Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Naisten On Cloudracer juoksukengät testissä

 

On Cloudracer testi

Time-to-Run testasi On Cloudracer juoksukengät

Testasimme ulkonäöltään hieman erikoiset On-running sarjan Cloudracerit. Sveitsiläiset On -juoksukengät ovat entisen ammattiurheilijan ja moninkertaisen Ironman tittelinkin voittaneen, Olivier Bernhardin, ideoimat. Ehkä juuri tästä syystä, On -jalkineet ovat myös triatlonistien suosiossa.

Tuote: On Cloudracer
Koko: EUR 40 / UK 6.5 / US 8.5
Paino: 198 g (koko US 7)
Hinta: n. 180 €

Ominaisuudet: On juoksukenkien CloudTec -teknologia tuo Sveitsistä mielenkiintoisen innovaation juoksukenkien valikoimaan. Ihminen on luotu juoksemaan paljain jaloin, mutta ei kuitenkaan kovalla alustalla. On pyrkiikin kannustamaan jalan omaa luonnollista askellusta. Muuten minimalististen (vähän tukea tuovien) jalkineiden pohjassa on onttoja kumityynyjä, joiden tarkoituksena on vaimentaa juoksun aiheuttamia iskuja niin pysty- kuin vaakasuunnassa, tarjoten kevyen juoksuaistimuksen ilman kipua ja vammoja. Kumityynyt lukkiutuvat osuessaan maahan, mikä tarjoaa vakaan alustan luonnolliselle ja voimakkaalle “paljasjalka” ponnistukselle.

Valikoimasta löytyy viisi erilaista kenkää, kaiken tyyppisille juoksijoille omansa. Cloudracerit ovat valikoiman kevyimmästä päästä ja niissä on selvästi matalammat kumityynyt, matalampi kantapää ja ohuempi pintamateriaali. Matalammat “tassut” pitävät kengän lähempänä alustaa maksimoiden sen suorituskyvyn samalla kuitenkin tarjoten yllättävän mukavan ja tarpeeksi suojatun juoksuelämyksen. Cloudracer on hyvin kevyt ja tarkoitettu nimensä mukaan nopeampaan juoksuun ja kisakengäksi. Valmistajan suositusvauhti näille kengille on alle 4 min/km.

Testaaja: 38-vuotias nainen, joka on juossut ja harjoitellut katkonaisesti neljän vuoden ajan. Henkilökohtainen 10 km ennätys 39:30 (2014). Paino 54 kg, pituus 167 cm, normaali (ei pronaatiota) kantapää/keskijalan askellus.

Testi: Olen aina juossut perinteisillä tuetuilla juoksukengillä. “Juoksu-urani” alkuvaiheessa testaamani minimalistiset (natural motion) kengät vammoittivat sääreni niin pahasti, että jouduin pitämään useamman kuukauden totaalisen tauon juoksupoluilta. Sen jälkeen olen ollut hieman skeptinen minimalistista ja paljasjalkajuoksua kannustavia kenkiä kohtaan. Nyt hieman kokeneempana juoksijana ajattelin testata tällaisia kevyempiä luonnolliseen juoksutyyliin ohjaavia kenkiä uudelleen. Valitsin On valikomasta Cloudracerit, sillä halusin jotain ekstraa nopeampiin treeneihin sekä  kisoja ajatellen. Kenkä on hyvin kevyt, pintamateriaali ohutta ja se istuu jalkaan kuin sukka – eli jalassa tosi mukavat. Kenkä on rakenteeltaan melko kapea, joten leveämpi jalkainen saattaa jäädä kaipaamaan hieman suurempaa liikkumatilaa varpaille. Tämä on tietysti makuasia.

Pientä epäluuloa herätti pohjan outo rakenne. Epäluuloni olivat turhia, sillä kumityynyjä tuskin tuntee Cloudracereissä, kävellessäkään. Perinteisiin kenkiin verrattuna Cloudracerit eivät anna samanlaista iskunvaimennusta, jonka tuntee erityisesti alamäissä kun askellus siirtyy automaattisesti enemmän kantapäälle. Iskunvaimennusta oli kuitenkin riittävästi – laskeutuminen oli miellyttävää. Tasaisessa maastossa ero ei ole yhtä suuri. Ponnistusvaiheessa Cloudracerit tarjoavat parastaan. Kenkä ikään kuin ohjaa jalan rullaamaan optimaaliseen ponnistusasentoon mikä mahdollistaa tehokkaan ja nopean ponnistuken alustalta. Alussa tuli ihan sellainen wau-fiilis!

Perinteisten juoksukenkien jälkeen minimalistisilla kengillä kannattaa lähteä varovasti liikkelle. Minimalistisen tuen tuntee hyvin pian säärilihasten kipuna, joten asteittainen totuttelu on suositeltavaa. Lihakset, joita ei aikaisemmin ole käyttänyt joutuvatkin nyt tekemään töitä. Lihakset kyllä vahvistuvat harjoittelun myötä, mutta vie oman aikansa. Olen käyttänyt Cloudracereitä ainoastaan nopeisiin lyhyehköihin juoksuihin. Olen säästynyt säärikivuilta, nauttinut kengistä ja niiden tuomasta lisäpotkusta. Ne ovat mielestäni tuoneet myös parempaa rytiä juoksuuni. Kymppille olen kuitenkin vielä laittanut perinteiset tossut jalkaan.

Plussat: kevyet, nopeat, tyylikkäät (vapaa-ajankenkinäkin!)

Miinukset: kapeahkot, kaipaavat totuttelua perinteisten kenkien jälkeen

Yhteenveto: Cloudracerit tarjoavat mitä lupaavat: luonnollisen juoksukokemuksen, pehmeän laskun ja voimakkaan ponnistuksen alustalta. Matalat pohjatyynyt eivät tunnu epämääräisiltä, niitä tuskin huomaa. Kengän rullaus soveltuu parhaiten kevyempirakenteiselle keskijalka- tai päkiäastujalle. Suosittelen aktiivisempia juoksijoita ehdottomasti tutustumaan Cloudraceriin. Varsinkin, jos kaipaa pientä ekstraa ja särmää nopeampiin treeneihin.

On Running -kengät vähentävät niveliin kohdistuvaa rasitusta, ja monet ovat hyötyneet On kenkien CloudTec -ominaisuuden iskunvaimennuksesta ja sen tuomasta helpotuksesta kipuihin. Monet aktiivijuoksijat ovat myös pystyneet lisäämään harjoitteluvolyymiä juuri tuon saman ominaisuuden takia.

 

 

Testaaja: Piia Doyle – Time-to-Run Suomen päätoimittaja

Speak Your Mind

*