Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Juoksu tupakoinnin lopettamisen tukena

Tiesitkö, että juokseminen voi olla todella hyvä apu tupakoinnista eroon pääsemiseen? Juokseminen saa voimaan hyvin sekä henkisesti että fyysisesti. Kun avuksi otetaan vielä nikotiinipussit, niin savuton elämä voi alkaa.

Juokseminen ja tupakoinnin lopetus

Kun ihminen lopettaa tupakoinnin, hän yleensä kaipaa jotain muuta toimintaa tupakoinnin tilalle. Tupakointi on usein pinttynyt tapa ja tupakkaa palaa tietyissä tilanteissa. Ehkä kaikkein vaikeinta tupakoinnin lopettamisessa onkin juuri pääseminen eroon tuosta totutusta tavasta. Sitä varten monet lopettajat hakevatkin muuta korvaavaa tekemistä tupakoinnin tilalle.

Liikunta on erinomainen apuväline matkalla kohti savuttomuutta. Se ei pelkästään täytä sitä tyhjiötä, jonka tupakoimatta jättäminen aiheuttaa, vaan parantaa sen lisäksi kuntoa ja saa voimaan paremmin. Juoksu on siitä mukava laji, että sitä pystyy harrastamaan lähes ympäri vuoden ja se sopii kaikille. Eikä kannata turhaan ottaa paineita siitä, kuinka kovaa tulee juostua. Juoksussa kehittyy pikkuhiljaa ja sille on annettava aikaa, kuten mille tahansa muullekin uudelle harrastukselle.

Savuttomasta elämästä haaveileva usein kuitenkin epäilee juoksuharrastuksen aloittamista. Ajatellaan, että juoksu vaatii hyviä puhtaita keuhkoja ja se on liian raskasta pitkään tupakoineelle. Tätä ei kuitenkaan kannata stressata liikaa. Esimerkkinä voidaan mainita muun muassa ranskalainen pitkän matkan juoksija Joseph Guillemot, joka poltti askin päivässä. Siitä huolimatta hän voitti lukuisia mestaruuksia ja päihitti myös ennakkosuosikki Paavo Nurmen vuoden 1920 olympialaisissa.

Tupakoinnin lopettaminen lisää levottomuutta, ruokahalua ja ärtyisyyttä. Sitä varten liikunta on erinomainen keino helpottaa näitä oireita. Liikunta tunnetusti lisää mielihyvää, yleistä hyvinvointia sekä sen avulla voi karistaa ylimääräisiä kiloja. Monet tupakoinnin lopettaneet ovat löytäneet juoksusta itselleen mieluisan harrastuksen. Kun itselleen asettaa tavoitteita juoksemisen suhteen, voi jopa maratonin suorittaminen olla jonain päivänä mahdollista.

Juoksemisen hyödyt

Tupakoinnin voi korvata monella eri liikuntaharrastuksella. Juoksu on siitä helpoin, että sen aloittamiseen ei tarvita sen kummempia välineitä tai hankintoja. Juoksukengiksi riittää aivan tavalliset lenkkitossut, jotka tukevat jalkaa juostessa. Jokaisen on helppo aloittaa juoksuharrastus täysin tyhjästä.

Juoksun terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Juokseminen vaikuttaa ihmisen kehossa monin eri tavoin sekä fyysisesti että henkisesti. Sekä juoksu että kevyt lenkkeily ovat täynnä fyysisiä hyötyjä, kuten:

Vastustuskykysi kasvaa

Tämä on erittäin tärkeää kehon kannalta, jotta se pystyy taistelemaan erilaisia taudinaiheuttajia vastaan. Tunnet olosi terveemmäksi ja vahvemmaksi.

Hapenottokykysi paranee

Erityisesti tupakoinnin lopettamisen jälkeen, on tärkeää vahvistaa keuhkosi uudelleen. Sykkeen vaihtelut tekevät hyvää sydämelle ja huomaat, kuinka kestävyytesi paranee ja jaksat juosta pidempiä lenkkejä.

Verenpaineesi tasaantuu

Jokainen tupakka on hetkellisesti nostanut verenpainettasi ja täten sydän on ollut kovemmalla rasituksella. Säännöllinen liikunta laskee verenpainetta ja täten myös riskiä sairastua erilaisiin sydän- ja verisuonitauteihin.

