Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

SM-kisaviikonloppu Mikkelissä ylitti odotukset

Suomen aikuisurheiluliiton (SAUL) SM-kisat järjestettiin Mikkelissä 29.7. – 1.8.2021. Kisajärjestelyistä vastasi Mikkelin Kilpa-veikot.

SM-kisaviikonloppu Mikkelissä ylitti kyllä kaikki odotukset

Päätös kisaan lähtemisestä tehtiin nopeasti ja viime tinkaan heinäkuun puolivälissä. Innostus oli tietysti suuri, mutta kyllä kisaa edeltävällä viikolla alkoi tulla fiilis, että onko tässä nyt mitään järkeä. En ole koskaan kilpaillut radalla tai juossut piikkareilla, jotka oli pakko hankkia kun viikonlopuksi oli luvattu sadetta. Kaikki hotellit ja mökit Mikkelissä ja lähistöllä olivat täyteen buukattu. 2 yötä pakettiauton takatilassa, kuulosti ensiksi kivalta seikkailulta, mutta sitten sekin alkoi mietityttää. Miten hoidetaan ruokailu, peseytyminen, palautuminen jne. Kaikki epäilys alkoi säteillä pohkeissa, jotka oireilivat kummallisesti koko kisaa edeltävän viikon. Ne tuntuivat jäykiltä yötäpäivää.

Pari päivää ennen kisoja luin kisajärjestäjien ohjeita osallistujille ja selvisi, että pitäisi juosta oman seuran edustusasussa. Tällainen ei ollut tullut mieleenikään! Olin juuri vasta liittynyt Veikkolan Veikkojen jäseneksi ja aloin hädissäni selvittämään saisinko mistään tähän hätään seuran edustusasua. Edes edustustopin! Edes jotain samanväristä! Mitään ei löytynyt urheilukaupoistakaan, mutta sain lopulta lohduttavan viestin kisajärjestäjältä, etteivät he tarkasta osallistujien kisa-asuja. Jess, kilpailut eivät jääneet nyt ainakaan kisa-asusta kiinni.

Torstai-iltana, päivää ennen lähtöä, sain ilmoituksen peruuntuneesta mökistä, jonka saisimme viikonlopuksi. Perjantai-iltapäivänä startattiin siis hyvillä mielin kohti Mikkeliä, sillä yöpaikka ja “kisa-asu” oli nyt hoidossa. Matkalla mietittiin koutsin kanssa kisataktiikkaa ja sitä, juoksenko piikkareilla vai en, ja mitkä matkat, no mut mitä jos on kuivaa, ja entä jos sataa 5000 m aikana. Automatka meni nopeasti, ja saavuimme tukikohtaamme kisapaikan ja Prisman kautta.

SAUL SM Naiset 45 – 5000 m

Lauantai-aamu alkoi aikaisin, sillä startti oli aamulla klo 9. Tukikohdastamme ajoi onneksi vain 20 minuuttia Mikkelin keskustan urheilupuistoon. Kello soi jo siis ennen kuutta, sillä ennen kisaa oli syötävä aamupala. Minulla on tapana syödä kevyt ateria/aamupala 3 h ennen starttia. Aamupalaksi söin tällä kertaa nektariinin, banaanin, 2 paahdettua kauraleipäviipaletta juustolla, join greippimehua ja kahvia.

Tämä 5 tonnin matka huolestutti minua eniten, sillä olemme tehneet melko lyhyitä treenejä ja 5 km on pitkä matka kun pitäisi juosta lujempaa. Viime vuonna yritin pari kertaa juosta alle 20 minsaa testijuoksuna, mutta molemmilla kerroilla lopetin kesken, kun ei vaan kantti kestänyt. Tästä vitosesta oli tullut itselleni melkoinen mörkö.

Taktiikka oli suunniteltu niin, että beesaan suurimman osan matkasta kärkipäätä ja yritän sitten kiihdyttää vauhtia loppua kohden. En uskaltanut lähteä kovimman juoksijan perään ja jättäydyin suosiolla toisena juosseen Sanna Kullbergin perään beesailemaan. Onneksi hän piti tasaista alle 4:00 min/km vauhtia yllä ja jaksoin suht hyvin pysytellä kyydissä vaikka melkoinen puuskutus kyllä Sannan takana kävikin. Kultamitali näytti jo liian kaukaiselta, mutta jos hopeaa halusin, niin sitten oli otettava loppukiri ja toivoa, että se tepsii. Kun oli 600 metriä kisaa jäljellä, uskalsin lähteä ohitse ja kiristää juoksutahtia. Sain tehtyä pienen eron ja tulin maaliin toisena ajalla 19:37. En ollut kertaakaan katsonut kelloa tai miettinyt loppuaikaa, ja olin todella onnellinen, että juoksin alle 20 minuutin noinkin reilusti.

