Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Kisavalmisteluja

 

treenipolku

Kotikylä ja treenipolku (kuva: Lanzarote Photographer)

 

Lanzarotella on pyörinyt myrsky loppuviikon. Sopivia juoksurakoja sadekuurojen välissä on saanut odotella. Onneksi viikko on ollut juoksun osalta kevyt ja juoksut lyhyitä. Fartlek-vetoja 10 km kisavauhdilla ja lyhyitä palauttavia lenkkejä siinä välissä. Viikossa on kerääntynyt kilsoja vajaa 30. Kovimmilla viikoilla kilometrejä kertyy viitisenkymmentä, ei silloinkaan sen enempää.

Viimeiset intervallit ja kovemmat lenkit ennen ensi viikon kympin kisaa on nyt vedetty. Tuleva viikko tullaan ottamaan myös kevyesti. Kisavauhdin tuntu ja vireys tullaan pitämään yllä lyhyillä fartlek-treeneillä ja palauttelut pidetään lyhyinä ja kevyinä kroppaa turhaan rasittamatta enää tässä vaiheessa. Kaikki voitava on tätä kisaa varten tehty, nyt on vaan pysyttävä terveenä.

Miten sinä valmistaudut kisaan? Itse aloitan valmistautumisen viimeistään viikkoa ennen. Teen mm. pieniä muutoksia ruokavalioon. Viini, teollinen sokeri, valkoinen vehnäjauho ja maitotuotteet jäävät kokonaan ruokavalion ulkopuolelle. Muutenkin välttelen sokeria, jauhoja ja maitotuotteita (en siis viiniä!), mutta kisaa edeltävällä viikolla olen tavallista tarkempi mitä suuhuni laitan. Haluan, että starttilinjalla olo on kevyt ja kaikki mahdollinen itseaiheutettu turvotus poissa. Hormonien aiheuttama turvotus on tietysti asia erikseen. Välillä hormonit jylläävät juuri pahimmillaan kisaviikonloppuna ja olo on turpea, mutta sille on hankalampi tehdä mitään.

Vettä pyrin juomaan tavallista enemmän ainakin edeltävänä päivänä. Kesähelteillä aloitan nestetankkauksen jo aikaisemmin.

Kisaa edeltävällä viikolla kiinnitän myös huomiota nukkumiseen. Jos vain mahdollista, pyrin pidentämään yöunien määrää. Turha yökukkuminen jää pois. Riittävä yöuni auttaa pysymään terveenä ja on tärkeää koko kehon ja mielen vireydelle.

Viimeisenä iltana ennen kisaa syön mielelläni vain riisiä ja kasviksia, kananmunaa lisukkeena jos kaipaan jotain tuhdimpaa. Kisapäivän aamupala riippuu hieman kisan alkamisajankohdasta. Ensi lauantain startti on vasta klo 12. Syön aamupalan viimeistään yhdeksältä, luultavasti kaurapuuroa hunajan ja banaanin kanssa. Siitä saan riittävästi energiaa kympille ja se sulaaa vatsassa hyvin!

Kisavaatteet pakkaan valmiiksi edellisenä iltana, varsinkin jos aamulla on aikainen lähtö. Muuten saatan jättää sen aamuun. Aamulla tarvitsee herätä kuitenkin aikaisin syömään aamupala hyvissä ajoin, niin siinä jää aikaa kamojen pakkaamiselle. Olen tietysti pessyt tarvitsemani vaatteet ja miettiny valmiiksi mitä otan mukaan.

Ruokavalion muutokset ja keskittyminen tietynlaiseen syömiseen sekä riittävästä unesta huolehtiminen auttavat myös mentaalista keskittymistä. Koko viikon kestävä optimaalisen olon hionta auttaa fokusoimaan ajatukset tulevaan koitokseen.

Tällä hetkellä sääennuste lupaa ensi lauantaille navakkaa vastatuulta (13 m/s tai 47 km/h). Kisareitti on siis yksisuuntainen. Toivotaan, että ennusteet muuttuvat vielä viikon aikana. Kovaan vastatuuleen on huono lähteä hakemaan uusia ennätyksiä.

Juoksuiloa!

Piia

 

Speak Your Mind

*