Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Päivittäisen liikunnan vaikutukset

Varsinkin juhlapyhien jälkeen monelle tulee ajatus siitä, että tarvitsisi aktivoitua uudelleen. Liikunta on tärkeää jokaiselle – lapsille ja aikuisille – ja siitä säännöllisestä liikunnasta kannattaakin huolehtia sen tuomien, lukemattomien hyötyjen vuoksi.

Päivittäisen liikunnan vaikutukset

Liikuntaa ei pidä unohtaa edes lomamatkojen vuoksi. Lomallakin onnistuu varmasti niin kävely kuin lenkkeilykin. Ja jos harrastuksesi on passiivinen, parhaat nettikasinot tai elokuvien katselu, kannattaa suunnitella väliin hyvänmittainen liikuntahetki, joka pitää kuntoasi yllä, vaikka istuisitkin paljon.

Säännöllisen liikunnan vaikutus

Liikuntaa on tutkittu paljon sen tuomien terveydellisten vaikutusten osalta ja sen on tutkittu vaikuttavan suotuisasti niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin terveyteen. Vaikutukset ovat näin kokonaisvaltaiset. Liikunnalla on vaikutusta niin henkilön unenlaatuun kuin vastustuskykyynkin sairauksia vastaan.

Kun liikut säännöllisesti, pidät mielesi virkeänä, stressitasosi pysyy maltillisena ja nukut paremmin. Yksi liikunnan tärkeimmistä terveysvaikutuksista on sen ennaltaehkäisevä vaikutus esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin, 2-tyypin diabetekseen ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Liikkumalla säännöllisesti teet siis parhaasi sen eteen, että pysyisit terveenä myös jatkossa!

Säännöllinen liikunta vaikuttaa tietysti myös yleiseen kuntoosi. Liikunnalla pidät itsesi hyvässä kunnossa. Jos taas kuntosi on huono, säännöllinen liikunta parantaa kuntoasi pitkäjänteisesti ja tulet huomaamaan, että liikkuminen muuttuu pitkällä aikavälillä helpommaksi.

Kuinka voit liikkua

Liikuntaa voi harrastaa monella tavalla. Jos siis sinulla ei ole pääsyä kuntosalille, ei hätää! Voit liikkua jopa kotonasi ilman minkäänlaisia kuntolaitteita. Parasta on tietysti, jos sinulla on mahdollisuus lähteä ulos raittiiseen ilmaan.

Ulkona kävely on yksi parhaimmista liikunnan muodoista. Saat raitista ilmaa, saat jo luonnonkin antamat, positiiviset vaikutukset mieleesi ja saatat törmätä tuttuihin. Kyllä – jo luonnolla on ihmiseen positiivinen vaikutus.

Juokseminen

Juokseminen on harrastus, joka sopii lähes kaikille. Se kannattaa aloittaa pikkuhiljaa, jos sinulla ei ennestään ole kokemusta pitkistä juoksulenkeistä. Jos olet täysin vasta-alkaja, juoksua ei kannata aloittaa suinpäin, jotta et vahingoita itseäsi. Aloita sen sijaan kevyestä hölkästä. Voit jakaa juoksulenkkisi säännöllisisiin intervalleihin, jotka tuovat juoksuharjoitukseesi vaihtelevia osuuksia. Intervallit voivat olla juoksu – hölkkä – kävely – hölkkä – juoksu. Jos sinulla on mahdollisuus, neuvoa kannattaa kysyä esimerkiksi alueesi personal trainerilta. Tai voit kokeilla jotain aloittelijan perus juoksuohjelmaa. Tärkeintä on, että juoksuohjelma vastaa omaa kokemustasoasi.

Juoksemisen hyödyt

Juokseminen on harrastuksena monin tavoin hyödyllinen: se kasvattaa sekä kuntoa että kestävyyttä. Hapenottokykysi paranee ja yleinen kuntosi kohenee. Lihaksesi vahvistuvat ja mielesi pysyy virkeänä. Tässä vain muutamia hyötyjä mainitaksemme. Toki juoksu on myös sosiaalinen harrastus, sillä lenkille voit lähteä ystäväsi kanssa. Tai ota mukaan koirasi ja lähtekää yhdessä juoksemaan.

Juokseminen kiihdyttää aineenvaihduntaa. Se myös lujittaa luustoasi. Valitsemallasi maastolla on myös vaikutusta. Tasaisella tiellä juokseminen on eri kuin metsämaastossa. Kun juokset epätasaisessa maastossa, kehosi joutuu tekemään eri tavalla työtä muunmuassa tasapainonkin vuoksi. Maastojuoksu kehittää myös koordinaatiota. Metsän ylä- ja alamäet tuovat vaihtelua ja kroppasi pääsee liikkumaan eri tavoin, eri asennoissa.

Kun suorittamasi juoksulenkit ovat vaihteleviä, kestävyytesi kasvaa. Tarkoitus on juosta oman tason mukaisesti, nostamalla vaikeustasoa johdonmukaisesti. Kun et rasitu liikaa tai juoksu ei tunnu liian kevyeltä, olet oikealla tiellä.

Peruskestävyyden kehittäminen

Kun haluat parantaa peruskestävyyttäsi, tulee juoksulenkkien olla tarpeeksi, mutta ei liian rasittavia. Sinun tulisi hengästyä juoksun aikana lievästi. Toisin sanoen, sykkeesi nousee n. 60-75% maksimisykkeestä.

Kun kuntosi alkaa kohentumaan, kannattaa juoksutreeneihin ottaa mukaan eripituisia matkoja, erilaisia intervalleja, juoksurytmejä ja tehoja. Myös maaston vaihtelevuus kehittää sinua ja juoksusi eri maastoissa kehittyy pitkällä aikavälillä.

Juostessa kannattaa siis vaihdella omaa juoksutehoasi. Toisinaan spurtit kuuluvat juoksulenkkeihin, mutta niitä ei saisi olla liikaa. Yhdistä ne omiin juoksulenkkeihisi ja muista myös rauhalliset osuudet – voit toisinaan myös kävellä.

Haluaisitko apua juoksemiseesi?

Jos sinusta tuntuu, että haluat tukea juoksemiseesi ja neuvoja osaavalta henkilöltä, on tämä tehty nykyään helpoksi. Apua löytyy lähes mistä tahansa kunnasta ja voit löytää alueesi personal trainereita joko Facebookista tai Internetistä. Kannattaa myös kysyä paikalliselta kuntosalilta suosituksia.

Kun saat neuvoja ja vinkkejä ammattilaiselta, pääset aloittamaan juoksu- tai muun liikuntaharrastuksen mahdollisimman turvallisesti ja johdonmukaisesti, oman kuntosi ja turvallisuuden huomioonottaen. Jos haluat, sinulla on mahdollisuus myös liittyä mukaan alueesi juoksukerhoon tai muuhun ohjattuun liikuntaan. Tämä on erittäin hyvä tapa saada pohja omalle harrastukselle, jota voi mahdollisuuksien mukaan jatkaa itsenäisestikin.

Speak Your Mind

*