Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Miten valmistautua ExtremeRun -juoksutapahtumaan?

run female

Suomessa on toukokuusta 2010 lähtien järjestetty suosittua ExtremeRun -juoksutapahtumaa, joka on viihdyttänyt jo monia suomalaisia liikunnan parissa. Vuosittain tapahtumaan osallistuu tuhansia ihmisiä eri paikkakunnilla. Mutta millaista kuntoa tämä tapahtuma vaatii ja voiko nollakunnossa olevakin osallistua mukaan?

Miten valmistautua ExtremeRun -juoksutapahtumaan?

ExtremeRun on hauska juoksutapahtuma, johon voi osallistua kaiken kuntoiset ihmiset. Jokainen voi edetä matkan haluamassaan tahdissa ja tapahtumaan voi pukeutua joko sporttisesti tai hauskasti oman mielen mukaan. Juoksutapahtuma on kuuluisa matkalta löytyvistä haasteistaan, jotka tekevät tästä vähän erilaisemman tapahtuman.

Osallistujien tulisi muun muassa ylittää Goljatin portaat, joilla on korkeutta kymmenen metriä, ryömiä erilaisten putkien läpi, mennä autonromujen yli sekä selvittää tiensä vaahto- ja vesiesteistä. Ihan pelkkää juoksemista tapahtuma ei siis sisällä, mutta toisaalta se tekee siitä mielenkiintoisen ja hauskan liikuntatapahtuman. Miten tällaiseen tapahtumaan sitten tulisi valmistautua?

Juokseminen voi olla mukavaa arkiliikuntaa

Juokseminen on tuttua kilpaurheilun maailmasta, joissa näkee pikajuoksuja, kestävyysmatkoja sekä keskimatkoja. Lajeja siis riittää useampi. Kilpajuoksua seurataan melko paljon ja siitä on innostuttu myös urheiluvedonlyönnissä, jota tarjoaa esimerkiksi NetBet. Toki kilpajuoksu ei vedonlyönnin parissakaan ole aivan niin suosittua kuin vaikkapa jalkapallo.

Kilpailumuodon lisäksi juokseminen on erinomaista arkiliikuntaa. Sitä ei kuitenkaan kannata aloittaa ihan kylmiltään ainakaan pitkillä matkoilla, mikäli ei ole kovin paljon aikaisemmin harrastanut juoksemista. Hyvän pohjakunnon saa kävelylenkeillä, jonka jälkeen juoksua voi alkaa harjoittamaan pikku hiljaa.

Yksi hyvä keino onkin, että kävelylenkkeihin lisää juoksuosuuksia. Tähän hyvä keino on esimerkiksi valopylväät, joita on yleensä noin 50 tai 100 metrin välein. Aloittaa voi juoksemalla joka kolmannen tai neljännen tolpan välin riippuen omasta kuntotasostaan. Mikäli pohjakunto on hyvä, voi kokeilla juosta kaksikin tolpan väliä ja välissä kävellä.

Liian kovalla vauhdilla ei silti kannata aloittaa vaan on hyvä muistaa kuunnella itseään ja omaa kehoa. Vain harjoittelemalla löytää itselleen sen parhaimman juoksutekniikan. Riippuen myös omasta painosta, voi juoksuharrastuksen aloittaa ensin vesijuoksulla, joka ei rasita polvia tai niveliä yhtä paljon kuin maalla juokseminen.

Juoksuharrastuksen aikataulutus

Mitä huonommassa kunnossa on aloittaessaan juoksuharrastuksen, sitä aikaisemmin on hyvä aloittaa treenaaminen ExtremeRun -tapahtumaan. Suomessa omat haasteensa tuo toki talviaika. Hyvillä kengillä juoksua voi toki jatkaa ulkona, mutta myös monet kuntosalit tarjoavat loistavat laitteet, joilla juoksuharrastusta voi jatkaa. Kuntosali tarjoaa myös loistavat puitteet muunlaiseen treenaamiseen, joista on tapahtumassa varmasti myös hyötyä.

Aloittelijoille voi olla hyvä varata 2-4 kuukautta ennen kuin pääsee hyvään juoksukuntoon. Tämä toki riippuu myös siitä, miten usein voi käydä juoksemassa. Toisille sopii aamulenkkeily ja toiset taas lähtevät juoksemaan mieluummin vasta illalla.Liian myöhään ei kuitenkaan kannata lähteä juoksemaan, sillä treenit voivat helposti liian mypöhään tehtynä haitata unirytmiä. Syömisestä on hyvä olla noin 1-2 tuntia riippuen siitä, miten kevyesti tai vahvasti on syönyt.

Hyvistä juoksukengistä ei kannata tinkiä

Hyvät kengät ovat ehdoton perusta juoksuharrastukselle, eikä niistä kannata tinkiä. Valikoima urheiluliikkeissä on tänä päivänä todella laaja, jolloin jokaiselle varmasti löytyy sopivat. Mikäli ei ole aivan varma millaiset kengät tulisi ostaa, kannattaa aina pyytää myyjä paikalle. On hyvä miettiä aikooko juosta asfaltilla vai pururadalla ja onko aikomuksena juosta myös talvella liukkaalla säällä.

Pääpäivään valmistautuminen

Itse juoksutapahtumaan kannattaa toki harjoitella ihan viimeisten päivien ja viikkojenkin ajan, mutta on myös hyvä antaa keholle mahdollisuus palautua hyvin. Syömisistään on hyvä pitää huolta ja parina viimeisenä päivänä ennen tapahtumaa voi tankata jopa vähän enemmän. Ruoaksi kannattaa valita vatsaystävällistä ruokaa erikoisempien kokeilujen sijaan. Varusteet on hyvä katsoa valmiiksi jo ajoissa sekä erilaiset ohjeet itse tapahtuman osalta.

image credit:pexels

Hauskanpitoa liikunnan parissa

Vaikka ExtremeRuniin voi osallistua kaiken kuntoiset, on silti hyvä pitää huolta ainakin sellaisesta peruskunnosta. Juostavaa riittää ja matkalla on myös erilaisia esteitä, joista tulee selvitä. Hyvällä valmistautumisella tässä tapahtumassa voi silti pitää hauskaa vaikkei mikään huippu-urheilija olisikaan.

hippu urheiluimage credit: unsplash

Speak Your Mind

*