Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Merrell Bare Access Trail polkujuoksukengät

 

merrell.bare.access.trail

Time-to-Run testasi Merrellin Bare Access Trail polkujuoksukengät

Tiesitkö, että Merrell aloitti vuonna 1981 vaelluskenkien valmistajana Amerikassa ja 6 vuotta myöhemmin yritys myytiin Karhulle. Se oli Karhun omistuksessa kymmenen vuotta. Vuodesta 1997 Merrell on ollut Wolverine World Widen omistuksessa. Polkujuoksukenkien lisääminen valikoimaan vaelluskenkien valmistajalta vaikuttaa luontevalta. Nyt juoksukenkävalikoimasta löytyy niin paljasjalkatossua kuin kevyempää ja tukevampaa trail-kenkää.

Tuote: Naisten Merrell Bare Access Trail
Kannankorotus: 0 mm
Vaimennus: 8 mm
Pohjan kokonaispaksuus: 15.5 mm
Urasyvyys: 4 mm
Koko: EUR 40 / UK 6.5 / US 8.5
Paino: 190 g
Hinta: n. 110 €

Ominaisuudet: Merrellin Bare Access Trailit on suunniteltu paljasjalkajuoksijoille, jotka kaipaavat pientä lisäsuojaa maastoon. Kenkä on suunniteltu pehmentämään kannan ja päkiän iskua niin, että samalla se kuitenkin pitää askelluksen luonnollisena ja tarjoaa luonnollisen kosketuksen alustaan. Epätasaisessakin maastossa valmistaja lupaa kengän tarjoavan täsmällisen ja mukavan tuntuman. M Bound™ -välipohjan ansiosta kenkä lupaa antaa hyvän vasteen maapohjasta ja näin ollen parantaa reaktioaikaa, ketteryyttä ja tasapainoa. Joustava, hengittävä päällinen mukautuu täysin jalan muotoon.

Testaaja: 38-vuotias nainen, joka on juossut ja harjoitellut katkonaisesti neljän vuoden ajan. Ei aikaisempaa kokemusta paljasjalkajuoksusta tai polkujuoksukengistä. Hiekkaisilla ja kivisillä poluilla juossut jonkin verran perinteisillä juoksutossuilla. Paino 54 kg, pituus 167 cm, normaali (ei pronaatiota) kantapää/keskijalan askellus.

Testi: Olin tosi innoissani saadessani ensimmäiset poluille tarkoitetut kenkäni, vaikka ne ovatkin paljasjalkajuoksijoille suunnatut. Paljasjalkajuoksuhan perustuu siihen, että mitä vähemmän tukea ja vaimennusta sitä luonnollisemmin juokset. Askel väistämättäkin siirtyy kohti päkiää, kun kantapään alla ei ole mitään vaimentamassa iskua.

Tähän saakka polkujuoksukenkänä oli toiminut vanhin ja kulunein kenkäparini. Asun karulla saarella tulivuorten ympäröimänä ja mahdollisuudet polkujuoksuun ovat erinomaiset. Polut täällä ovat kovapohjaisia hiekka- ja kivipolkuja mutta myös pehmeää laavakivipolkua (=pientä laavasoraa) löytyy. Haastavia reittejä löytyy yllinkyllin, itse valitsen reittini kuitenkin huolella vältellen pahimpia mäkiä. Harjoittelen useimmiten kovalla alustalla (asfaltti/katukivetys) mutta polut tuovat mukavaa vaihtelua intensiiviseen maantiejuoksuun. Trail-kengät tulivat siis tarpeeseen.

Bare Access Trail tuntui heti hyvältä ja mukavalta jalkaan. Kantapään sisäpuolella olevat pehmustetut ulokkeet parantavat kantapään mukavuutta ja kengän istuvuutta, mikä on minunlaiselleni ‘kantapääongelmaiselle’ erittäin positiivinen ominaisuus. Kengän etuosa on, kenties tarkoituksella, tehty hyvin tilavaksi. Eli ihan kuin paljailla jaloilla astellessa, jalan kärjellä ja varpailla on hyvin tilaa levittäytyä luonnolliseen askellukseen. Omasta mielestäni etuosa oli liian tilava. Pientä liikkumatilaa saa olla, mutta pidän hieman napakammin istuvista kengistä. Ehkä puoli numeroa tai numeron pienempi kenkä olisi istunut paremmin. Tottumattomalle minimalistisen kengän käyttäjälle mitätön kannan korotus saattaa aluksi tuntua oudolta, ikään kuin sieltä kantapään alta puuttuisi jotain. Itseäni se ei kuitenkaan häirinnyt. Tämä ominaisuus auttaa juuri askeltamaan enemmän jalan keski- ja etuosalla.

Bare Access Trailin pohja on jämäkkä, ehkä hieman kovakin, ja Vibram pohja antaa ainakin kivikkoisilla poluilla hyvän otteen alustasta. Pohjan jämäkkyydestä huolimatta maa ja sen epätasaisuudet tuntuvat jalkojen alla, niinkuin kuuluukin tämänlaisilla kengillä. Tunnet jalkojesi alla todellakin olevasi poluilla. Itse ihastuin juuri tähän tuntemukseen ja se toi mukavaa lisänautintoa ja aistikkuutta polkujuoksuun.

Iskunvaimennus on perinteisen kengän jälkeen pieni, enkä sen takia ole juossut Bare Access Trail -kengillä kuin alle tunnin polkulenkkejä. Siihen tarkoitukseen nämä Merrellit ovatkin olleet mainiot.  Ne ovat mielestäni hieman tukevammat ja jämäkämmät poluille kuin perinteiset juoksukengät. Bonuksena kengissä on suojakärjys, joka tarjoaa ekstra suojaa varpaille.

Plussat: kevyet, tukevat, mukavat jalkaan, sopivat myös vegaaneille

Miinukset: liian tilava etuosa, ei tarpeeksi iskunvaimenusta perinteiseen kenkään tottuneelle, minimalistiset kengät kaipaavat totuttelua perinteisten kenkien jälkeen

Yhteenveto: Miellyttävä trail-kenkä, joka tarjoaa hieman lisätukea poluille. Askellus pysyy luonnollisena, pohja tarjoaa luonnollisen kosketuksen alustaan ja kimmokkaan työnnön alustasta. Bare Access Trail sopii luonnollisesti paljasjalkajuoksua harrastaville, jotka kaipaavat pientä lisätukea poluille, mutta myös minimalistiseen kenkään tottuneille.

Speak Your Mind

*