Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Tee oma terveellinen mysli

 

mysli

Terveellinen mysli

Mysli on täyttävä ja nopea aamu- ja välipala. Jugurttia, mysliä ja päälle vielä marjoja tai hedelmiä – helppoa ja terveellistä!

Yleensä mysli mielletäänkin terveellisenä ateriana. Kaupassa saa kuitenkin olla tarkkana millaista mysliä ostaa. Usein niihin on laitettu paljonkin sokeria antamaan makua ja milloin mitäkin rasvaa tuomaan rapeutta. Sokerittomat ja rasvattomat myslit ovat usein, omasta mielestäni, aika mauttomia ja koostumukseltaan kuivahkoja – sellaisia hiutaleseoksia, joiden seassa on muutama rusina ja pähkinä.

Terveellisiä “luxusmyslejä” toki löytyy, mutta ne ovat usein kalliita.

Mysli kannattaakin siis tehdä itse! Se on helppoa ja tällä tavoin saat mysliin juuri ne ainekset, jotka sinne haluat. Saat tuunattua siitä gluteenittoman, vehnättömän, pähkinättömän, sokerittoman jne. Saat siitä maistuvaa muutamalla mausteella ja paahtaminen tekee siitä rapean. Itse myslin tekoon menee 10 minuuttia, paahtamiseen noin puolituntia.

Myslin pohjana ovat kaurahiutaleet ja leseet. Olen itse suosinut viime aikoina viljoista kauraa, joten kaurahiutaleiden lisäksi olen laittanut mysliini kauraleseitä. Siemenet ovat edullisempi vaihtoehto kalliille pähkinöille. Olenkin käyttänyt suhteessa enemmän siemeniä, ja lisännyt herkkupaloiksi kohtuullisemmin pähkinöitä. Niidenkin suhteen voit päättää itse.

Makeutta tuomaan olen käyttänyt hunajaa, muitakin makeutusaineita voi toki käyttää. Paahtamisen jälkeen olen vielä lisännyt kuivahedelmiä. Omat suosikkini hedelmistä ovat taatelit ja viikunat. Rusinat ja aprikoosit sopivat myös mainiosti. Kokeile myös banaani- tai kookoslastuja.

Tämä ohje on sellainen perusohje, jota voi muunnella omien makutottumuksien ja saatavilla olevien ainesten mukaan. Jos olet kanelin ystävä, niin lisää sitä mausteeksi noin teelusikallinen kuivien aineiden sekaan ennen nesteen lisäämistä.

Perusohje myslille

7-10 dl kaurahiutaleita (ei pikahiutaleita)

2 dl leseitä (esim. kaura, vehnä, ruis)

3 dl siemeniä (esim. auringonkukka, kurpitsa)

1,5 dl pähkinöitä (oman maun mukaan)

2 dl vettä

2 tl suolaa

1-2 rkl kookosöljyä

1-2 rkl hunajaa

kuivattuja hedelmiä

Mittaa ja sekoita hiutaleet, leseet, siemenet ja pähkinät kulhossa. Pähkinät voi halutessa rouhia pienemmiksi paloiksi. Mittaa vesi, suola, kookosöljy ja hunaja kattilaan. Lämmitä ja sekoita, kunnes suola ja hunaja ovat liuenneet.

Kaada vesiseos hiutaleseoksen päälle, ja sekoita kunnes hiutaleet ovat kauttaaltaan kostuneet. Omasta mielestäni käsi on kaikista paras työväline, mutta sekoittaminen onnistuu myös esim. kauhalla tai puulastalla. Lisää nestettä tarvittessa. Myslin pitäisi olla riittävän kosteaa ja muodostaa pieniä kokkareita.

Levitä mysliseos tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda mysliä 150-175 asteessa noin puoli tuntia. Mysliä ja uunin lämpötilaa kannattaa tarkkailla vähän väliä. Mysli tummuu helposti liian ruskeaksi. Sekoittele ja kääntele mysliä 5-10 minuutin välein.  Myslistä pitäisi tulla kauttaaltaan kauniin paahtunut ja kuiva.

HUOM! Kuivatut hedelmät lisätään kun mysli on otettu pois uunista. Paahtaminen omasta mielestäni muuttaa liikaa kuivahedelmien makua. Itse lisään hedelmät heti kun mysli on tullut ulos uunista ja se on vielä kuumaa. Hedelmät saa leikattua helposti pieniksi paloiksi saksilla.

Anna myslin jäähtyä kauttaaltaan. Säilytä mysli tiiviskantisessa purkissa.

Ei muuta kun tuunailemaan omaa herkkumysliä!

Resepti: Piia Doyle

Speak Your Mind

*