Global Running News  Global Running News
Vammat  Vammat
Nutrition Information  Nutrition
harjoittelu  Harjoittelu
Running Information Forums  Forums

   Running Information      USA Running      Running South Africa      Running New Zealand      Running UK      Running Ireland      Running Ireland      Deutsch Laufzeit      Copenhagen Marathon      Suomen Juoksu      Sverige Löpning      Tel Aviv Marathon      Running Australia      Running Kenya      Running Europe      Running Malta      Running Namibia

Taas uusi kevät ja uusi juoksukausi starttaa

Kevät tulee, lumi sulaa ja talven juoksukengät joutavat kaappiin odottamaan ensi talvikautta. Tilalle pääsevät kevyemmät, kevääseen sopivat juoksuvarusteet. Auringonsäteet lämmittävät ja tiet sulavat esiin. Uusi juoksukausi alkaa ja tarve nastakengille väistyy.

Taas uusi kevät ja uusi juoksukausi starttaa

Kevätaurinko antaa aivan uutta virtaa ja puhtia niin juoksijoille kuin kenelle tahansa muullekin. Mikäs sen parempaa kuin päästä juoksemaan kuivalla tiellä, auringon lämmittäessä selkää? Pimeä talvi jää taakse ja tylsien iltojen ajanvietteet, saavat jäädä juoksulenkkien ja auringosta nauttimisen ajaksi sivuun.

Nyt onkin aika keskittyä kevään ja tulevan kesänkin juoksuvarusteisiin. Kevät menee nopeasti ohi ja kesä on ennen kuin huomaatkaan.

Lämpimien kelien juoksuvarusteet

Kun kevät vihdoin starttaa, lumet alkavat sulaa nopeasti ja huomaat varmasti juostessa, että aiemmat varusteet ovat jo liikaa. Hiki tulee jo pelkästään vaatteista, jos varusteet unohtaa päivittää lämpimiä kelejä vastaavaksi.

Kevään juoksulenkeille riittää kevyempi, tuulenkestävä takki. Kevättuuli on vielä sen verran hyinen, että tuulelta olisi hyvä suojautua vielä siihen asti, kunnes kevättuuli vaihtuu lämpimiin kesätuuliin. Takin olisi hyvä olla riittävän kevyt ja ohut, jotta siinä olisi mahdollisimman mukava juosta.

Kevättakin olisi suotavaa olla myös jonkin verran vettä pitävä tai hylkivä. Keväällä tyypillisesti vuoroin sataa ja paistaa, jolloin takin olisi hyvä olla sellainen, että se suojaa sinua sateen sattuessa. Ethän halua juosta läpimärkänä.

Takissa vedenpitävyys voi olla toteutettu suihkutettavan pinnoitteen avulla. Tämä auttaa takkia hylkimään vettä, jolloin vesi ei pääse imeytymään takin materiaaliin. Tai takissa voi vettä hylkivä kalvo, joka on toteutettu niin, että useita materiaalikerroksia on laminoitu toisiinsa. Esimerkiksi Gore-Tex on tällainen. Se onkin yksi suosituimmista materiaaleista, mitä tulee kevät- ja syyskelien varusteisiin.

Kerrospukeutuminen?

Kerrospukeutuminen on hyvä tapa pitää itsensä lämpimänä eri keleillä. Keväällä lämpötilat vaihtelevat niin, että päivällä aurinko paistaa niin, että tulee hiki, kun taas auringon laskiessa saattaa lämpötila pudota reilustikin ja hyinen tuuli puhaltaa. Jos olet ulkona pidemmän aikaa ja lämpötila ehtii vaihtumaan ulkoilusi aikana, on kerrospukeutumisesta erityistä hyötyä. Ja sama toisinpäin: jos menet ulos kylmänä aamuna ja auringon noustessa lämpötila kohoaa, voit vähentää vaatetustasi poistamalla yhden vaatekerroksen.

Juostessa kannattaa pitää mielessä, että on huonompi vaihtoehto pukea itselleen liian kuumat vaatteet. Kuvittele tilanne, että olet juoksulenkillä, kun huomaat sinulle tulevan kuuma. Sinulle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin joko avata takki tai ottaa se pois. Tässä vaiheessa olet hikinen, jolloin takin riisuminen on todella huono vaihtoehto.

Niinpä on parempi pukeutua kerroksittain niin, että voit tarvittaessa riisua kerroksen pois. Ja kun riisut ohuen vaatteen, voit taitella sen loppumatkan ajaksi takin taskuun. Paksu paita ei niin vain mahdu takin taskuun, joten tämä kannattaa ottaa huomioon lähtiessäsi lenkille.

Kevyemmät kengät

Keväällä tulee toki kiinnittää huomiota myös juoksukenkiin. Nastakengät saavat väistyä viileämpien ja kevyempien juoksukenkien tieltä. Keväällä on vielä jonkin aikaa lunta ja jäätä, mutta ne sulavat pikkuhiljaa pois ja tiet avautuvat juoksijoille. Kun asfaltti tai hiekka on esillä, juoksuun voi hyvin ottaa jo lenkkarit.

Kevään märkiin keleihin kannattaa ottaa kosteutta kestävät kengät, kun taas kesällä kengät voivat olla lähes mitä tahansa, kunhan ne ovat sopivat, mukavat ja kevyet.

Keväällä on siis aika puhdistaa talven kengät seuraavaa kautta varten ja hankkia kevään keleihin sopivat juoksukengät. Ellei talven juoksukenkäsi ole jo käytetty loppuun – tällöin on tärkeää huolehtia siitä, että kenkäsi ovat ehjät ja että niiden ominaisuudet ovat edelleen tallella. Kulahtaneita kenkiä ei kannata säilyttää enää ensi kauteen.
Kevät vaihtuu kesään

Kevään edetessä kelit lämpenevät niin, että lopulta huomaat hyisen tuulevan olevan poissa. Lämmin tuuli puhaltaa ja tämän vuoksi tuulelta ei tarvitse enää samalla tavalla suojautua. Kesällä juoksuun riittääkin huomattavasti kevyemmät varusteet (myös aamuisin ja iltaisin, jolloin on tyypillisesti viileämpää).

Kun kevättuuli ei enää puhalla, takin ei tarvitse enää olla välttämättä tuulenpitävä. Juoksuun voi siis aivan hyvin pukea hupparin tai college-takin. Otathan huomioon, että kesälläkin voi sataa. Tällöin tosin vilustumisen riski on pienempi.

 

Speak Your Mind

*