Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksun vaikutus – ehkäisy ja hedelmättömyys

 

juoksu ja ehkäisy

Miten juoksu vaikuttaa ehkäisyyn ja hedelmättömyyteen

Kuukautisten puuttuminen juoksijoilla usein aiheuttaa hedelmättömyyttä, ja on suuri huolenaihe kuntojuoksijoidenkin keskuudessa. On myös useita tapauksia, niin juoksijoiden kun ei-juoksijoiden joukossa, jotka kärsivät amenorreasta ja ovat silti tulleet raskaaksi. Tästä johtuen, juokseminen ei ole suositeltava ehkäisymuoto.

Psykologiset tekijät saattavat myös vaikuttaa hedelmättömyyteen. Jos juoksija ei ole valmis luopumaan juoksemista lapsen saannin takia, keho ei ehkä reagoi, eikä näin tule raskaaksi. Henkinen stressi, liittyi se sitten juoksemiseen tai ei, voi myös vaikuttaa kuukautiskiertoon. Jos partnerisi on juoksija, voi myös hänellä olla vaikutus hedelmättömyyteen. Juoksu aiheuttaa kivesten ylikuumenemista mikä saattaa johtaa alhaiseen siittiöiden määrään. Monet miehet ovat myös uransa nousuvaiheessa siinä iässä jolloin nainen usein haluaa tulla raskaaksi. Päivittäinen stressi töissä, ja jos siihen vielä lisätään ylimääräinen fyysinen rasitus, voi olla epäedullista terveelle siittiöiden tuotannolle vähentäen määrää ja siittiöiden liikkuvuutta.

Juoksijoiden, jotka kärsivät amenorreasta ja yrittävät tulla raskaaksi, olisi hyvä käydä (erikois)lääkärin vastaanotolla. Myös juoksu-ystävällisen gynekologin, sellaisen joka ymmärtää urheilun vaikutuksen kuukautiskiertoon, vastaanotolla käyminen on suotavaa. Useimmiten hypätään vain siihen johtopäätökseen, että juoksuharjoittelu on kaiken ongelmana ja neuvona on lopettaa urheileminen. Juoksun lopettaminen saattaa johtaa moniin muihin turhautumisiin mikä mahdollisesti edelleen estää raskaaksi tulemisen.

 

Speak Your Mind

*