Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums
Vantaan Maraton 14.10.2023

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Liiku luonnossa

Kevät on saapunut ja lisääntynyt auringonvalo ja lämpimät auringonsäteet ovat jo aktivoineet ihmiset. Kesän tullessa alkaa puutarhoissa ja ulkoharrastuspaikoissa täysi tohina. Ihmiset ovat entistä enemmän siirtyneet tekemään asioita ulkotiloihin ja tämä on tietysti aina sisällä olemista terveellisempi vaihtoehto.

Liiku luonnossa

Mennyt talvi on takanapäin ja edessä siintävät erilaiset suunnitelmat pihan suhteen. Kotona istumisen ja nettipelaamisen sijaan ihmiset siirtyvät helpommin ulkotiloihin nauttimaan kelistä. Pelikoneet ja muut härpäkkeet jäävät kevään tullen helpommin sivuun (tai ehkä mobiiliin), kun ulkoilu alkaa kiinnostaa yhä enemmän.

Suomen talvi on sellainen, että moni nauttii täysin rinnoin ensilumien saapuessa maahan. Lumesta muovaillaan vaikka mitä ja talvi tarjoaa loistavat puitteet talviurheiluun ja yhdessäoloon. Talven loppuvaiheilla alkaa kuitenkin odotus tulevasta kesästä ja tämän kruunaa pääsiäisen aikaan yleensä esiintyvät, ensimmäiset oikein lämpimät auringonsäteet.

Luonto herää

Luonto alkaa pikkuhiljaa heräilemään horroksestaan ja lenkkipolkujen varrelle ilmestyy ensimmäiset leskenlehdet! Tämä on merkki siitä, että edessäpäin on vai lämpeneviä kelejä. On siis aika kaivaa esiin kesän juoksukengät tai käydä hankkimassa sellaiset. Urheiluliikkeet täydentävät kevään mittaan juoksuvarustehyllyjään ja nyt onkin hyvä käydä niitä tutkimassa ja etsimässä sopivia.

Kun luonto herää vihdoin eloon ja puihin alkaa ilmestyä ensimmäiset vihreät lehdet, on aivan parasta lähteä luontopoluille juoksemaan. Ilma ei vielä ole kuuma, kuten keskikesällä, joten liikuntaharrastuskaan ei saa hikoilemaan liiaksi. Kuumana kesäpäivänä ei välttämättä edes pääse juoksemaan, joten kevät on parasta aikaa nauttia kauniista luonnosta, uusista kukista ja linnunlaulusta juoksun parissa

Kevään tullen onkin parasta siirtyä niin sanotusti kesäjuoksuun. Suuressa osassa Suomea voi jo luopua nastakengistä, vaikkakin jäisiä polkuja saattaa vielä olla varjoisimmissa paikoissa. Etelässä kuitenkin kevät etenee melko nopeasti auringonsäteiden lämmittäessä maan pintaa, sulattaen lumet ja jäät.

Luonnossa voi liikkua monella tavalla

Kevään tullen voi lähteä lenkille niin juoksu-, hölkkä- tai ihan vain kävelytarkoituksessakin. Liikkuminen on liikkumista missä tahansa muodossa ja koko päivän kestävä samoilu kauniissa luonnossa on aivan yhtä tehokasta kuin nopeat spurttijuoksut.

Lähde siis liikkumaan ulos. Jos et pääse yksin esimerkiksi pienten lasten kanssa, lähtekää yhdessä. Pääasia, että liikutte päivittäin. Liikunnan rasituksesta ei tarvitse välttämättä aina niin huolehtia.

Keväällä ja kesällä voi hyvin käydä kävely- tai juoksulenkeillä ja jos vain puitteet sallivat, ottakaa eväät mukaan ja lähtekää pitkälle lenkille, esimerkiksi luonnonpuistoon tai johonkin muuhun nähtävyyteen. Suomi tarjoaa kokonaisuutena loistavia kohteita kävellen tutkittavaksi.

Moni kaivaa kevään tullen pyörän esiin. Monelle pyöräily tapahtuu lähinnä asfaltilla, mutta osaisitko harkita maastossa ajelua? Maastoajelu tarjoaa asfaltilla polkemista erilaisen elämyksen.

Talvikamppeet varastoon

Kevät on siis saapunut, mutta eteinen on vielä täynnä lopputalven kuraamia kenkiä, ulkovaatteita sekä juuri varastosta kaivettuja tai kaupasta ostettuja kevät- ja kesävarusteita. On siis aika puhdistaa talvivarusteet ja siirtää ne varastoon odottamaan ensi talvikautta.

Kevät onkin otollinen aika talvikenkien puhdistamiseen. Oli kyseessä sitten tavalliset talvikengät tai juoksukengät, niistä kannattaa ehdottomasti puhdistaa menneen talven hiki sekä mahdollisesti lopputalven tuomat savet. Kun talvikenkäsi ovat puhtaat, voi olla hyvä viimeistellä putsaus vielä vettä hylkivällä suihkeella. Tai voit jättää suihkutuksen hyvin ensi talveenkin.

Keväällä on ihana laittaa eteinen taas valoisaan, siistiin kuntoon. Kesän lähestyessä kuran määrä vähenee ja kenkähylly, -teline tai -matto pysyy entistä siistimpänä.

Kun kevät- ja kesäkamppeet on hankittu, ei ole enää syytä jäädä sisään pelailemaan tai mitä tahansa muuta sisäaktiviteettia touhuamaan. Lähde liikkumaan luontoon. Ja jos pimeä talvi on saanut mielesi matalammaksi, kevätauringolla ja ulkoliikunnallaon uskomaton teho nostaa energiatasot korkeammaksi.

Ulkoilemaan!

Unohda siis sisällä istuminen ja siirrä tekemisesi mieluummin ulos. Olisiko sinulla pihaa, jota ehostaa? Terassia? Vai löytyisikö läheltä kenties puistoja tai lenkkipolkuja, joihin pääsisi nauttimaan lämpimistä ilmoista? Vai harkitsisitko road tripille lähtöä esimerkiksi perheesi tai ystäväsi kanssa?

Jos olet tottunut esimerkiksi virkkaamaan tai vaikka kirjoittamaan tietokoneella, voit hyvin siirtää tekemisesi ulos. Ota langat tai kannettava tietokone ulos, mikäli puitteet sen sallivat. Voit hyvin harrastaa neulomista tai virkkaamista missä tahansa. Tärkeintä on saada ulkoilmaa säännöllisesti ja riittävästi.

Speak Your Mind

*