmentajien tulisi olla hyvin tietoisia asiasta, varsinkin jos valmennettavana on teini-ikäisiä urheilijoita joilla on taipumusta sairastua anoreksiaan.

Kuukautiskierron häiriöt ovat yleisimpiä juoksijoiden keskuudessa verrattuna muihin urheilulajeihin. Juoksuharjoittelun määrällä on myös roolinsa. Joillakin naisilla kuukautiset jäävät pois jo 30-50 km:n viikottaisella harjoittelulla, todennäköisyys on suurempi harjoittelun noustessa 60-100 kilometriin viikossa. Kun kilometrimäärää vähennetään kuukautiset yleensä palaavat. Kuitenkin, naisten ei koskaan tulisi ainoastaan olettaa, että kuukautiskierron häiriöt liittyvät urheiluun – syytä ei tiedä ilman perusteellista lääkärintarkastusta. Jos kuukautiset loppuvat tulisi sinun käydä lääkärissä. Voit kuitenkin jatkaa urheilua, ellei lääkäri toisin määrää.

Vaikka toiset naiset pitävät amenorreaa toivottavana urheilun sivuvaikutuksena, täytyy kuitenkin huomioida, että kuukautisten poisjäämiseen liittyy terveysongelmia. Yksi merkittävät ongelma on luuston kalsiumkato. Uhreilijat joilla ei ole kuukautisia tai kuukautiset ovat epäsäännölliset on kolminkertainen rasitusmurtuman mahdollisuus verrattuna urheilijoihin joilla kuukautiset tulevat säännöllisesti. Kuukautishäiriöt liitetään myös ennenaikaiseen osteoporoosiin. Amenorrea voi myös vaikeuttaa naisen hedelmöittymistä.

Speak Your Mind

*