Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Tallinna Maraton 2015 houkutteli suomalaisia

 

tallinn.marathon.2015

Tallinna Maraton rikkoi ennätyksiä

Viikonloppuna 12.-13.9.2015 juostu SEB Tallinna Maraton juostiin taas kerran upeissa sääolosuhteissa. Järjestäjien mukaan sääjumalat ovat tämän Viron pääkaupungin tapahtumalle jalomielisiä, sillä maratonin historian aikana ainoastaan kerran sää on ollut epäsuotuisa.

Viikonlopun tapahtumaan osallistui yhteensä lähes 20 000 juoksijaa. Maraton ja puolimaraton sekä lasten ja nuorten tapahtumat keräsivät tänä vuonna ennätysmäärän osallistujia. Ylivoimaisesti suosituin oli kuitenkin 10 km:n matka, jonka reitillä nähtiin lähes 10 000 juoksijaa ja kävelijää. Tapahtuma keräsi osallistujia 49:stä eri maasta, mikä sekin oli uusi ennätys. Ulkomaalaisia juoksijoita oli yhteensä yli 2 000, joista noin puolet suomalaisia!

Tallinnan maratonreitille kiitosta

Tallinna sulkee yhden pääteistään kisan ajaksi. Pian startin jälkeen maratonreitti suuntautuu kohti rannikkoa, ja se kulkee kaunista rantaviivaa pitkin reilu 9 km, jonka jälkeen käännytään takaisin kohti keskustaa ja vanhaa kaupunkia, jossa maalialue sijaitsee. Puolimaratoonarit juoksevat lenkin kerran ympäri, kun taas maratoonarit saavat nauttia maisemista kahden kierroksen verran. Reitti on hyvin tasainen, muutamaa nousua lukuunottamatta kauniissa vanhassa kaupungissa, joten se sopii niin nopean ajan tavoittelijoille kuin aloittelijoillekin.

Maratonin voitto Keniaan

Se, että kenialainen juoksija kiipeää maratonin korkeimmalle palkintopallille on tavanomainen näky. Tallinnan maratonin voitti niin ikään Keniasta kotoisin oleva Kiprop Tonui ajalla 2:18:04. Toiseksi tullut virolainen Sergei Cherepannikov juoksi oman ennätyksensä 2:23:48 ja voitti samalla Viron mestaruustittelin. Naisten maratonin voitti virolainen Kaisa Kukk ajalla 2:52:40, ja näin ollen otti haltuunsa myös Viron mestaruuden naisten luokassa.

Tallinna palasi Guinnessin ennätysten kirjaan

Marti Medar lähti tavoittelemaan erilaista ennätystä maratonille. Hän halusi lyödä amerikkalaisen Jerry Knox:in hallussa olevan maratonennätyksen 3:11:26. Kova maratonaika, ja vielä, kun aika on juostu koripalloa pomputtamalla! Medar juoksi maratonin pomputtelemalla koripalloaan aikaan 3:04:15, ja onnistui näin lyömään Knox:in ennätyksen peräti seitsemällä minuutilla. Kovaa ja taitavaa menoa!

Maratonviikonloppu Tallinnassa

Tallinna taitaa olla edullisin ulkomaan maratonkohde meille suomalaisille. Helsingistä pääsee edullisesti Tallink Siljan laivoilla lähelle Tallinnan sydänkeskustaa kahdessa tunnissa. Laivat liikennöivät Helsinki-Tallinna väliä muutaman tunnin välein päivittäin. Matka sujuu mukavasti esim. rauhallisemmassa Star Comfort -luokkassa: pienellä lisähinnalla saat itsellesi istumapaikan rauhallisesta tilasta, pientä naposteltavaa, kahvia/teetä ja virvokkeita, päivän lehdet sekä langattoman internet-yhteyden.

Tallinna on siitä mukava kaupunkimaratonkohde, että kaikki palvelut ovat lähellä ja kävelymatkan etäisyydellä, eikä suurepien citien tapaan tarvitse poukkoilla metrosta toiseen päästäkseen kilpailupaikalle. Satamasta kävelee kaupungin keskustaan noin 15 minuuttia, ja sieltä löytyvät hotellit ja ravintolat. Esim. Original Sokos Viru hotelli sijaitsee ihanteellisesti sataman läheisyydessä ihan vanhan kaupungin liepeillä, ja vain 10 minuutin kävelymatkan päässä maratonalueelta. Todella kätevää, eikä ole paineita olla hyvissä ajoin starttialueella, kun se oli ihan hotellin vieressä.

