Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Miksi juoksisit?

Otsikon kysymys on lyhyt ja ytimekäs, mutta vastaus sen sijaan käsittää montakin asiaa. Juosta voi terveydellisten syiden takia, ajanvietteen vuoksi, sosiaalisuuden vuoksi, tapojen takia, lemmikin ulkoiluttamiseksi, nopean liikkumisen tai oikeastaan vaikka minkä muun syyn vuoksi.

Miksi juoksisit?

Juoksu on laji, joka ei vaadi kummoisia välineitä. Se on harrastus, jonka pariin voi päästä milloin vain. Se tarjoaa harrastajalleen niin paljon erilaisia vaikutuksia, että jokaisen kannattaa kyseistä liikuntaharrastusta ainakin kokeilla.

Juoksu on kuitenkin laji, jota kannattaa harjoitella pikkuhiljaa, jos tarkoitus on harrastaa sitä kunnon kohottamisen vuoksi. Juoksuun ei kannata suinpäin ryhtyä ja spurtata heti täyteen vauhtiin, vaan oman juoksuharrastuksen kehittymiselle kannattaa antaa aikaa.

Juokseminen vaikuttaa ihmiseen monipuolisesti

Miksi siis juoksisit? Tähän ei todellakaan ole vain yhtä vastausta. Juokse, kun huvittaa. Juokse, kun haluat kohottaa kuntoasi, pudottaa painoasi, olla seurallinen, viedä lemmikkisi kävelyä aktiivisemmalle lenkille, kun haluat päästä nopeasti paikasta A paikkaan B. Juokse, kun haluat.

Juokseminen vaikuttaa ihmisen terveyteen merkittävästi, kun sitä harjoitetaan säännöllisesti. Juokseminen voi ensinnäkin laajentaa keuhkojen kapasiteettia, kun ihminen harrastaa säännöllistä juoksua. Voit kokea juoksun tuoman muutoksen jo melko nopeastikin. Kun vietät päiväsi aktiivisesti ulkoilmassa liikkuen, saatat huomata, että happi kulkee paremmin. Tämän huomaa toki paremmin silloin, kun sinulla on jostain syystä ollut hapensaantivaikeuksia esimerkiksi saunomisen yhteydessä.

Juokseminen vaikuttaa tottakai fyysiseen kuntoon ja kestävyyteen. Juoksu rasittaa lihaksia ainutlaatuisella tavalla, sillä kyseisen harrastuksen aikana kehon lihakset saavat nopeita nytkäyksiä, joita tarvitaan. Esimerkiksi punnerrusten tai muiden perusliikkeiden aikana lihasten tekemä liike on täysin erilainen kuin vauhdikkaassa juoksussa.

Juoksulla on vaikutusta henkiseen hyvinvointiin. Liikunnan on muutenkin todettu olevan erittäin tärkeänä apuna ihmisen henkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja juokseminen on tähän oikein erityisen hyvä harrastusmuoto. Juoksemisen hyvinä puolina on se, että voit juosta joko yksin, kaksin tai porukassa. Se ei siis ole sidottu tiettyihin ryhmiin. Juosta voi, vaikka kärsisi sosiaalisten tilanteiden pelosta. Juoksemisen lomassa juoksijan ei myöskään tarvitse pysyä yhdessä paikassa, vaan juoksulenkin varrella saattaa olla niin kaupunkia, metsäpolkua kuin merenrantaakin. On hyvä päästä välillä hieman eri maisemiin ja juokseminen on tähän erinomainen tapa.

Rakas harrastus

Kenelle tahansa ihmiselle tekee hyvää, kun hän löytää jonkun oman harrastuksen, jonkun aivan oman jutun. Moni ihminen tuskailee sen kanssa, että sitä omaa juttua ei ole löytynyt, vaikka jotain omaa aikaa ja tekemistä kaipaisi. Juokseminen tarjoaa tähän erittäin hyvän vaihtoehdon.

Juoksemisen aloittaminen ei vaadi harrastajaltaan juurikaan. Riittää, kun jalkaan pukee mukavat kengät ja päälle pukee sellaiset vaatteet, joissa on mukava juosta. Juoksuharrastuksen alussa ei ole tarvetta lähteä ostamaan kalliita juoksuvermeitä – niiden tarve ei välttämättä tule milloinkaan, jos et halua.

Juokseminen on siis harrastus, jota voit harrastaa täysin ilman erikoisia välineitä. Siihen ei tarvitse laittaa lainkaan rahaa, jos et halua. Juoksemista voi harrastaa missä vain ja milloin vain. Se ei siis ole sidottu myöskään paikkaan eikä aikaan.

Voinko juosta talvella?

Moni miettii kyseistä kysymystä ja kyllä, nykyään pääsee helpostikin juoksemaan myös talvella, sillä juoksuun tarkoitettuja nastakenkiä on hyvin tarjolla. Siinä, missä ennen nastakengät olivat melko kalliit, on niiden hinta laskenut sen verran, että yhä useammalla on nastakenkiin varaa. Itseasiassa osa nettikaupoista mahdollistaa myös osamaksulla maksamisen.

Nastakengät ovat siis ratkaisu talven aikana. Juoksua ei tarvitse siis unohtaa talven ajaksi. Moni tekeekin sen virheen, että harrastaa koko muun vuoden aktiivisesti liikuntaa, mutta niinsanotusti laiskistuu talveksi. Tämä ei kuitenkaan ole tarpeen saatika pakollista. Hanki siis itsellesi nastakengät taikka juoksukenkien pohjiin saatavat nastat, niin pääset liikkumaan myös talvella.

Toki, jos nastakenkien tai nastojen hankkiminen tuntuu liian suurelta budjetillesi, voi talvella hyvin harrastaa jotain muuta rasittavaa, jotta voit pitää yllä kuntoasi myös talven aikana. Talvella itseasiassa jo pelkkä lumi mahdollista rasittavan liikunnan harrastamisen lumitöiden muodossa. Myös pulkkamäessä käyminen ja toki kuntosalikin mahdollistavat hyvät rasitukset kunnon kohottamiseksi tai hyvän kunnon ylläpitämiseksi.

Juoksu on tarkoitettu kaikille ja se on erittäin suositeltava harrastus kaikille ikäluokille.

Speak Your Mind

*