Juoksemisen hyödyt eivät suinkaan rajoitu fyysisiin hyötyihin, vaan juoksu tekee erittäin hyvää myös psyykkisesti. Näitä hyötyjä ovat muun muassa:

Mielialasi kohenee

Pitkä ja synkkä talvi ei juurikaan innosta lenkkeilemään, mutta liikunta tunnetusti lisää mielihyvän tunnetta. Tulet tuntemaan, kuinka hyvän olon hormonit alkavat hyrräämään kehossasi. Olosi tuntuu virkeämmältä ja onnellisemmalta.

Riskisi masentua vähenee

Samalla, kun mielialasi kohenee, myös riskisi masentua ja tulla alakuloiseksi pienenee. Vaikka aikaisemmin synkkinä hetkinä turvauduit tupakkaan, voit nyt käydä lenkillä ja sen vaikutukset ovat lähes yhtä välittömät kuin tupakankin, ilman haitallisia sivuvaikutuksia.

Oppimiskykysi ja muistisi paranee

Liikunnan on tutkitusti tunnettu lisäävän oppimiskykyä. Juoksun ohella tämä on oivallista aikaa opetella joku täysin uusi harrastus tai syventää tietojaan jo opitun osalta. Mielenkiintoisella opintokurssille osallistuminen pitää kiireisenä ja tupakanhimot jäävät taakse.

Juoksuharrastuksen aloittaminen

Kaikkein vaikeinta on tietenkin itse alkuun pääseminen. Kun olet tehnyt päätöksen lopettamisesta ja juoksuharrastuksen aloittamisesta, on aika ryhtyä tuumasta toimeen. Älä aseta itsellesi turhan kovia paineita, vaan aloita juokseminen kevyesti hölkäten. Intervalliharjoittelu on tässä kohtaa erittäin hyvä keino päästä alkuun. Voit jakaa intervallit juoksun ja kävelyn välille.

Ei kannata rasittaa itseään liikaa. Kipeät lihakset ja uupumus vievät nopeasti mielenkiinnon mennessään, etkä halua enää jatkaa juoksemista. Kuuntele omaa kehoasi ja liiku sen mukaan. Ole armollinen itsellesi, mutta samalla määrätietoinen. Netistä löytyy lukuisia vinkkejä juoksun aloittamisen tueksi. Tutustu niihin ja löydä itsellesi sopivin keino päästä hyvään alkuun.

Mieti myös itsellesi mieluista paikkaa, jossa nauttisit juoksemisesta. Toiset haluavat urheiluhallin lämpöön juoksuradalle ja toiset nauttivat luonnon maisemista. Ulkona juokseminen on siitä hyvää, että siinä keuhkot saavat paljon raitista ilmaa. Jos haluat todella panostaa ja lisätä omaa motivaatiotasi, voit käydä hankkimassa kivantuntuiset lenkkitossut. Mukavat lenkkeilyvaatteet saavat jo itsessään mielialan kohenemaan.

Valitettavasti et varmastikaan tule selviämään ensimmäisistä juoksulenkeistä ilman minkäänlaista kipua. Tulevaa kipua voi kuitenkin ennaltaehkäistä hyvän venyttelyn avulla. Ota avuksi ammattilaisen laatimat venyttelyohjeet juoksijalle ja muista venyttelyn tärkeys jokaisen juoksulenkin yhteydessä.

Nikotiinipussit tupakoinnin lopettamisen tukena

Tupakoinnin lopettaminen ei usein ole kovin helppoa. Vaikka saisitkin voimaa lopettamiseen juoksemisesta ja muista korvaavista toiminnoista, voi nikotiinin tarve muodostua liian kovaksi. Tällöin kannattaa miettiä erilaisia nikotiinivalmisteita, kuten nikotiinipusseja.

Nikotiinipussit ovat oiva apu lopettamiseen ja ne sopivat erittäin hyvin käytettäväksi myös juoksuharrastuksen kanssa. Älä turhaan soimaa itseäsi siitä, ettet pysty lopettamaan ilman apuvälineitä. Tupakointi on erittäin vakava riippuvuus ja sitä varten on otettava kaikki keinot käyttöön, jotta lopettaminen todella onnistuu.

Voit jopa olla tilanteessa, jossa kaikki on jo kokeiltu, mutta silti et ole pystynyt lopettamaan tupakointia. Kokeilitko silloin nikotiinipusseja? Ne ovat siitä hyviä, että ne eivät sisällä lainkaan itse tupakkaa, mutta niiden sisältämä nikotiini helpottaa nikotiinista vieroittautumisen oireita. Tällöin juoksu korvaa tekemisen puutetta, jonka tupakasta luopuminen aiheuttaa ja nikotiinipussi kulkee rinnalla korvaamassa menetettyä nikotiinia.