1. Katja Järvelä JKU 19.27,23
2. Piia Doyle VeiVe 19.37,94
3. Sanna Kullberg KU-58 19.53,54

Nyt oli ensimmäinen laji suoritettu ja pahin stressi pudonnut harteilta. Lähdimme tukikohtaamme palautumaan seuraavaa kisaa varten.

SAUL SM Naiset 45 – 800 m

Ensikertalaisena sitä miettii ja murehtii kaikenlaista. Olin huolissani siitä, miten jalat mahtavat palautua aamun 5000 m jälkeen ja jaksavat kisata vielä toisen rupeaman samana päivänä. Olin tankannut hyvin hiilareita aamun jälkeen ja jalat onneksi tuntuivat lämmitellessä kevyiltä. Päätimme, että juoksen tämän matkan piikkareissa, vaikka aurinko kirkkaalta taivaalta porottikin. Niillä saa niin paljon paremman tuntuman rataan ja juoksufiiliksen muutenkin.

Taktiikka oli lähteä matkaan maltillisesti ja pysyä kärjen kintereillä. Kärki kuitenkin kiihdytti ensimmäisen 200 metrin jälkeen sen verran, että en uskaltanut lähteä siihen vauhtiin mukaan. 800 metrillä voi kuitenkin tapahtua paljon viimeisellä sadalla metrilläkin ja juoksin omaa tahtia aina 500 metriin, jonka jälkeen lähdin kiihdyttämään vauhtia. Vaikka sainkin loppumetreillä kirittyä vauhtia, ei se riittänyt kärkijuoksijan kiinniottoon. Päivi Knutar oli kerennyt siihen mennessä saamaan useamman sekunnin etumatkan. Seitsemän sekuntia voittajasta, sain tälläkin matkalla hopeaa ajalla 2:32.

1. Päivi Knutar Käta 2.25,60
2. Piia Doyle VeiVe 2.32,25
3. Jaana Tilus KU-58 2.49,06

Juoksusta jäi itselle tosi hyvä fiilis ja vähän jotain hampaankoloonkin. En ehkä saanut ihan kaikkea itsestäni irti, kun arkailin lähteä kärkijoukon perään. Nyt yhtä 800 metrin kisaa kokeneempana osaan ja uskallan ehkä taktikoida seuraavassa kisassa toisin.

SAUL SM Naiset 45 – 1500 m

Sunnuntain 14:30 startti sopi meidän aikatauluun sillä tapaa hyvin, että meillä oli aikaa laittaa sekä aamupala että lounas tukikohdassamme, ja saimme tehdä loppusiivouksen rauhalliseen tahtiin. Jalat tuntuivat edellisen päivän jälkeen yllättävän hyviltä eivätkä pohkeetkaan olleet ärtyneet piikkareista, joten niillä lähdin myös tähän kisaan. Taktiikka olisi sama kuin eilen myös tämän päivän tonnivitoselle eli kärkipään tuntumassa beesausta ja sitten lopussa vauhdin kiristys.

Kärkipää lähti juoksemaan omaa vauhtia heti alkuun (juostiin yhdessä 40-sarjalaisten kanssa) ja arkailin lähteä heidän vauhtiin. Lähdin siis tahdittamaan omaa juoksua ja kuulin, kuinka meidän sarjan Sanna Kullberg oli aivan takanani. Oma juoksu tuntui todella rennolta ja kun matkaa oli 600 m jäljellä lähdin kirimään ykkösenä juossutta Päivi Knutaria kiinni, jonka selkä mukavasti lähestyikin viimeisen kierroksen toisella puoliskolla. En aivan saanut kirittyä Päiviä kiinni, ja kolmas hopea varmistui lopulta vain sekunnin erolla voittajaan.

1. Päivi Knutar Käta 5.09,68
2. Piia Doyle VeiVe 5.10,34
3. Sanna Kullberg KU-58 5.17,96

Aivan kuin tuosta 800 metrin juoksuta, jäi tästäkin matkasta hyvä fiilis. Koko matka oli hallittu ja jaksoin mukavasti kiristää vauhtia loppua kohden. Nämä lyhyemmät matkat olivat itselle tosi positiivinen kokemus ja nyt on hirveä hinku päästä treenaamaan ja parantamaan omia aikoja.

Kiitos kisajärjestäjille hyvin järjestetyistä kisoista ja kilpasisarille kovasta kilpatasosta! Kilpakentällä ja kentänlaidalla oli iloinen ja kannustava ilmapiiri. Oli hienoa olla osa näitä SM-kisoja ja omiin juoksuihinkin täytyy olla tyytyväinen. Täydellinen viikonloppu kisoineen ja kauneine mökkeineen! Onneksi lähdettiin.

Kisaterveisin
Piia

Ylin kuva: Joakim Gunst

Speak Your Mind

*