Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Paras kuukautissuoja juostessa

 

Juoksu ja hygienia

Juoksu, kuukautissuoja ja hygienia

Hyvä hygienia kuukautisten aikana on tärkeää, aivan kuin minä tahansa aikana kuukaudesta. Sanomattakin on selvää, että kuukautissuoja, oli se sitten side tai tamponi, tulisi vaihtaa usein, ja varsinkin ennen juoksua ja heti sen jälkeen.

Markkinoilla on suuri valikoima eri kokoisia, mallisia ja merkkisiä kuukautissuojia. Aikojen kuluessa paksut kestovaipat ovat kehittyneet ohuempiin kertakäyttösiteisiin. Kuten muutkin juoksuvarusteet, sinun tulee testata mikä sopii sinulle parhaiten. Tässä on listattuna etuja ja haittoja tarjolla olevista kuukautissuojista:

Terveyssiteet, kuukautissiteet tai vaipat. Terveyssiteitä on montaa eri kokoa ja imukykyä vuodon määrästä riippuen. Niitä saa myös siivellisinä. Siteet ‘kerääntyvät kasaan’ juostessa, vaikkakin siivelliset saattavat pysyä paremmin paikallaan. Yksi haittapuoli saattaa olla, että siteiden kanssa tulee olla alushousut joihin side kiinnitetään. Monien nykypäivän juoksushortsien ja -leggingsien kanssa ei välttämättä tarvitse pitää alushousuja. Yritä löytää mahdollisimman ohut ja imukykyinen, ja mahdollisesti myös siivellinen side.

Tamponi asetetaan emättimeen imemään kuukautisvuotoa. Tamponit ovat erinomaisia jos vuoto on runsasta. Voit myös yrittää asettaa kaksi tamponia rinnakkain, jos vuoto on hyvin runsasta. Huono puoli tamponeissa on, että ne saattavat vuotaa. Juoksuliike saattaa aiheuttaa myös sen, että tamponi ‘pulpahtaa’ ulos emättimestä, varsinkin jos se on painava ja täynnä vuotoa. Saattaa siis olla viisasta käyttää lisäksi terveyssidettä varmuuden vuoksi. Etu tamponeissa on niiden pieni koko, voit helposti sujauttaa yhden taskuun vaihdon varalta.

Kuukautiskuppi, kuukuppi tai kuukautiskerääjä. Kuukautiskuppi, suomalainen keksintö muuten, on kumista tai silikonista valmistettu kuppi, joka sijoitetaan emättimeen kuukautisvuodon  keräämiseksi. Näiden väitetään olevan urheilu-ystävällisiä, vaikkakin kuppeihin ja niiden käyttöön saattaa olla vaikea tottua. Kääntyneille ei kuulema paluuta vanhaan ole.

 

Comments

 1. Itse olen käyttänyt kuukuppia jo 12-13 vuotta (olen nyt 28). Totta on, että paluuta vanhaan ei ole, eikä “käyttöön tottuminen” kyllä ole sen vaikeampaa kuin tamponeidenkaan käyttö. Kyllä sen verran sinut pitää itsensä kanssa olla, että kestää oman kuukautisverensä käsittelyn 🙂 Kuukupista kuitenkin sen verran, että on siinäkin sama ohivuotovaara kuin tamponeissakin. Jos kuppi täyttyy, tulvii varmasti yli (oman tyhjennysvälin kyllä toisaalta oppii, mutta sen luulisi pätevän ihan kaikkiin suojiin). Minulle ei tamponeista tai siteistä tullut mitään oireita sinänsä, mutta onhan se nyt ihan kivaa ettei kaupasta tarvitse raahata joka kuukausi side- tai tamponipaketteja kotiin (rahaa säästyy) eikä jalkovälistä ei roiku mitään lankoja. Kuppi ei myöskään mitenkään tunnu juostessa. Niukemmalla vuodolla kuukautiskuppi on myös huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto kuin tamponi, joka muistaakseni oli aika inhottava vetää ulos vähänkään “kuivana”, kuppi ei ime luonnollista kosteutta itseensä. Huonona puolena varmaan se, että ei ole antaa sidettä/tamponia kaverille jos tulee ns. akuutti kriisi.

  Niin ja kuukautiskuppi ei kyllä ole suomalainen keksintö. Ensimmäisiä versioita on patentoitu 1930-luvulla Yhdysvalloissa. Suomalainen valmistaja kyllä löytyy.

  • fiadmin says

   Moikka Iina! Kiva, että jaat kokemuksiasi kuukupista. Vaikka keksintönä se on jo noinkin vanha, taitaa kuukautiskuppin käyttö olla aika vähäistä verrattuna “perineteisiin” siteisiin ja tamponeihin, ja ehkä hieman oudoksuttukin kapistus. Sen suosio on toki kasvanut viime vuosina mm. ympäristöystävällisyyden ansiosta, ja kuten mainitsit, sen kanssa säästyy rahaa! Kuukuppihan kestää käytössä useamman vuoden.

   Itse olen monesti miettinyt kuukautiskupin hygieenisyyttä ja vaihtamista, jos ei ole siistiä vessaa saatavilla. Siteiden ja tamponeiden (niiden joissa on asetin) vaihto menee hätätapauksessa vähän epämääräisemmissäkin paikoissa, jos ei ole ihan vimpan päälle siistiä vessaa saatavilla.

   No voi hitsi, olishan se ollut hienoa olla kuukupin keksijämaa 😉

   Piia / Time-to-Run

Speak Your Mind

*