Se on myös parempi kuin erilaiset sähkötupakat, jotka muistuttavat hieman liikaa tupakoinnista. Nikotiinipussit sisältävät luontaisia ainesosia ja tarpeeksi nikotiinia taltuttamaan paatuneimmankin tupakoitsijan nikotiinin puutteen. Usein ne sekoitetaan nuuskaan ja tupakkapusseihin, mutta on hyvä tietää, että nikotiinipussit eivät sisällä lainkaan tupakkaa.

Sitä varten ne ovat myös käyttäjälleen paljon parempia. Tupakan puuttuminen estää hampaiden värjääntymisen, joka on usein suuri ongelma perinteisten nuuskatuotteiden kohdalla. Nikotiinipussit ovat täysin huomaamattomia, joten niiden kanssa ei tarvitse kulkea huulet turvoksissa. Ne ovat myös aivan yhtä laillisia Suomessa kuin juokseminenkin ja ne luokitellaan lääkevalmisteisiin.

Nikotiinipussien tilaaminen on helppoa netin kautta ja meidän valikoimastamme löytyy nikotiinipusseja erilaisille vahvuuksilla ja mauilla. Meiltä löydät hyvät hinnat ja nopeat toimitukset. Suomenkielinen asiakaspalvelu vastaa mielellään kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

Parhaimmat nikotiinipussit juoksijalle

Jo se, että olet päättänyt ottaa ensiaskeleen tupakoinnin lopettamisessa, on loistava asia! Liikunnan lisääminen ja nikotiini vajetta korvaavien nikotiinipussien käyttäminen on yksi parhaimmista keinoista päästä eroon tupakasta. Lenkkarit on hankittu ja juoksu voi alkaa.

Mutta entäs ne nikotiinipussit? Tulisiko sinun juoksua harrastavana kiinnittää jotain erityistä huomiota siihen, minkä nikotiinipussin valitset? Tärkeintä on ostaa nikotiinipussit luotettavasta paikasta. Suomeen saa laillisesti tuoda nikotiinipusseja tietyin rajoituksin. Kannattaa myös varmistaa, etteivät nikotiinipussit sisällä haitallisia määriä nikotiinia, sillä jotkut netissä myytävät tuotteet ovat liian voimakkaita ja jopa luokiteltu vaaralliseksi.

Juoksijan kannattaa valita itseään miellyttävän makuinen nikotiinipussi. Samalla, kun juoksu lisää mielihyvää, tuo hyvänmakuinen nikotiinipussi lenkin jälkeen vielä paremman mielihyvän tunteen. Makuvalikoima kasvaa jatkuvasti. Tällä hetkellä suosituimpia ovat mintun makuiset nikotiinipussit, jotka tuntuvat raikkailta suussa. Makuja löytyy aina eksoottisesta mangosta vadelmaiseen lakritsiin. Tulevaisuudessa uusia tuotteita ja makuja tullaan varmasti näkemään vielä enemmän.

Sekä juokseminen että nikotiinipussien käyttö on myös paljon taloudellisempaa kuin tupakan polttaminen. Tupakan hinta on noussut hurjasti viime vuosien aikana ja sekin osasyynä kannustaa lopettamaan. Nikotiinipussit ovat huomattavasti edullisempi vaihtoehto ja niiden suosion kasvaessa hintakin on lähtenyt laskemaan mukavasti.

Usein kysytyt kysymykset

1. Onko nikotiinipussien käyttö turvallista?

Nikotiinipussit ovat täysin turvallisia käyttää, kun niitä käytetään oikein. Niitä ei tule käyttää muuhun kuin lääke tarkoituksessa. Ne ovat terveellinen ja savuton vaihtoehto tupakoinnille.

2. Minkä vahvuinen nikotiinipussi minun tulisi valita?

Kannattaa valita omaan tarpeeseen sopiva vahvuus. Tämä riippuu hieman siitä, kuinka paljon olet polttanut tupakkaa aikaisemmin ja kuinka paljon nikotiinia kehosi kaipaa.

3. Onko nikotiinipussien tilaaminen netistä laillista?

Nikotiinipussien tilaaminen on täysin laillista, kunhan ne sisältävät sallitun nikotiinimäärän. Nikotiinipussien suosion kasvaessa tulee lainsäädäntö selkeytymään entisestään.

4. Voinko harrastaa juoksua vaikka käytän nikotiinipusseja?

Tottakai! Mikään ei estä sinua harrastamasta täysipainoista liikuntaa, vaikka käytätkin sen ohella nikotiinipusseja. Keuhkosi kiittävät savuttomasta vaihtoehdosta ja juoksu sujuu mukavammin.

Speak Your Mind

*