Missä ruokailla Tallinnassa

Ruokapaikkoja löytyy Tallinnassa yllinkyllin. Sokos Virun aamupalatarjonta oli monipuolinen ja jokaiselle maratoonarille löytyy varmasti jotain sopivaa syötävää myös kisa-aamuna. Sokos Virun yhteydessä oleva Amarillo on kätevä vaihtoehto lounas- ja illallisravintolaksi. Jos laiskottaa, ei hotellista tarvitse edes poistua saadakseen vatsaansa täyteen. Tarjolla on meksikolaistyyppistä ruokaa, myös kevyempiä annoksia kuten salaattia on saatavilla.

Sokos hotellin läheisyydestä löytyy myös toinen varteen otettava ruokapaikka, jota voimme suositella – trendikään oloinen Sfäär. Viihtyisässä, Skandinaviaa henkivässä ravintolassa on myös pieni putiikki, joka myy tyylikkäitä merkkivaatteita ja -asusteita sekä kaikkea pientä “ihanaa”. Sfäär tarjoilee ruokaa vaihtuvasta sesonki-menuusta sekä classic-listalta.

Löysimme viikonloppuna myös Tallinnan piiloitellun helmen – pienen, kotoisan ravintolan Salt. Salt löytyy hieman syrjemmästä, noin 15 minuutin kävelymatkan päästä Sokos Viru hotellista, mutta pieni kävelymatka on sen arvoinen. Tänne ystävälliseen, lämpöä ja ylpeyttä hehkuvaan ravintolaan kannattaa varata pöytä, sillä ravintolan ja sen ruoan suuri suosio täyttää ravintolan n. 30 paikkaa nopeasti ainakin viikonloppuiltaisin.

Ensi vuonna SEB Tallinn Marathon 2016 juostaan syyskuun 11. päivä. Ilmoittautua voit jo nyt osoitteessa: www.jooks.ee

Matka toteutettiin yhteistyössä Tallink Silja Oy:n ja Original Sokos Viru hotellin kanssa.

SEB Tallinn Marathon tulokset (3:n kärki ja paras suomalainen)

Maraton miehet
1. KIPROP TONUI (KEN) 2:18:04
2. SERGEI TSEREPANNIKOV (EST) 2:23:48
3. HEINAR VAINE (EST) 2:24:09
29. HARRI-PEKKA TIKKANEN (FIN) 2:47:07

Maraton naiset
1. KAISA KUKK (EST) 2:52:40
2. EVELIN TALTS (EST) 2:55:29
3. MARI BOIKOV (EST) 2:58:19
6. MERJA RAUTIAINEN (FIN) 3:06:05

Puolimaraton miehet
1. TIIDREK NURME (EST) 1:06:08
2. JANIS VISKERS (LAT) 1:07:14
3. ALEKSEY SOKOLOV (RUS) 1:10:14
15. JONI JÄNTTI (FIN) 1:20:21

Puolimaraton naiset
1. ILONA MARHELE (LAT) 1:18:35
2. EGLE-HELENE ERVIN (EST) 1:25:05
3. OLGA ANDREJEVA (EST) 1:25:09
7. PIIA DOYLE (FIN) 1:31:30

Kymppi miehet
1. FOSTI ROMAN (EST) 0:30:11
2. NYZHNYK MYKOLA (UKR) 0:30:55
3. LAMP ALLAR (EST) 0:30:59
362. TYNKKYNEN TOMI (FIN) 0:46:47
363. TYNKKYNEN HANNU (FIN) 0:46:47

Kymppi naiset
1. PATJUK JEKATERINA (EST) 0:33:51
2. SOKOLOVA NATALIA (RUS) 0:34:57
3. LUIK LIINA (EST) 0:35:16
19. KIVEKÄS PÄIVI (FIN) 0:42:29

 

Speak Your Mind

*