Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
Running Training Information  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Miten välttää ikävä flunssa

 

juoksija vältä flunssa

Miten välttää flunssa

Kaikki tuntevat merkit: kutiava kurkku tai nenä, uupumus ja kolottavat lihakset. Signaalit usein tarkoittavat alkavaa flunssaa ja sitä, että on meneillään flunssakausi. Erityisesti vuodenaikojen vaihtuessa syksyllä ja keväällä ilmenee usein flunssaepidemioita.

Tässä muutamia vinkkejä siihen, miten voit yrittää välttää kiusallisen flunssan.

* Lisää C-vitamiinin saantia

C-vitamiini lisää vastustuskykyä virus- ja infektiotauteja vastaan, sekä ehkäisee tulehdusta. Kehomme ei tuota C-vitamiinia, joten sitä on välttämätöntä saada ravinnosta. C-vitamiinin tarve on todennäköisesti vähintään kaksinkertainen urheilijoilla, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja kovaa. Säännöllinen C-vitamiinivalmisteiden käyttö saattaakin olla suositeltavaa juuri urheilijoille, jotka haluavat pitää virus- ja infektiosairaudet loitolla harjoitus- ja kilpailukaudella.

* Lisää immuunijärjestelmää tukevia ravintoaineita

Immuunijärjestelmälle muita tärkeitä ravintoaineita ovat A-vitamiini ja B-vitamiinit sekä seleeni ja sinkki. Suosi hyvälaatuisia ravintolisiä, jotka sisältävät näitä ravintoaineita.

* Treenaa kevyemmin

Kun ympärilläsi pyörii flunssapotilaita, kannattaa höllentää otetta harjoitteluun, vaikka tunnet olosi terveeksi. Raskas harjoittelu laskee hetkellisesti elimistön puolustuskykyä, jolloin altistut helpommin tartunnalle. Jos epäilet alkavaa flunssaa, rasittava liikunta kannattaa jättää väliin ja suosia kevyitä lenkkejä. Kevyttä liikuntaa voi myös harrastaa, jos oireet rajoittuvat lievään kurkkukipuun ja nuhaan. Ota kuitenkin maalaisjärki lenkille mukaan ja seuraa omaa vointiasi lenkkipolulla.

Jos sinulla on lihassärkyä ja kuumetta, jätä treenit väliin. Liikunnan välttäminen sairaana on elintärkeää, sillä harjoittelemalla vain pitkität sairauden kestoa ja pahennat oireita, sekä altistat itsesi hengenvaaralliselle sydänlihastulehdukselle.

Kevyen liikunnan voit aloittaa usein oireiden hävittyä, mutta tarkkaile kehoasi. Jos tunnet olosi vielä väsyneeksi tai sinulla on esim. hengitysvaikeuksia, niin luultavasti tarvitset lisää lepoa. Rasittava harjoittelu kannattaa aloittaa vasta kun tunnet olosi ihan terveeksi. Hyvä nyrkkisääntö on olla tekemättä rankempia harjoituksia niin monen päivän jälkeen toipumisesta, kun olit kipeänä.

* Syö kevyemmin ja juo paljon

Suosi kevyitä ruokia kuten kasviksia ja hedelmiä, jotka ovat hyviä A ja C vitamiinin lähteitä. Suosi esim. porkkanoita, punajuuria, vihreää paprikaa ja sitrushedelmiä. Vältä limaa muodostavia ja rasvaisia ruokia, kuten lihaa, munia ja maitotuotteita.

Muista nesteyttää kehoasi juomalla reilusti vettä ja yrttiteetä. Jätä alkoholi kokonaan pois, ja vältä myös tavallista teetä ja kahvia.

* Tehosta immuunijärjestelmääsi yrteillä

Punahattu eli Echinacea-yrtti tunnetaan vastustuskykyä parantavista ominaisuuksistaan. Echineaa saa teenä tai uutteena. Myös valkosipulilla ja inkiväärillä on immuunijärjestelmää tukevia vaikutuksia. Katso flunssajuoman ohje: Lämmin flunssan karkoittaja

* Lepää riittävästi

Hiljennä tahtia ja lepää usein. Vältä stressaavia tilanteita. Pitkät yöunet antavat kehollesi aikaa taistella infektioita vastaan, joten pidä huoli riittävästä unimäärästä.

Pidä myös hyvä huoli käsihygieniasta!

Tiesithän, että antibiootit eivät paranna flunssaa, eikä flunssaan ei ole vielä löytynyt parantavaa lääkettä. Tartuntaa kannattaa siis yrittää välttää 🙂

 

Speak Your Mind

*