Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksijat ja osteoporoosi

 

Juoksijat ja osteoporoosi

Kova harjoittelu voi edistää osteoporoosin syntyä

On yleisesti hyväksytty, että liikunta edistää luuston terveyttä. Tutkimus, joka tutki intensiivisen liikunnan, luuston terveyden, estrogeenin ja epäsäännöllisten kuukautisten yhteyttä, raportoi karuja tuloksia naisurheilijoiden luuston terveydestä. Huolestuttavaa on, että tutkimukset ovat löytäneet todisteita myös siitä, että huippu-urheilija naiset saattavat kärsiä luun mineraalitiheyden alenemisesta (osteopenia) vaikka heillä olisikin säännölliset kuukautiset.

Naiset, jotka harjoittelevat intensiivisesti, saattavat tuottaa poikkeuksellisen vähän estrogeenia mikä edelleen haurastuttaa luita ja johtaa rasitusmurtumiin. Nuorilla naisurheilijoilla, jotka kärsivät luuston haurastumisesta, on suurempi todennäköisyys sairastua osteoporoosiin myöhemmällä iällä.

Alhaisen estrogeenin ja luukadon suora yhteys viittaisi siihen, että jos estrogeenitaso palautetaan normaalitasolle estäisi tämä luukatoa, tai jopa ehkä kumoaisi sen. Tässä tarkoituksessa lääkärit usein määräävät naisurheilijoille ehkäisypillereitä, varsinkin heille jotka kärsivät jatkuvista rasitusmurtumista: nostamaan estrogeenitasoa, säätelemään kuukautiskiertoa ja vahvistamaan luustoa. Huomattakoon kuitenkin, että tutkimukset jotka osoittavat ehkäisypillereiden vähentävän rasitusmurtumia, eivät ole pystyneet vahvistamaan syy-seuraussuhdetta.

Kirjoittanut: Cassandra Davies
Suomentanut: Piia Doyle

Speak Your Mind

*